Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CJ Cluj si-a propus sa atraga finantari europene de 3 miliarde euro pana in 2030
CJ Cluj si-a propus sa atraga finantari europene de 3 miliarde euro pana in 2030
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 27 Mar 2024 06:20
Judetul Cluj si-a consolidat in ultimii ani rolul de motor economic si catalizator al dezvoltarii intregii Regiuni de Dezvoltare Nord-Vest, devenind una dintre cele mai dinamice economii locale din Romania, fiind pe primul loc in tara in ceea ce priveste ritmul de crestere al PIB/capita. Fara indoiala, dezvoltarea Clujului s-a inscris pe o panta ascendenta, progresul economic fiind vizibil in toate sectoarele industriale si in cel al serviciilor, cu precadere in sectorul industriilor creative si IT&C. Acest lucru este demonstrat de nivelul de trai tot mai crescut al clujenilor, salariul mediu net dublandu-se in ultimii sase ani, astfel incat, in luna decembrie 2023, acesta a depasit 6.000 lei, fiind cu circa 22% peste media nationala si al doilea dupa municipiul Bucuresti. De asemenea, numarul salariatilor inregistrati la nivelul judetului Cluj in luna decembrie 2023 era de peste 280.000 de oameni - cel mai mare numar de angajati din Romania, dupa municipiul Bucuresti. Acest lucru se reflecta si in rata somajului, aceasta fiind, in luna decembrie a anului trecut, de 1,2%, mult mai mica decat media nationala. 
In ceea ce priveste nevoile de dezvoltare ale judetului Cluj, acestea sunt cuprinse in noua Strategie de dezvoltare teritoriala pentru perioada 2023-2030, aprobata de Consiliul Judetean Cluj in data de 31 iulie 2023. 
Despre dezvoltarea judetului Cluj, marile proiecte aflate in pregatire si executie, dar si despre posibilitatile de dezvoltare viitoare, intr-un interviu cu Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

- Care sunt obiectivele majore de dezvoltare a judetului Cluj, in anii urmatori?
- Strategia de dezvoltare a Clujului contine, in linii mari, sase obiective strategice majore: 
  • Asigurarea unei cresteri economice inteligente, bazate pe inovatie si antreprenoriat, pentru atingere unui PIB/locuitor comparabil cu media UE; 
  • Reducerea poluarii astfel incat sa nu se mai inregistreze depasiri ale pragurilor maxime admise; 
  • Conectarea Clujului la coridoarele majore de transport si pietele globale, in vederea asigurarii accesului direct, in maximum 3 ore, la orice stat din UE; 
  • Cresterea accesului populatiei la infrastructura si servicii, in vederea scaderii ponderii populatiei din zonele marginalizate pana la maxim 1%; 
  • Consolidarea rolului Zonei Metropolitane Cluj-Napoca si a celorlalte doua zone urbane functionale din jurul municipiilor Dej-Gherla si Turda-Campia Turzii, in vederea atingerii unui grad de urbanizare de 80%;
  • Eficientizarea activitatii administratiei publice locale, astfel incat aceasta sa atraga finantari europene de minimum 3 miliarde de euro in perioada 2021-2030. 
Rezumand, noua strategie a judetului Cluj propune ca, pana in 2050, acesta sa aiba cel mai ridicat nivel al calitatii vietii din Romania, cu o infrastructura functionala si conectata la cerintele comunitare din regiune. Concret, pentru atingerea acestui deziderat, Consiliul Judetean Cluj va continua implementarea proiectelor prioritare deja incepute si care au intrat intr-o logica extrem de clara: modernizarea infrastructurii de sanatate, reabilitarea drumurilor judetene, extinderea retelelor de apa si canalizare, dar si alte proiecte de tip "Smart", care contribuie la cresterea calitatii vietii. 

