Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: Increderea in evolutia economiei revine, dupa caderea abrupta din 2022
Deloitte: Increderea in evolutia economiei revine, dupa caderea abrupta din 2022
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 08 Aug 2023 11:29
Increderea in evolutia economiei incepe sa-si revina dupa cele 12 luni de scadere care au urmat declansarii conflictului din Ucraina, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey. Ponderea respondentilor care anticipeaza o imbunatatire a climatului economic a crescut la 15%, de la doar 3% in decembrie 2022, si, in acelasi timp, proportia celor care anticipeaza o deteriorare s-a redus la jumatate, de la 79% la sfarsitul anului 2022, la 43%. Cu toate ca, vara trecuta, nivelul increderii a scazut la fel de dramatic ca imediat dupa criza financiara globala, revenirea este mai lenta, cel mai probabil din cauza inflatiei persistente si a atitudinii moderate care vine odata cu experienta, evidentiaza studiul.
Aceasta incredere alimenteaza optimismul firmelor de capital privat din Europa Centrala cu privire la activitatea de profil, peste un sfert (26%) dintre acestea anticipand ca tranzactiile vor creste, mai mult decat dublu fata de decembrie 2022. De asemenea, un aspect incurajator este ca numarul celor care se asteapta la o scadere s-a redus la jumatate, de la peste doua treimi la sfarsitul anului 2022 (69%), la o treime (34%).
Participantii la studiu sunt, de asemenea, increzatori ca 2023 va fi un an bun pentru investitii (77% dintre respondenti), iar proportia celor care se asteapta sa se concentreze pe noi investitii a crescut la 43% (fata de 40% in decembrie 2022). Un alt semn al revenirii increderii evidentiat de studiu este reducerea proportiei celor care se asteapta sa se concentreze pe gestionarea portofoliului actual, care reprezinta de obicei o atitudine defensiva, specifica perioadelor dificile. In ceea ce priveste vanzarile, studiul arata un interes redus din partea firmelor de capital privat (15%), in timp ce apetitul pentru cumparare ramane mare (51%).
„Piata locala de private equity a evoluat intr-un ritm sustinut in prima jumatate a acestui an si a inregistrat mai multe tranzactii notabile, printre care preluarea NETOPIA Group de catre Innova Capital sau investitia Value4Capital in Clarfon. Romania continua sa ofere investitorilor experimentati din regiune oportunitati de preluare a unor businessuri locale pe care apoi le pot sprijini sa creasca, fie din punct de vedere geografic, fie prin dezvoltarea unor capabilitati digitale ori prin definirea unui cadru care inglobeaza criterii de mediu, sociale si de guvernanta (ESG)”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Accesul la finantare pare sa se stabilizeze, 51% dintre firmele de private equity din Europa Centrala anticipand ca acesta va ramane la fel sau se va imbunatati. In contextul in care ratele dobanzilor afecteaza accesibilitatea creditelor bancare, finantarea non-bancara devine mai raspandita in Europa Centrala. O intensificare a activitatii de profil va fi probabil sustinuta in proportie tot mai mare de fondurile de credit, o sursa de finantare populara in SUA si in Europa de Vest, in conditiile in care 45% dintre respondenti cauta mai des creditori non-bancari pentru finantarea achizitiilor. De asemenea, 15% declara ca acum au nevoie de mai multi creditori decat in trecut pentru a finanta o tranzactie, ceea ce poate indica faptul ca apetitul creditorilor pentru tranzactii de valoare mai mare este in scadere, explica studiul. O alta evolutie notabila in regiune este ca imprumuturile tind sa fie contractate mai mult in euro, chiar si atunci cand compania care urmeaza sa fie preluata este situata intr-o tara cu alta moneda.
Dimensiunile tranzactiilor par sa se stabilizeze, peste doua treimi (66%) dintre firmele de capital privat anticipand ca acestea vor ramane la fel. Potrivit studiului, piata de private equity din Europa Centrala este in mod traditional de dimensiune medie, inregistrand numeroase tranzactii mici si doar ocazional tranzactii mari, care de obicei atrag firme globale de private equity sau mai multi investitori cu abilitati si retele complementare, mai ales in cazul tranzactiilor transfrontaliere.
Studiul indica, de asemenea, rolul tot mai important al factorilor de mediu, sociali si de guvernanta (ESG). Peste un sfert dintre respondenti si-au stabilit obiective de reducere a amprentei de carbon si si-au luat angajamente pentru a le atinge, in timp ce o treime au inceput sa-si defineasca astfel de targeturi. In plus, aproape trei sferturi dintre firmele de private equity din Europa Centrala au politici de investitii care includ factori ESG. Pe de alta parte, studiul subliniaza si faptul ca peste jumatate (57%) dintre respondenti nu iau in calcul sustenabilitatea cand evalueaza o companie, din cauza ca informatiile legate de ESG nu sunt de calitate.
Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizeaza evolutia pietei de private equity incepand din 2003, de doua ori pe an.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
siniat
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
concelex
quadratum
MAKITA
viarom
theda mar
EDIT-Structural
noark
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander