Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Martie 2019
 
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - APMCR: Mecanizarea - o solutie la indemana pentru criza de forta de munca
APMCR: Mecanizarea - o solutie la indemana pentru criza de forta de munca
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 05 Nov 2018 08:04
Mecanizarea operatiunilor din santier reprezinta o solutie la indemana pe care o au companiile de constructii pentru rezolvarea, cel putin partiala, a crizei de forta de munca cu care se confrunta intregul sector. Potrivit lui Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii din Romania (APMCR) si unul dintre cei mai experimentati reprezentanti ai acestui sector din tara noastra, marea problema in acest sens este lipsa investitiilor constructorilor in mecanizarea operatiunilor, in contextul in care producatorii de materiale creeaza in permanenta produse care sa necesite o aplicare mecanizata, deci cu o scadere a fortei de munca. Potrivit datelor APMCR, piata locala a materialelor pentru constructii se inscrie pe un trend de crestere, atat ca productie realizata, cat si ca cifra de afaceri, chiar si in contextul in care datele statistice indica o scadere a volumului lucrarilor de constructii din acest an. Aceste doua subiecte, alaturi de alte problematici ale pietei materialelor de constructii din perspectiva APMCR sunt redate in continuare.
Interviu cu ing. Claudiu Georgescu (60 de ani), presedintele APMCR si specialist cu o experienta de 35 de ani in domeniul materialelor de constructii.
 
- Ce evolutie inregistreaza piata materialelor de constructii si ce perspective sunt in domeniu?
- Din datele ce le avem la sapte luni, rezulta ca in acest an comparativ cu perioada similara din 2017 avut loc o crestere de 9% indicelui productiei industriale si o majorare de 13% a cifrei de afaceri. Desigur, aceste valori nu s-au inregistrat in toate subramurile produselor pentru constructii, unele avand cresteri mai mari, altele mai mici. Pe ansamblu insa, aceasta este imaginea pe primele sapte luni. Piata a fost in scadere in perioada de vara, cand cresterile din prima parte a anului se diminueaza, stocurile de materiale satisfacand "on time" necesitatile constructorilor. Totusi, avand in vedere incetinirile din domeniul imobiliar, am putea prognoza o crestere generala undeva in jurul a 5% a indicelui productiei industriale si de circa 9% a cifrei de afaceri, acesta din urma fiind clar influentata de indicele inflationist destul de mare. Am putea, deci, estima pentru anul in curs un volum de 3,7 - 3,9 miliarde de euro al pietei noastre, din care 45% ar fi materiale din import. Daca tinem seama de ritmul scazut al industriei constructiilor si de perspectivele economice, nu se pot anticipa cresteri substantiale pentru urmatorii ani, desi la necesitatile reale de infrastructura, atat de transport cat si edilitara, ar fi necesare cantitati mari de produse pentru constructii. De asemenea, pentru reparatiile capitale ale podurilor si cailor ferate in special ar fi un potential mare. Dar, cum ne-am obisnuit in ultimii ani, sacrificarea de catre guvernanti a programelor de investitii publice in constructii este o realitate "normala". Sa nu ne mire ca vor disparea chiar si constructorii, in contextul in care solutia paleativa adoptata acum cu muncitori din Asia isi va dovedi limitele in scurt timp.
 
- Ce solutie ar avea companiile de constructii in contextul crizei de forta de munca cu care se confrunta?
- Pentru rezolvarea problemelor constructorilor, producatorii creeaza in permanenta produse care sa necesite o aplicare mecanizata, deci cu o scadere a fortei de munca. Aici este marea problema, deoarece firmele de constructii nu investesc suficient in mecanizarea operatiilor, iar mare parte din arhitecti, din motive ce nu e cazul sa le discutam in acest material, nu indica aceste solutii inovatoare. Mai mult, la nivel national nu mai avem un program si o strategie in acest domeniu, institutele de cercetari plimbandu-se de la un minister la altul, dar niciodata la cel legat de constructii. Care minister de constructii, nici el nu exista. Nu mai vorbesc de strategii nationale in domeniul constructiilor.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina producatorii de materiale din Romania?
- Riscurile sunt de natura financiara in primul rand, termenele de plata si bonitatea unor distribuitori. In ultima vreme a aparut o problema a resursei umane pe canalele de distributie ce deservesc unitatile productive prin ...

Continutul stirii este acesibil numai abonatilor Agenda Constructiilor & Fereastra
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACAD

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 140 (Ianuarie-Februarie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2019
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023