 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in pregatire, in acest moment, in judet? 
- Fara a se limita doar la acestea, cele mai importante proiecte de investitii pe care CJ Cluj le are in acest moment in dezvoltare sunt Centrul Integrat de Transplant Cluj si Spitalul Pediatric Monobloc Cluj.
Centrul Integrat de Transplant Cluj-Napoca este unicul de acest fel din Romania si din sud-estul Europei. Cu o valoare de executie estimata la peste 200 de milioane de euro, acesta este prevazut a oferi servicii medicale comparabile cu cele ale celebrului spital AKH din Viena. In cadrul acestuia, vor fi efectuate nu mai putin de patru tipuri de transplant: renal, de plaman, de cord si hepatic. Desigur, in cadrul acestei unitati medicale ultramoderne va fi relocat, inca de la inceput, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, unitate medicala de elita subordonata Ministerului Sanatatii, care functioneaza acum intr-un spatiu ce nu corespunde exigentelor in domeniu si nici nu se ridica la nivelul profesionalismului echipei ce il deserveste.
Spitalul Pediatric Monobloc Cluj este primul spital pediatric in sistem integrat construit de la zero, dupa Revolutie, de catre o autoritate publica locala din Romania. Cu o valoare estimata la circa 300 de milioane de euro, acesta este prevazut sa deserveasca aproximativ 50.000 de copii/an din intreaga tara. 
Ambele proiecte medicale, de anvergura nationala, sunt foarte avansate, ele fiind in etapa de licitatie de executie. Practic, Clujul detine cele mai mature doua proiecte de spitale din tara, insa finalizarea licitatiei si demararea efectiva a lucrarilor sunt conditionate de identificarea sursei de finantare. Din pacate insa, desi ele au fost incluse initial in lista proiectelor propuse pentru finantare din PNRR, Guvernul a decis sa redirectioneze banii alocati sanatatii spre alte domenii. Drept urmare, CJ Cluj a facut si face numeroase apeluri la Ministerul Sanatatii pe acest subiect, motiv pentru care inca asteptam un raspuns pozitiv, prin reevaluarea acestor doua proiecte si re-cuprinderea lor in PNRR sau in alta sursa de finantare nerambursabila. Totusi, daca prin absurd acest lucru nu se va intampla, Consiliul Judetean nu le va abandona! Astfel, in paralel, se cauta solutii pentru finantarea acestuia atat din surse externe - Programul European Sanatate, cat si locale. Concret, CJ Cluj ia in calcul inclusiv valorificarea unor active proprii, proprietati, din patrimoniul judetului, care sa contribuie la realizarea acestor doua obiective strategice de importanta capitala pentru ardeleni si pentru toti romanii, avand in vedere adresabilitatea lor nationala.
Alte obiective majore aflate in faza de licitatie sunt:
 Proiectarea si executia instalatiei de tratare prin dezintegrare moleculara pentru valorificarea energetica a deseurilor municipale din judetul Cluj - obiectivul acestei investitii il reprezinta furnizarea, montarea si automatizarea primei statii de dezintegrare moleculara din judetul Cluj, prin intermediul careia vor fi valorificate energetic circa 25.000 de tone de deseuri reziduale/an. Prin generarea gazului rezultat, Consiliul Judetean isi propune sa produca anual circa 18.240 MWh, energie care va putea fi livrata ulterior in sistemul energetic national. In acest fel, in loc sa mai constituie o problema, deseurile vor deveni o sursa de energie si, in final, de bani, care vor permite derularea de noi proiecte in beneficul clujenilor si nu numai.
• Velo Apuseni vizeaza amenajarea de trasee cicloturistice in Muntii Apuseni, pe zona judetelor Bihor, Cluj si Alba, proiect in cadrul caruia CJ Cluj are calitatea de partener. Proiectul prevede realizarea a 227 km de piste de biciclete, desfasurate pe teritoriul judetelor Cluj, Bihor si Alba, din care peste 40%, respectiv 92,4 km, vor fi amenajati pe teritoriul judetului Cluj. Pentru aceasta investitie, Consiliul Judetean a semnat deja contractul de proiectare si asistenta tehnica pentru acei km de piste situati pe raza judetului Cluj. Cu siguranta, acest proiect de interes major va contribui la interconectarea judetelor vizate si la stimularea dezvoltarii turismului in acest intreg areal.
• Prin intermediul proiectului "Microbuze electrice pentru elevii din judetul Cluj", CJ Cluj va achizitiona 34 de microbuze scolare electrice pentru elevii clujeni, acestea avand o capacitate de 16+1 locuri, fiind prietenoase cu mediul si putin poluante. Dincolo de contributia mai mult decat evidenta la reducerea absenteismului si a abandonului scolar, acest sprijin direct acordat domeniului educational va contribui si mai mult la cresterea calitatii invatamantului clujean, deja pozitionat pe locul I la nivel national la cele mai importante evaluari si concursuri: evaluarea nationala, bacalaureat, titularizare, olimpiade si concursuri nationale. 
 
