MMPS ia in calcul contorizarea orelor suplimentare ale muncitorilor pe santiere Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 26 Aug 2020 05:09
Ministrul Muncii Violeta Alexandru anunta ca ia in calcul implementarea unui sistem electronic de contorizare a orelor suplimentare pe care le fac muncitorii din domeniul constructiilor, in contextul in care Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) a constatat ca nu este tinuta riguros evidenta orelor suplimentare pe santiere.
Violeta Alexandru a prezentat aseara, la TVR, principalele concluzii ale raportului incheiat de Inspectoratul Teritorial de Munca cu privire la conditiile de munca de pe santierul dezvoltatorului imobiliar din Sectorul 4 al Capitalei unde mai multi muncitori adusi din India au fost infectati cu SARS-CoV-2.
"Din verificarile facute rezulta foarte clar ca este necesar un sistem mult mai riguros de contorizare a orelor suplimentare de munca. (...) Nu este o evidenta corespunzatoare a orelor suplimentare. Iau in calcul implementarea unei evidente electronice, eventual intr-o activitate pilot, pe santierele de constructii, astfel incat cei care muncesc in acest domeniu sa fie pontati cu ore suplimentare", a declarat Violeta Alexandru.
In urma verificarilor ITM pe santierul din Sectorul 4 au fost dispuse masuri cu privire la lipsa unei instruiri prealabile cu privire la Covid-19 si au amendat angajatorul cu 13.500 de lei.
"Inspectorii de munca au verificat daca angajatorul respecta prevederile referitoare la prevenirea si stoparea raspandirii virusului SARS-COV 2 in randul angajatilor, precum si legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, respectiv in domeniul relatiilor de munca. Echipa de control a stabilit ca toti lucratorii de cetatenie indiana sunt angajati cu forme legale, insa angajatorul a incalcat o serie de dispozitii privind conditiile igienico-sanitare, printre care: dotarea necorespunzatoare cu materiale igienico-sanitare si supraaglomerarea spatiilor de dormit, incalcari care contravin prevederilor legislatiei in vigoare pentru prevenirea raspandirii virusului SARS-C0V 2, precum si Legii securitatii si sanatatii in munca 319/2006", se arata intr-un comunicat ITM Bucuresti, emis in urma controalelor.
Inspectorii au mai constatat ca angajatorul nu a realizat, in termenul prevazut, instruirea specifica pentru prevenirea raspandirii coronavirusului si nu a asigurat personal suficient pentru acordarea primului ajutor si pentru implementarea masurilor de prevenire.
Prin urmare, inspectorii de munca au dispus 11 masuri cu realizare la termen si au aplicat sanctiuni contraventionale astfel: patru amenzi in cuantum de 13.500 lei si sapte avertismente.