ISTT & iSense: Comunicarea intre colegi sau cu seful direct a devenit mai dificila Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 05 Mar 2021 09:11
Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei, in parteneriat cu agentia de cercetare de piata iSense Solutions, au desfasurat un studiu despre efectele psihologice ale pandemiei resimtite de romani. Cercetarea este reprezentativa pentru persoanele din mediul urban, cu varsta intre 18 si 65 de ani, utilizatori de internet, iar datele au fost culese in luna februarie a anului curent.
Pandemia a adus modificari majore pe tot globul in ceea ce priveste modul in care ne-am desfasurat activitatea profesionala, iar tara noastra nu a facut exceptie de la acest lucru. Aproape jumatate dintre romanii din mediul urban au declarat ca au lucrat de acasa (47%), iar 80% dintre ei au experimentat cel putin un simptom psihologic legat de pandemie, cum ar fi: o deteriorare a rutinei legata de miscare (54%), oboseala (41%), anxietate (38%), iritabilitate (36%), dificultati de somn (35%) si deteriorarea rutinei legate de masa (30%).
Mai mult, studiul iSense Solutions in colaborare cu ISTT a aratat ca tinerii sunt un grup mai vulnerabil in fata dificultatilor cauzate de pandemie. Un procent semnificativ mai mare de persoane cu varsta intre 18 si 29 de ani (fata de populatia generala) au declarat ca au avut o deteriorare a rutinei legata de miscare (76%), oboseala (55%), anxietate (48%), iritabilitate (39%), dificultati de somn (55%) si deteriorarea rutinei legate de masa (55%).
„Invitam angajatorii sa abordeze cu seriozitate impactul pandemiei asupra sanatatii psihice a tinerilor si sa genereze programe de recuperare, de stimulare a rezilientei pentru a reface energia, buna functionare si productivitatea celor mai tineri dintre noi. Beneficiul va fi unul direct, pentru propria companie sau institutie, dar si unul indirect, la nivelul comunitatilor si societatii. Este interesul fiecaruia dintre noi sa asiguram o generatie de profesionisti care sa fie sanatosi fizic si psihic pe termen lung.”, afirma Diana Vasile, presedinta Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.
 
Care a fost impactul provocarilor aduse de pandemie asupra vietii profesionale a romanilor din mediul urban?
-Aproape 4 din 10 romani din mediul urban (37%) spun ca in pandemie viata lor profesionala s-a deteriorat, procentul fiind mult mai mare, 54%, pentru tinerii intre 18 si 29 de ani.
-Volumul de munca a crescut fata de inainte de pandemie pentru 38% dintre romanii din mediul urban, iar acest lucru a fost resimtit de peste jumatate dintre tinerii de 18-29 de ani (54%).
-37% dintre romanii din mediul urban au experimentat dificultati legate de urmarea planului de cariera, iar in cazul tinerilor urmarea planului de cariera a fost mai dificila pentru jumatate dintre ei (49%).
-Lucrul de acasa, impreuna cu comunicarea online cu colegii si sefii, au adus schimbari in relationarea cu acestia: mai mult de un sfert dintre romanii din mediul urban (26%) declara ca relatiile cu colegii sunt mai dificile in pandemie, procentul ajungand la 33% in randul tinerilor de 18-29 de ani.
-23% declara ca au o comunicare mai dificila cu seful direct (si aici procentul este semnificativ mai mare in randul tinerilor, ajungand la 32%).
“Comunicarea cu colegii sau cu seful direct a devenit mai dificila pentru o buna parte dintre noi, tocmai din cauza noului mod in care ne desfasuram activitatea. Ce putem face, insa, pentru a compensa din dezavantajele comunicarii prin intermediul ecranelor? Putem face apel la cateva lucruri: sa fim in mod intentionat mai empatici in aceasta perioada, sa stam o vreme in pantofii celuilalt, tocmai pentru a stabili o mai buna comunicare si conexiune; sa fim in bun contact atat cu sine, cat si cu interlocutorul nostru - adica sa fim in contact cu nevoile, emotiile, obiectivele noastre legate de discutia cu cineva - in acelasi timp, sa il putem observa si pe celalalt, sa vedem ce impact are mesajul nostru asupra lui; sa restabilim echilibrul intre noi si celalalt daca vedem ca discutia s-a blocat, a deviat si sa rezolvam sau sa adresam obstacolul care a aparut intre noi.”, spune Ana-Maria Nastase, psihoterapeut si coordonator al cercetarii Fii bine cu tine.
