MOREANU: Noi masuri de sprijin pentru salariati, profesionisti, zilieri si angajatori Imprimare
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 14 Aug 2020 10:39
Se introduc noi masuri de sprijin pentru salariati, alti profesionisti si zilieri. Se acorda masuri de sprijin de 2.500 lei/ salariat in vederea achizitionarii de programe si echipamente pentru desfasurarea activitatii prin telemunca.
Au fost publicate noi masuri de sprijin pentru salariati si angajatori, in contextul pandemiei Covid-19.
Pentru salariati, se introduce posibilitatea reducerii de catre angajator a timpului de munca cu cel mult 50% pe durata starii de urgenta sau alerta. Aceasta masura se stabileste prin decizie a angajatorului pentru o durata de minimum 5 zile lucratoare consecutive si trebuie comunicata salariatului cu cel putin 5 zile inaintea aplicarii masurii.
Intr-o asemenea situatie, in vederea sprijinirii salariatilor, in completarea salariului diminuat, salariatii vor beneficia de o indemnizatie de 75% din diferenta dintre salariul brut conform contractului de munca si salariul brut diminuat. Indemnizatia va fi achitata de catre angajator si decontata din bugetul asigurarilor pentru somaj, fiind supusa impozitarii si contributiilor sociale. Este interzisa recuperarea indemnizatiei de la salariat, in ipoteza imposibilitatii decontarii din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Pentru a putea aplica masura de mai sus, aceasta trebuie sa afecteze cel putin 10% din numarul salariatilor, iar reducerea sa fie justificata de diminuarea cifrei de afaceri cu cel putin 10% fata de luna similara din anul anterior. In aceasta perioada nu pot fi initiate concedieri colective.
Desfasurarea activitatii pe durata reducerii programului de munca se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei / salariat, limitata la maximum 200.000 lei in total.
Pentru alti profesionisti - acestia beneficiaza in situatia similara de o indemnizatie lunara in cuantum de 41,5% din 5.429 lei, adica o indemnizatie in cuantum de 2.253 de lei. Aceasta este supusa impozitului pe venit, CAS si CASS, conform normelor legale aplicabile fiecarei profesii. Durata de aplicare a masurii va fi stabilita prin hotarare de guvern.
Zilierii beneficiaza de o indemnizatie de 35% din remuneratia aferenta zilei de munca pentru o durata de maximum 3 luni. Aceasta se achita de catre beneficiarul lucrarii si se deconteaza din bugetul Ministerului Muncii, fiind supusa impozitarii.
In ceea ce priveste telemunca, se acorda un sprijin angajatorilor, in cuantum de 2.500 de lei per salariat pentru achizitia de bunuri si servicii tehnologice.

*** Articol realizat de Daniel Moreanu, avocat si doctor in drept.