MAZARS: Noile modificari legislative impun adaptarea contractelor de munca Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 09 Oct 2020 13:44
Codul Muncii a fost reglementat recent printr-o masura importanta, mult asteptata in domeniul resurselor umane si nu numai. Legea 213/2020 prevede, printre altele, si necesitatea companiilor de a implica in activitatea lor un Expert in Legislatia Muncii, indiferent ca este vorba de unul intern sau unul extern.
„In contextul schimbarii dinamicii relatiilor de munca, expertul in legislatia muncii va fi acel consultant desemnat prin legislatie sa rezolve foarte multe dintre problemele cu care se confrunta companiile: flexibilizarea muncii (Kurzarbeit), telemunca, zilele libere acordate parintilor, actualizarea Regulamentului Intern, astfel incat sa se adapteze noului cadru legislativ, negocierea contractului colectiv si desfasurarea procedurii de cercetare disciplinara. Salutam reglementarile prin care Codul Muncii completeaza aspectele ramase pana acum neadresate si speram ca in viitorul apropiat sa avem mai multi experti in domeniul resurselor umane, astfel incat sa putem asista la o profesionalizare accelerata a acestui domeniu.”, a mentionat Catalina Calinescu, Head of HR & Payroll Department, Mazars Romania.
Este bine de stiut ca, in afara de activitatile mentionate mai sus, expertul are si rolul de a concilia conflicte de munca, de a redacta si/ sau aviza contracte individuale/ colective de munca, de a intocmi acte specifice legislatiei muncii si securitatii sociale, de a aplica reglementarile cu privire la egalitatea de sanse si combaterea hartuirii la locul de munca, de a asista lucratorii, de a reprezenta angajatorii la negocierea/ incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea contractului individual/ colectiv de munca, inclusiv pe timpul cercetarii disciplinare si multe alte aspecte care, de foarte multe ori, in activitatile zilnice, s-au lovit de erori si practici insuficient validate.
Cu alte cuvinte, expertul in legislatia muncii devine acel consultant, care are dreptul legal de a interveni in relatiile de munca, fiind special pregatit, format si echipat pentru a gestiona situatii care de multe ori sunt delicate pentru angajatori.
Modificarile recente aduse Codului Muncii, confera expertului in legislatia muncii, in mod explicit, dreptul de a interveni in relatiile de munca, inclusiv in concilierea conflictelor de munca, subliniind astfel, necesitatea tratarii relatiilor de munca, cu un anumit nivel de expertiza, asa cum este necesar in toate functiunile ce implica resursele umane.
In contextul actual, companiile care au avut experti in echipa sau au apelat la ajutor specializat au reusit sa treaca mai usor prin modificarile legislative, deoarece au adaptat cu usurinta regulamentul intern sau contractele de munca, intr-un timp record.