GENESIS: Angajatii din Romania isi doresc sa lucreze in birouri sanatoase si „verzi” Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 07 Sep 2021 10:48
Pandemia a schimbat perceptia romanilor despre biroul lor, sanatatea fiind astazi pe primul plan. Astfel, 43% dintre angajatii romani considera ca principala caracteristica pe care trebuie sa o aiba biroul in care lucreaza este sa fie un spatiu sanatos, bazat pe tehnologii si proceduri menite sa protejeze sanatatea oamenilor, arata un sondaj initiat de Genesis Property in randul a 1.208 de angajati din toata tara. Totodata, 26% cred ca biroul lor trebuie sa fie „verde”, acordand astfel tot mai multa importanta sustenabilitatii, atat prin eficientizarea consumului de resurse si utilizarea de energie regenerabila (23%), cat si prin colectarea selectiva si reciclarea deseurilor.
Daca in ultimii ani sustenabilitatea cladirilor de birouri a devenit o parte importanta a vietii pentru tot mai multi angajati romani, in ultimul an si jumatate sanatatea, atat personala cat si a spatiului de lucru, a devenit o parte integranta esentiala din initiativele pentru sustenabilitate.
Astfel, aproape 71% considera ca o cladire este sustenabila atunci cand are un consum foarte eficient al resurselor, dar si cand protejeaza mediul inconjurator, dar 48% atrag atentia ca o cladire sustenabila este mai ales una care protejeaza sanatatea ocupantilor.
„Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astazi o necesitate, iar efectele pandemiei si tendintele de mediu au accentuat importanta comportamentelor sanatoase si sustenabile, atat in business, cat si in viata de zi cu zi. In plus, initiativele pentru sustenabilitate nu se mai refera azi doar la protejarea mediului, ci pun tot mai mult accent pe sanatatea oamenilor. O cladire nu mai poate fi considerata, cu adevarat, robusta si sustenabila fara a fi asigurate conditii sanatoase pentru angajati si fara masuri care sa diminueze, in mod real, impactul asupra mediului”, spune Roxana Albu, director general al diviziei de facility management din cadrul Genesis Property.
Schimbarea trebuie sa porneasca de la oameni
Aproape jumatate dintre angajati cred ca schimbarea trebuie sa porneasca in primul rand de la oameni, prin grija pe care o acorda sanatatii si mediului inconjurator si prin adoptarea unor comportamente sustenabile atat la birou, cat si acasa. Astfel, 86% sting lumina daca iluminatul natural este suficient sau atunci cand un spatiu nu este folosit, 65% opresc alimentarea cu energie electrica a echipamentelor daca nu le utilizeaza si tot atatia au grija ca ferestrele sa fie inchise daca functioneaza sistemul HVAC (aerul conditionat/racirea/ incalzirea), pentru a eficientiza consumul resurselor. In plus, 57% spun ca si-ar dori sa se implice in initiative de voluntariat pentru mediu, iar aproape 48% in actiuni care vizeaza protejarea sanatatii.
In ceea ce priveste cresterea sustenabilitatii cladirii de birouri in care lucreaza, 36% dintre angajati cred ca e nevoie de tehnologii de automatizare si control, pentru o eficienta maxima a consumului de energie, 25% sustin dezvoltarea economiei circulare, care se bazeaza pe reciclare si reutilizare, iar 19% isi doresc solutii care aduc natura la interior, precum colturi de verdeata si cat mai multa lumina naturala. Totodata, peste 55% vor tehnologii care sa le dea posibilitatea sa stabileasca temperatura si nivelul de lumina din propriul spatiu de birou, iar peste 45% cred ca e important sa aiba acces permanent la echipamente de protectie sanitara.
Masurile prevazute in standardul IMMUNE™, esentiale pentru sanatatea cladirilor
„Studiul ne arata cat de important este pentru majoritatea angajatilor sa lucreze intr-o cladire sanatoasa, iar acest rezultat pune presiune pe proprietari si angajatori sa colaboreze pentru implementarea unor masuri care sa asigure acest deziderat”, spune Stefan Tudos, vicepresedinte in cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienti.
IMMUNE Building Standard™ a fost conceput si dezvoltat la inceputul pandemiei, pentru a evalua si a certifica sanatatea spatiului fizic in mediul construit, unde oamenii isi petrec peste 90% din timp. Standardul propune 135 de masuri coerente care, odata implementate - fie partial sau integral, ofera proprietarilor cladirii sau angajatorilor care isi desfasoara activitatea in acel spatiu, instrumentele necesare pentru a-i monitoriza si ajusta starea de sanatate.
In prezent exista mai multe cladiri de birouri din lume care au implementat sau au in curs de implementare masuri prevazute de standard si au obtinut certificarea pentru „cladiri sanatoase”. Cladirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District este prima din lume care a atins cel mai inalt nivel de certificare IMMUNE™, oferind astfel ocupantilor o experienta sanatoasa atunci cand lucreaza la birou.
Sondajul Genesis Property privind perceptia angajatilor despre sanatatea cladirilor a fost desfasurat in luna iunie 2021 prin platforma iVox, pe un esantion total de 1.208 de utilizatori de internet din toata tara. Aproape 50% dintre participanti sunt femei, circa 70% au varsta mai mare de 35 de ani, iar 43% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.