 
- Ce proiecte aveti in etapa de executie?
- In ceea ce priveste obiectivele de investitii aflate in executie, iata cele mai importante dintre ele: 
• Reabilitarea retelei de drumuri judetene. Reteaua de drumuri judetene a Clujului, una dintre cele mai lungi din Transilvania, are o lungime totala de circa 1.300 km. Proiectul de modernizarea a acestei vaste infrastructuri de transport judetean este unul in plina desfasurare, dorinta noastra fiind aceea de a asfalta si moderniza, pana in 2025, toate drumurile de interes judetean. In acest sens, doar in anul 2024, au fost alocati direct din bugetul judetului nu mai putin de 40 de milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de intretinere a drumurilor aflate in administrare si 8 milioane de lei pentru modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene. Acestor fonduri si investitii li se adauga si proiectele din fonduri europene nerambursabile, in valoare de 116 milioane de lei (inclusiv TVA), vizate prin intermediul Proiectului Strategic "Traseul Regional Transilvania de Nord".
• Extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare. Un alt proiect extrem de amplu, cu un impact direct asupra cetatenilor judetului Cluj, este cel privind reabilitarea infrastructurii de utilitati publice - apa si canalizare. In acest sens, doar in ultimii 25 de ani au fost implementate cinci programe majore de investitii din fonduri europene, in valoare de 670 milioane de euro. De altfel, cel mai mare dintre acest programe, in valoare de 404 milioane de euro, este in acest moment in plina derulare. Concret, au fost finalizate si receptionate primele sapte contracte de lucrari in valoare totala de circa 60 de milioane de euro. Dintre acestea, patru au vizat extinderi si reabilitari ale retelele de apa si canalizare pe teritoriul a nu mai putin de 40 de localitati urbane si rurale clujene: Dej, Gherla, Huedin, respectiv comunele Bobalna, Recea Cristur, Unguras, Mica. De asemenea, au fost semnate sase noi contracte de lucrari din fonduri europene, in valoare de circa 57 milioane de euro, din care peste 70% vizeaza extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare din municipiul Cluj-Napoca. In paralel, CJ Cluj a finantat si din fonduri proprii lucrarile de extindere a retelelor din zonele rurale ale judetului. In acest context, doar in 2022, au fost finalizate si receptionate 10 noi investitii, in valoare totala de 4,8 milioane de euro. 
• In anul 2023 au fost finalizate 9 contracte de lucrari din fondul IID (Intretinere, Inlocuire, Dezvoltare), alimentat din redeventa si impozitul pe profit datorate forului administrativ judetean de catre Compania de Apa "Somes" si restituite de Consiliul Judetean in vederea derularii de proiecte edilitare, in valoare de 26 milioane de lei.
• De altfel, la finalul anului 2023 a fost semnat contractul de lucrari ce prevede alimentarea cu apa a zonei de munte a judetului Cluj. Contractul de lucrari "Alimentare cu apa in comunele Calatele, Manastireni, Rasca si Belis, din sursa orasului Huedin", are o valoare de 23,16 milioane de lei (fara TVA), banii fiind asigurati din fondul IID. Investitia va aduce apa potabila in casele a circa 9.500 de locuitori din zona de munte a Clujului si va contribui esential la dezvoltarea economico-sociala a intregii regiuni.
• In total, infrastructura edilitara aflata in administrarea Companiei de Apa masoara peste 4.100 km de aductiuni si retele de apa, respectiv peste 2.200 km de retele de canalizare si canale colectoare, cu o populatie totala deservita de circa 863.000 de locuitori din judetele Cluj si Salaj. 
• Modernizarea sistemului medical. Spitalele au fost printre obiective de infrastructura in care Consiliul Judetean Cluj a ales sa investeasca in mod prioritar, beneficiind de o atentie aparte. De altfel, in ultimii ani, institutia noastra este un campion national al alocarilor de fonduri pentru domeniul sanitar. Doar in perioada 2020-2021, cand pandemia de Covid-19 s-a manifestat cel mai puternic, Consiliul Judetean a alocat la Capitolul Sanatate un buget record de circa 187 milioane de lei (38 milioane de euro). Acesti bani au fost folositi atat pentru investitii directe in cele 17 spitale clujene (5 spitale subordonate forului administrativ judetean si alte 12 aflate sub autoritatea altor autoritati locale sau centrale), respectiv pentru achizitia a mii de echipamente si aparaturi medicale, a sute de mii de echipamente de protectie anti-covid, diverse lucrari de infrastructura. Mai mult, CJ Cluj a finalizat in anul 2023 sau deruleaza proiecte pe Sanatate finantate din fonduri europene in valoare totala de circa 120 de milioane de lei: dotarea si modernizarea UPU si a ambulatoriilor, extinderea Clinicii de Psihiatrie Pediatrica, programe de reducere a riscului de infectii nosocomiale etc. 
Consiliul Judetean Cluj va continua proiectele in domeniul sanatatii, fiind alocata din bugetul propriu pe anul 2024 suma de 77,13 milioane de lei.
 

