EUROSTAT: Mai multe femei decat barbati sunt in afara pietei fortei de munca, in UE Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 23 Iun 2022 11:25
Ponderea femeilor din Uniunea Europeana (cu varsta intre 25-54 de ani) din afara pietei fortei de munca care nu isi cauta un loc de munca era in 2021 mult mai ridicata decat a barbatilor (18,5% comparativ cu 8,2%), arata datele prezentate de Oficiul European de Statistica (Eurostat), relateaza Agerpres.
Exista diferente semnificative in motivele pentru care barbatii si femeile (cu varsta intre 25-54 de ani) din afara pietei fortei de munca nu isi cauta un job. Ponderea femeilor din afara pietei fortei de munca care nu isi cauta un loc de munca din cauza responsabilitatilor de ingrijire (5,7%) si alte motive familiale (2,9%) este semnificativ mai ridicata decat in cazul barbatilor. Chiar daca aceste doua categorii - de responsabilitati de ingrijire si motive familiale - sunt combinate pentru barbati, ponderea rezultata este de doar 0,5%.
La nivel national, femeile cu varsta intre 25-54 de ani din afara pietei fortei de munca care nu isi cauta un job din cauza responsabilitatilor de ingrijire depaseste 5% in jumatate din statele membre UE. Cea mai ridicata pondere a fost inregistrata in Cehia (12,8%), Romania (11%) si Irlanda (8,2%), iar cea mai scazuta in Danemarca (0,9%), Suedia (1,5%) si Slovenia (1,8%).
Pe de alta parte, ponderea corespunzatoare in cazul barbatilor, chiar daca aceste doua categorii de responsabilitati de ingrijire si motive familiale sunt combinate, depaseste 1% doar in Irlanda (1,1%).