Majorare cu 30% a vanzarilor pentru CELPI SA Imprimare
Producatori & Furnizori 01 Feb 2008 02:00
Gheorghe Utureanu (59 de ani);
Functia/firma: director general al companiei Celpi S.A.;
Experienta profesionala: 36 de ani in domeniul energetic;
Studii: Institutul Politehnic din Bucuresti, Facultatea Energetica, Sectia Electro-Energetica;
Hobby: calatoriile.
 Infintata in anul 1953, Celpi SA a fost privatizata in 1990 in proportie de 85%, in prezent compania Romelectro fiind actionar principal. Societatea realizeaza stilpi pentru transport de energie electrica, confectii metalice pentru constructii civile si industriale, cleme si armaturi pentru linii electrice, turnuri de telefonie GSM, zincare termica etc. Totodata, firma asigura servicii de proiectare si executie «la cheie» de structuri metalice, incluzind manufactura si montajul acestora. Compania are implementat sistemul integrat de management al calitatii ISO 9001/2000 si are in curs de certificare pe cel de mediu ISO 14001.

- Ce rezultate financiare ati inregistrat?
- In primele opt luni din 2007 am realizat o cifra de afaceri de 19,8 milioane de lei, iar pana la finele anului in curs estimam atingerea pragului de aproximativ 23 milioane de lei. Astfel, obiectivul de majorare a vanzarilor cu 20% a fost deja atins in primul semestru, urmand sa consemnam, la incheierea a.c., o crestere cu 30% a veniturilor, fata de 2006 (perioada in care am inregistrat un total de 18 milioane de lei).Cea mai insemnata pondere in vanzari, intr-o proportie de 70%, o detine executia de stalpi pentru liniile de transport de energie electrica. Cantitatea de stalpi realizati a crescut de la 900 de tone (in 2005) la 3.600 de tone anul trecut si la aproximativ 3.800 – 4.000 de tone in 2007.

- Cum caracterizati segmentul de profil?
- Piata constructiilor de energie electrica este saturata din cauza ca liniile electrice sunt finalizate in tara noastra, lucrarile care se desfasoara fiind in mare masura dedicate reparatiilor si reviziei tehnice. Astfel, la o linie de 100 de stalpi, se inlocuiesc, in medie, 2-3 unitati. Lucrarile in acest sector sunt de mica anvergura. Sectorul de constructii civile si industriale reprezinta o piata in dezvoltare, pe care incercam sa intram. Odata cu numarul tot mai mare de constructii care apar, preconizam ca se va dezvolta tot mai mult si segmentul de infrastructura, ceea ce ar putea genera - in perspectiva - si un reviriment in domeniul nostru de activitate.

- Precizati obiectivele pentru perioada urmatoare.
- In intervalul 2008-2009 ne propunem mentinerea capacitatii de productie si diversificarea profilului de baza, prin intrarea pe piata de confectii metalice pentru hale industriale. In adoptarea acestei hotarari am tinut seama de doua aspecte. Unul dintre acestea se refera la faptul ca pe segmentul confectiilor metalice exista un potential inca insuficient exploatat, din cauza cererilor mari si a ofertei reduse. Normativelor exigente de protectie la foc descurajeaza interesul multor investitori pentru acest tip de constructii. Totodata, si serviciile de proiectare sunt mai costisitoare pentru constructiile din metal, decat pentru cele realizate din beton. Viteza superioara de prelucrare a metalului este, insa, un al doilea factor care ne-a incurajat in decizia noastra, deoarece reduce timpii de lucru, asigura un spor de eficienta, iar cerintele pietei vor impune, cu timpul, executii numeroase din acest material. Un alt obiectiv il reprezinta marirea capacitatii de testare in Statia de Incercari Mecanice (SIM), una dintre cele patru existente la ora actuala in Europa. In cadrul SIM se efectueaza testari mecanice ale stalpilor (de pana la 70 de metri inaltime si cu o sarcina de smulgere capabila de 600 de tone) pentru liniile electrice aeriene, prin reproducerea conditiilor naturale de expolatare.

- Ce lucrari mai importante desfasurati in prezent?
-  Un proiect aflat in desfasurare consta in realizarea structurii metalice (partea de 220 kV si 110 kV) a statiei de 400/110 kV, din localitatea Gutinas (judetul Bacau). De asemenea, executam, in prezent, pentru societatea IMSAT SA Bucuresti, diverse confectii metalice necesare la reabilitarea caii ferate Bucuresti – Constanta. Dintre beneficiari, se pot mentiona: Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica, societatile de distributie a energiei electrice: EON Moldova si Electrica Muntenia Sud, Cosmorom, Trylon TSF - Bucuresti, Telelink Services (telecomunicatii), Egnatia - Grecia, Intrakat Romania s.a. Un obiectiv, recent finalizat, este reprezentat de lucrarile (in valoare de 1,3 milioane de euro – pentru partea care a revenit firmei noastre) pentru linia de interconexiune Romania-Ungaria, ce presupun manufacturarea a circa 60 de stalpi de inalta tensiune (400 kV), cu o greutate de 20 de tone/unitate. 

- Mentionati problemele intampinate in desfasurarea activitatii.
- Lipsa personalului calificat reprezinta principala dificultate pe care o intampinam, deoarece afecteaza productivitatea muncii. In vederea solutionarii acestei probleme desfasuram cursuri de perfectionare pentru muncitori si ingineri. Pentru descentralizarea activitatii, vom organiza activitatea pe centre de costuri, in care remunerarea corespunzatoare fiecarui muncitor se va face in functie de volumul de manopera realizat. De asemenea, in vederea sporirii calitatii executiilor, investim, permanent, in procurarea de echipamente performante, precum: masina- CNC pentru prelucrarea profilelor grele cu sectiunea pana la 400x1.000 mm, utilaj destinat prelucrarii de table prin comanda numerica s.a.