 
Ce i-a ajutat pe romani sa isi pastreze totusi echilibrul in aceasta perioada dificila pe care au traversat-o?
Ana-Maria Nastase:„Cercetarile stiintifice in psihologie au identificat anumite lucruri care, prezente intr-o maniera suficient de buna in viata oamenilor, au un factor de protectie. Printre lucrurile care ne ajuta pe toti (nefiind singurele), se numara: cel putin o relatie buna cu alta persoana, un loc de munca, o activitate profesionala care sa acopere din nevoile noastre de a fi productivi, de a invata si exersa abilitati, increderea in propriile noastre forte si capacitati de a ne descurca cu experientele dificile, o practica religioasa sau spirituala, increderea in comunitatea si societatea din care facem parte. Asa ca am fost curiosi si i-am intrebat pe romani ce anume, din cele de mai sus, i-a ajutat cel mai mult sa isi mentina echilibrul pe perioada pandemiei.”
Intrebati care este principalul lucru care i-a ajutat cel mai mult in perioada pandemiei, romanii din mediul urban s-au bazat in cea mai mare masura pe increderea in propriile capacitati: 37% au declarat ca increderea in propriile forte a fost lucrul care i-a ajutat cel mai mult sa isi pastreze echilibrul. Pentru mai mult de un sfert dintre romani (28%), prezenta unor relatii bune, semnificative cu alte persoane a fost factorul cu cel mai mare impact asupra echilibrului personal (iar procentul pentru tinerii intre 18 si 29 de ani ajunge aici la 50%). Pentru 12% dintre romanii din mediul urban, locul de munca, activitatea profesionala a fost principalul lucrul care le-a dat stabilitate, 11% s-au bazat in principal pe practica spirituala/religioasa si abia 7% au reusit sa isi mentina echilibrul datorita increderii in mobilizarea intregii lumi pentru a gasi solutii la pandemie.
Studiul iSense Solutions a fost realizat cu ocazia evenimentului „Fii Bine cu Tine!”, organizat anul acesta de catre ISTT in parteneriat cu Editura Trei si librariile Carturesti.
Programul „Fii Bine cu Tine!” (FBCT) este un produs unic al ISTT, fiind marca inregistrata a Insitutului inca din 2015. „Fii Bine cu Tine!” este destinat publicului larg si in toti acesti ani, el a crescut natural si s-a materializat in evenimente organizate in Bucuresti si in alte orase din tara pe diverse teme: FBCT in cuplu, FBCT la locul de munca, FBCT in familie, FBCT cu tine si copilul tau va fi bine cu el etc.
Anul acesta, prima serie de ateliere „Fii Bine cu Tine!”a avut loc in perioada 23-26 februarie, online, si a cuprins patru evenimente live:
- De la rusinea copiilor la rusinea adultilor - cu Roxana Agafitei, psihoterapeut
- Dependenta in cuplu - cu Iulia Adelina Bardar, psihoterapeut
- Traumele psihice la copii si adolescenti - cu Diana Vasile, psihoterapeut, presedinta ISTT
- Ce s-a schimbat la locul de munca (in noul context pandemic)? - cu Ana-Maria Nastase, psihoterapeut
Datele prezentate mai sus fac parte din studiul omnibus saptamanal realizat de iSense Solutions, reprezentativ pentru persoanele din mediul urban cu varsta intre 18 si 65 de ani, utilizatori de internet, avand 500 de interviuri online, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%. Datele au fost culese in luna februarie 2021.