Agenda Constructiilor
Luni, 20 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - BCE poate creste usor dobanda de referinta in zona euro, in urma evolutiei inflatiei
BCE poate creste usor dobanda de referinta in zona euro, in urma evolutiei inflatiei
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 03 Mai 2023 10:41
Bancile din zona euro limiteaza creditarea, iar rata anuala a inflatiei in regiune a revenit pe crestere in aprilie, dupa cinci luni de scadere consecutiva, ceea ce ar putea determina saptamana aceasta BCE sa opteze pentru o majorare mai redusa a dobanzii, transmit Reuters si Bloomberg.
Potrivit unei estimari preliminare publicate marti de Eurostat, rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut pana la 7% in aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% inregistrat in martie. Cifra anuntata de Eurostat este usor peste estimarile analistilor, care mizau pe o stagnare a inflatiei la 6,9%.
Pe de alta parte, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut in mod suprinzator pana la 7,3% in aprilie, de la 7,5% in martie. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.
De asemenea, datele unui studiu publicat marti de Banca Centrala Europeana (BCE) arata ca in martie bancile au inasprit accesul la creditare, chiar daca cererea a scazut considerabil, ceea ce a avut ca rezultat cel mai lent ritm de crestere a creditarii catre gospodarii, incepand din 2018.
Datele publicate marti indica faptul ca majorarea dobanzilor incepe sa afecteze economia zonei euro, ceea ce ar putea determina BCE sa majoreze dobanda cu doar un sfert de punct procentual si sa reduca gradual masurile de stimulare a economiei.
38% din bancile din zona euro au raportat o scadere a cererii pentru imprumuturi din partea companiilor, in primele trei luni din 2023, cea mai ridicata proportie de la criza financiara globala din 2008-2009.
"Nivelul dobanzilor a fost principalul motiv al reducerii cererii pentru imprumuturi, in conditiile inaspririi politicii monetare", a apreciat BCE.
Iar bancile au inasprit standardele pentru firmele care au solicitat acordarea de credite, 38% din institutiile financiare raportand inasprirea standardelor de imprumut. In aceste conditii, cresterea creditarii companiilor a incetinit in martie la 5,2%, fata de perioada similara din 2022, in timp ce avansul imprumuturilor acordate gospodariilor a incetinit la 2,9%, de la 3,2%.
Cererea pentru credite ipotecare s-a prabusit in primul trimestru din 2023, 72% din banci raportand o scadere, deoarece gospodariile sunt mai pesimiste privind perspectivele pietei imobiliare. De asemenea, a existat o mica reducere a cererii pentru creditele de consum si alte imprumuturi acordate gospodariilor.
"Majorarea dobanzilor, inrautatirea perspectivelor pe piata imobiliara si increderea scazuta a consumatorilor a afectat cererea pentru imprumuturi acordate gospodariilor", se arata in raportul BCE.
Pentru a reduce inflatia la tinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobanzile, de la zero la mijlocul lui 2022 pana la 3,5% in martie, dar putini analisti se asteapta ca inasprirea politicii monetare sa continue dincolo de 2023. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
Acvatot 2019
leviatan
quadratum
EDIT-Structural
rigips
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ness project
CDS
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
siniat
viarom
concelex
strabag nivel 1
noark

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander