Mihai Rohan, CIROM: Trei prime lectii invatate in contextul pandemiei Covid-19 Imprimare
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 09 Iul 2020 05:44
Industria de constructii este si va ramane strategica si a dovedit acest lucru in pandemie, cand a fost singura care nu s-a oprit deloc. Producatorii de materiale de constructii au luat masuri deosebite privind sanatatea angajatilor, colaboratorilor si partenerilor, activitatea a incetinit usor, dar a continuat sa functioneze, a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM - Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania.
"Pe piata de ciment nu exista aglomerari de oameni. Problema noastra cea mai mare in aceasta perioada a fost legata de transport, deoarece aducem oamenii la lucru cu autobuzele, dar am marit numarul de masini si am facut in asa fel incat sa stea fiecare pe cate un rand. Deci, cateva masuri s-au luat. Am impins economia inainte, nu am cerut de la stat nimic. Daca in crizele anterioare sectorul de constructii a avut de suferit si a scazut chiar cu peste 30% in 2008-2009, de data aceasta am fost invingatori, iar in criza constructiile au crescut pe toate sectoarele", a spus reprezentantul CIROM.
Una dintre primele lectii ale crizei pe care o traversam a fost, asadar, ca industria de constructii si a materialelor poate functiona si in pandemie. "Schimbarile climatice, dar si pandemiile impun o regandire a sistemelor constructive atat la nivelul lucrarilor de arta, cat si al proiectelor administrative. Ma refer la spitalele acelea pe care trebuie sa stim sa le facem, si sa le facem bine, dar si la reducerea consumurilor de energie electrica si a emisiilor de CO2. Daca ne gandim bine, reusim sa facem mari economii", a explicat Mihai Rohan.
Referitor la industria cimentului, presedintele CIROM a mai aratat ca, in cazul unei constructii de beton izolate corespunzator, consumul energetic poate scadea semnificativ, de la 150-200 kwh/ mp/ an cat consuma o cladire normala, la un consum sub 50 kwh/ mp/ an, ceea ce inseamna o economie extraordinara de energie.
O alta lectie invatata in aceasta criza este aceea ca, in situatii de criza majora, o tara nu se poate baza pe importuri, drept urmare industriile de baza trebuie mentinute in tara si stimulate.
O a treia lectie indicata de presedintele CIROM este reprezentata de digitalizare. "Digitalizarea s-a dovedit vitala, chiar si telemunca. Colegii nostri care lucrau la birou lucreaza chiar si acum de acasa, fara nicio problema. Aceasta este o linie pe care trebuie sa mergem si in continuare", a mai spus Mihai Rohan.
Presedintele CIROM a participat in calitate de invitat la prima editie a videoconferintei EURO-Constructii, ce a avut loc pe 25 iunie 2020 si a fost transmisa in direct pe paginile de Facebook si Youtube ale revistei Agenda Constructiilor si pe www.agendaconstructiilor.ro. Urmatoarea editie a evenimentului va avea loc pe 23 iulie 2020. Pentru informatii suplimentare, click aici