Lista proiectelor majore de investiții aflate în faza de execuție:

Nr.

Denumire proiect

Valoare

lei

Denumire Executant

Termen finalizare

1.

Extinderea și modernizarea Ambulatoriului Clinic de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj

24.363.195,32

SC ACI SRL

31.08.2024

2.

Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 1 format din sectoare de drum ale DJ 107N, DJ 107M  si DJ 107L, parte a Traseului Regional Transilvania de Nord

126.790.686,70

SC DIFERIT AG SRL

31.08.2024

3.

Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 2 format din sectoare de drum ale DJ 108D, DJ 105T si DJ 109A, parte a Traseului regional Transilvania de Nord

110.543.625,11

Asocierea DACIA ASPHALT SRL – DP CONS SRL – DACIA FABER SRL – OYL COMPANY HOLDING AG SRL

31.08.2024

4.

Modernizarea și reabilitarea Traseului Județean 4 format din sectoare de drum ale  DJ107P si DJ 107N,  parte a Traseului Regional Transilvania de Nord

113.927.775,97

Asocierea DACIA ASPHALT SRL – DP CONS SRL – DACIA FABER SRL – OYL COMPANY HOLDING AG SRL

31.04.2024

5.

Dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare

26.505.702,00

Dotări

31.12.2024


Nr.

Denumire proiect

Valoare

Lei TVA inclus

Finanțator

Stadiu investiție

1.

Iluminarea trecerilor pentru pietoni pe drumurile județene din județul Cluj - ETAPA I

24.654.000,00

Programul Regional 2021 - 2027

Proiect câștigat

 

În contractare

2.

Echipamente pentru creșterea siguranței traficului în județul Cluj

5.121.216,66

Programul Regional 2021 - 2027

Proiect câștigat

 

În contractare

3.

Modernizarea și reabilitarea drumurilor județene DJ 170B și DJ 103K

293.819.022,64

Programul Regional 2021 - 2027

Proiect câștigat

 

În contractare

4.

Reabilitarea energetică pentru corpul A de clădire al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

16.259.939,49

Programul Regional 2021 - 2027

Proiect câștigat

 

În contractare

5.

Reabilitarea termică și eficientizare energetica a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase

36.987.243,96

Programul Regional 2021 - 2027

Proiect câștigat

 

În contractare

6.

Creșterea eficienței energetice pavilion 2 la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca

23.358.179,03

Programul Regional 2021 - 2027

În evaluare

7.

Reabilitarea termică și eficientizarea energetică a Școlii Gimnaziale Speciale Huedin

19.690.576,43

Programul Regional 2021 - 2027

În evaluare

8.

Muzeul Octavian Goga din Ciucea - ETAPA I

44.211.799,23

Programul Regional 2021 - 2027

În evaluare

9.

Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia - pădurea Hoia

59.018.461,07

Programul Regional 2021 - 2027

În pregătire

10.

Muzeul Octavian Goga din Ciucea - ETAPA II

43.641.048,21

Programul Regional 2021 - 2027

În pregătire

11.

Strategia integrată de informatizare a Județului Cluj

15.000.000,00

Programul Regional 2021 - 2027

În pregătire

12.

Extinderea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj Napoca

14.746.800,00

Programul Sănătate 2021 - 2027

În pregătire

13.

Extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase

34.500.000,00

Programul Sănătate 2021 - 2027

În pregătire

14.

Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea ambulatoriului Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

29.723.367,91

Programul Sănătate 2021 - 2027

În pregătire

15.

VELO APUSENI - Amenajare trasee cicloturistice în munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba

111.428.625,00

PNRR

În implementare

16.

Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ special din județul Cluj

7.449.092,89

PNRR

În implementare

17.

Reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello

4.173.216,95

PNRR

În implementare

18.

Reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

3.906.793,80

PNRR

În implementare

19.

Reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii

3.631.726,49

PNRR

În implementare

20.

Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj

36.442.179,20

PNRR

În implementare

 
 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Problemele cele mai stringente pe care le intampina CJ Cluj in demararea si/sau derularea proiectelor sunt, cu siguranta, similare cu cele cu care se confrunta si alte autoritati publice din Romania. Astfel, una dintre problemele cele mai importante, evidentiate inclusiv mai sus, o reprezinta provocarea asigurarii finantarii pentru demararea, respectiv finalizarea a cat mai multe proiecte, toate cu beneficii majore pentru cetateni. Este evident ca perioada pandemica a pus o presiune suplimentara pe bugetul judetului Cluj, astfel ca multe fonduri au fost directionate inspre sustinerea sistemului sanitar. Injectia de fonduri publice in acest domeniu a insemnat, din pacate, o diminuare usoara a alocarilor bugetare directionate, initial, catre alte investitii demarate sau aflate in curs de executie. Acest lucru s-a reflectat, in special, in cazul proiectelor considerate avand o valoare-adaugata mai scazuta, dar si cu un impact socio-economic mai redus. Astfel, cateva investitii au fost temporar amanate, altele au fost regandite, insa proiectele mari de investitii, cele prioritare, au continuat sa primeasca cea mai mare atentie. 
O alta problema recurenta cu care se confrunta CJ Cluj o reprezinta interesul scazut al societatilor comerciale pentru contractarea unor proiecte de infrastructura. Multe proiecte s-au impotmolit ca urmare a inexistentei ofertelor depuse in cadrul licitatiilor demarate, asta desi valoarea estimata a investitiei era echilibrata si adaptata realitatilor din piata. Cauzele acestei lipse de interes pot fi multe, de la lipsa fortei de munca, la evolutii rapide ale preturilor in domeniul materialelor de constructii etc. Drept urmare, la fel ca multe alte autoritati si institutii publice din Romania, Consiliul Judetean a fost pus in situatia de a relua anumite licitatii si de a creste, pentru sporirea atractivitatii, bugetul alocat. Toate acestea au insemnat decalari si intarzieri in executia unor proiecte.
O alta problema, strans legata de cea precedenta, o reprezinta incapacitatea financiara si logistica a unui contractant de a finaliza un contract pe care si l-a asumat. In aceasta situatie, Consiliul Judetean a luat masuri urgente de reziliere si recontractare a lucrarilor/ serviciilor ramase de executat. 

- Cum se desfasoara procesul de selectie a constructorilor pentru proiecte?
- Selectia antreprenorilor pentru proiectele derulate de CJ Cluj se desfasoara in conformitate cu legea achizitiilor publice, respectiv in urma derularii unei licitatii publice deschise, la care au acces toate societatile comerciale romane si straine ce indeplinesc criteriile stabilite in caietele de sarcini. O particularitate pe care am reusit sa o impunem marilor proiecte de investitii, cum sunt cele din domeniul medical - Spitalul Pediatric Monobloc sau Centrul de Transplant Multiorgan, este Concursul de solutii, cu participare internationala. Practic, prin aceasta tehnica de achizitie, un juriu specializat, format din reputati specialisti, personalitati de renume in domeniu, este desemnat sa aleaga cel mai bun ofertant, respectiv cel care detine cea mai buna solutie tehnica de realizare a unui proiect. Concursul de solutii a dat roade bune la Cluj si va reprezenta si pe mai departe o modalitate de a filtra ofertantii in functie de calitatea lor, a serviciilor oferite si nu doar a pretului oferit. 
 
