Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - Noua lege pentru parteneriatul public-privat
Noua lege pentru parteneriatul public-privat
Actualitatea interna 05 Iul 2010 11:50
Legea parteneriatului public-privat (PPP) aprobata, recent, de Parlament elimina organizarea licitatiilor din procesul de realizarea a contractelor cu investitori privati, castigatorul urmand sa fie desemnat in urma unor negocieri directe, chiar daca este un singur ofertant. Decizia de schimbare a legii a fost luata din cauza implementarii greoaie a actualului act nornativ, dar si dupa ce proiectul de realizare a autostrazii Comarnic-Brasov (55 km) in sistem de parteneriat public-privat a esuat. "Discutam de o forma de colaborare intre sectorul public si cel privat in cadrul careia ultimul  participa in diverse etape de realizare a proiectului, beneficiaza de o partajare a riscului si a responsabilitatilor care aduc beneficii (se face transferul de experienta manageriala catre administratiile publice locale si o preluare majora a riscurilor in ceea ce priveste finantarea proiectelor)", a declarat, in plen, Anca Boagiu.
Alternativa pentru autoritatile locale
Pana in prezent contractele de concesiune si cele PPP erau reglementate prin OUG 34/2006, care va continua sa functioneze in paralel. Astfel, prin OUG 34 vor putea fi derulate concesiunile in care investitorul privat plateste o anumita redeventa sau chirie intr-un interval de timp stabilit catre autoritatea publica. "Actuala lege le va da autoritatilor locale o alternativa la OUG 34 (care era foarte complicata de pus in aplicare) incearcand sa diferentieze proiectele PPP de celelalte contracte initiate de entitatile publice. Practic va fi un nou mecanism prin care autoritatea publica si investitorul privat vor deveni asociati intr-o societate comerciala prin care se va derula investitia. Autoritatea locala va aduce capital in natura - terenuri, utilitati, in timp ce partenerul privat va veni cu finantarea si operarea proiectului pe o perioada determinata", a precizat Sorin Fodoreanu, unul dintre initiatorii legii.
In noua reglementare, dupa initierea proiectului PPP prin publicarea anuntului de intentie de catre partenerul public se va face analiza si selectia preliminara a unor investitori privati, cu care ulterior se va incepe etapa de negociere a clauzelor contractuale, inclusiv valoarea investitiei si perioada de derulare a contractului de parteneriat. Autoritatea publica este obligata sa publice anuntul de intentie a unui proiect de parteneriat PPP prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Potrivit noii legi, etapele de pregatire a contractelor inainte de semnare trebuie finalizate in maximum 50 de zile. In etapa de selectie, investitorii privati trebuie sa prezinte scrisori de garantie bancara ca dispun de fondurile necesare pentru realizarea proiectului, ca au experienta in derularea de contracte PPP, iar abia ulterior dupa ce va fi selectat un castigator vor fi aduse studiile detaliate. Pentru mai multe detalii, click aici
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
theda mar
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
concelex
rigips
siniat
Acvatot 2019
EDIT-Structural
viarom
ness project
quadratum
Ubitech
MAKITA
noark
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander