IPSOS: 33% dintre angajati cred ca automatizarea le va schimba locurile de munca Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Cosmin Dincu 04 Feb 2020 06:12
Un studiu al corporatiei americane Ipsos, prezentat recent la Davos si realizat la comanda World Economic Forum (WEF), a aratat ca doar 35% din lucratorii intervievati in 28 de tari ale lumii anticipeaza ca locurile proprii de munca vor fi automatizate in urmatorul deceniu. Prin contrast, mai mult de jumatate din adultii angajati (54%) subliniaza ca automatizarea este improbabila, in ceea ce-i priveste, iar diferenta de 11% reprezinta ponderea celor care nu stiu sau nu raspund.
La nivel global, 69% dintre lucratorii chestionati sunt increzatori ca au abilitatile necesare, astfel incat munca lor sa continue in aceasta formula, fara automatizare, inclusiv in viitor, 29% sunt foarte increzatori si 40% sunt oarecum increzatori. Doar un sfert (24%) nu au incredere in propriile abilitati, in timp ce 7% nu sunt deloc siguri de acestea.
Paradoxal, proprietarii de afaceri (47%), factorii de decizie (45%) si lucratorii cu un nivel mai ridicat de educati (36%) au declarat ca exista cele mai multe sanse ca ocupatia lor sa se automatizeze, in comparatie cu cei care nu sunt proprietari de afaceri (30%), nu reprezinta factori de decizie (29%) sau nu au studii superioare (32%).
Cu toate acestea, proprietarii de afaceri (77%), factorii de decizie (78%) si cei cu un nivel mai ridicat de educatie (76%) considera ca au cele mai multe sanse de a detine abilitatile necesare pentru ocuparea actualelor locuri de munca, supravietuind automatizarii.
Interesant este si faptul ca respondentii din economiile emergente sustin mai degraba ca automatizarea se va implementa peste cel mult un deceniu la locul propriu de munca, asa cum declara cei din India (71%), China (55%), Brazilia (51%) etc. Prin contrast, in cinci tari europene avansate, mai putin de unul din cinci lucratori ia in considerare aceeasi ipoteza, asa cum s-a reflectat, de pilda, in Germania (14%), Olanda (16%) sau Marea Britanie (17%).