Bogdan Maioreanu: Industria constructiilor se confrunta cu un nou val de scumpiri Imprimare
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 31 Mar 2022 11:38
Incertitudinile provocate de conflictul din Ucraina sporesc perturbarile de preturi cauzate de repornirea economiei dupa incheierea perioadei de izolare, afectand preturile constructiilor si punand presiune pe dezvoltatori.
Conflictul si sanctiunile impotriva Rusiei au un impact direct redus asupra pietelor imobiliare globale, capitalul rusesc fiind de doar 330 de milioane de dolari investitii anuale in imobiliare, in timp ce investitiile din Ucraina sunt in mare parte interne. Dar adevaratul impact al conflictului va fi dat de elementele macroeconomice pe care le modifica, inclusiv de noi cresteri ale preturilor la energie, care vor duce la cresterea preturilor materialelor si vor scumpi constructiile.
Inflatia si cresterea ratelor dobanzilor sporesc problemele din sectorul imobiliar, care se bazeaza in mare masura pe finantarea dezvoltatorilor, dar si a consumatorilor. In Romania, rata dobanzii ROBOR 3M a crescut de la 1,5% anul trecut, in iunie, la 4,5% in prezent. Exista perspective ca aceasta sa creasca si mai mult. O persoana care are un credit de 500.000 de lei pe o perioada de 30 de ani va plati acum cu 800 de lei mai mult la rata lunara. Pastrand aceeasi rata lunara ca acum 9 luni, astazi, creditul pe care si-l va permite cineva ar fi cu 150.000 de lei mai mic.
Preturile mai mari ale constructiilor, valorile mai mici ale creditelor si incertitudinea pot face ca piata imobiliara sa ia o pauza si sa evalueze impactul. De asemenea, inflatia schimba destinatia cheltuielilor gospodariilor si toate cele de mai sus pot face ca cererea sa fie afectata, comprimand marjele dezvoltatorilor intre costurile mai mari si potentiala stagnare a pietelor imobiliare.
Conflictul din Ucraina are, de asemenea, un impact asupra industriei constructiilor si a dezvoltatorilor imobiliari prin cresterea abrupta a preturilor materiilor prime. Acesta provoaca o majorare abrupta a preturilor armaturilor de fier utilizate in constructii. Contractele futures au sarit de la aproximativ 700 de dolari americani pe tona la sfarsitul lunii februarie la peste 900 de dolari pe tona in prezent. Ucraina exporta produse siderurgice in valoare de aproximativ 7,7 miliarde de dolari, dupa cereale fiind al doilea cel mai mare export al sau. Conflictul ucrainean a oprit exporturile acestor produse punand presiune asupra preturilor materialelor de constructii care au crescut deja cu 51% intr-un an. Exista, de asemenea, rapoarte conform carora companiile de trading nu sunt foarte interesate sa importe otel din Rusia. Rusia a exportat aproximativ 28 de milioane de tone in ultimii ani, mult in urma numarului unu, China, care a exportat 52,63 milioane de tone de produse din otel in 2021, arata datele oficiale. Ucraina exporta aproximativ 15 milioane de tone de otel pe an, ceea ce o plaseaza pe locul opt la nivel mondial.
Potrivit Reuters, acest lucru pare ca determina scumpiri atat pentru minereul de fier, cat si pentru otel, avand in vedere o posibila scadere a ofertei, in special in Europa, care a cumparat pana acum cea mai mare parte a materialelor din Rusia si Ucraina. Insa impactul deplin al sanctiunilor urmeaza sa fie evaluat. In timp ce Rusia va incerca sa isi redirectioneze exporturile catre Asia, producatorii asiatici vor incerca sa gaseasca o modalitate de a vinde mai mult in Europa. Preturile ridicate ale energiei imping in sus si preturile altor materiale de constructii cu consum mare de energie, precum aluminiul, cimentul, sticla si unele materiale plastice. Acest lucru forteaza companiile de constructii fie sa absoarba costurile, fie sa le transfere catre beneficiari si asta poate determina cresterea in continuare a preturilor pe metrul patrat construit.
Pietele incearca sa evalueze cat va dura conflictul din Ucraina. Dar chiar daca conflictul se va incheia foarte curand, reconstructia infrastructurii si a cladirilor distruse din Ucraina are potentialul de a pune si mai multa presiune asupra disponibilitatii si preturilor materialelor de constructii.
Incertitudinea cu privire la ceea ce aduce viitorul creste odata cu apropierea de zona de conflict. De asemenea, in fata unui val de cresteri de costuri si preturi la utilitati si carburanti si cu cresterea ratelor dobanzilor care scumpesc creditele, sentimentul investitorilor devine cel mai important factor legat de piata imobiliara.
 
Autor: Bogdan Maioreanu, Analist eToro