- Care sunt cele mai des intalnite probleme pe santiere?
- Cea mai des intalnita problema pe santiere in cadrul investitiilor derulate de CJ Cluj o reprezinta lipsa fortei de munca. Acest deficit constituie, cu siguranta, o problema la nivel national, nu doar la Cluj. Cu toate acestea, Consiliul Judetean a reusit sa implementeze si sa duca la bun sfarsit numeroase proiecte ample si extrem de complexe.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii finalizate in 2023? 
- Cele mai importante proiecte de investitii finalizate de Consiliul Judetean Cluj in anul 2023, sunt urmatoarele: 
  • Restaurarea, conservarea si punerea in valoare a ansamblului monument istoric Castel Bannfy, sat Rascruci, comuna Bontida, in valoare de 57,57 milioane de lei (TVA inclus);
  • Modernizarea drumurilor judetene DJ 108K si DJ 764B "Drumul Apuseni", proiect in valoare de 159,8 milioane de lei (TVA inclus);
  • Modernizarea drumurilor judetene DJ 172A, DJ 161G, DJ 161 "Drumul Bistritei", proiect in valoare de 204,5 milioane de lei (TVA inclus);
  • Modernizarea si reabilitarea traseului judetean 5, format din sectoare de drum ale DJ 108C, proiect in valoare de 66,4 milioane de lei (TVA inclus);
  • Modernizarea si reabilitarea traseului judetean 7, drumul judetean DJ 161C, proiect in valoare de 9,8 milioane de lei (TVA inclus);
  • Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deseurilor in Judetul Cluj (faza II), proiect in valoare de 363,87 milioane de lei (TVA inclus);
  • Judetul Cluj - Smart Territory, proiect cu o valoare de 3,9 milioane de lei (TVA inclus);
  • Cresterea eficientei energetice a cladirilor scoala, atelier si sala de sport cu baza de recuperare din cadrul Scolii Profesionale Speciale Samus, proiect cu o valoare de 11,14 milioane de lei;
  • Cresterea eficientei energetice a Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva "Miron Ionescu", proiect in valoare de 16,8 milioane de lei (TVA inclus);
  • Reabilitarea si modernizarea cladirii atelierelor din cadrul Scolii Gimnaziale Speciale pentru Deficienti de Auz "Kozmutza Flora", proiect in valoare de 7,11 milioane de lei (TVA inclus);
  • Cresterea eficientei energetice la cladirile sectiei Pediatriei II, Corpurile C1 si C2 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, proiect cu o valoare de 4,95 milioane de lei (TVA inclus);
  • Cresterea sigurantei pacientilor spitalelor din municipiul Cluj-Napoca care utilizeaza fluide medicale, proiect in valoare de 33,57 milioane de lei (TVA inclus);
In plus, CJ Cluj a finalizat implementarea proiectului Sprijin la nivelul regiunii de dezvoltare NV pentru pregatirea de proiecte finantate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile de mobilitate urbana (resedinte de judet) si infrastructura rutiera de interes judetean, inclusiv variante ocolitoare si/sau drumuri de legatura (3D) - modernizarea DJ 103K - etapa I Elaborare documentatie tehnico-economica. 
In decembrie 2023, CJ Cluj a finalizat si lucrarile de edificare a celei mai moderne scoli speciale din tara - noul sediu al Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva Cluj-Napoca, care beneficiaza de dotari unice la nivel national, respectiv de o gradina senzoriala amplasata pe acoperis, de un spatiu dedicat hidroterapiei si de o zona pentru specialistii institutiei in vederea prevenirii aparitiei sindromului de epuizare profesionala.
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
CDS
siniat
rigips
viarom
ness project
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
quadratum
noark
leviatan
MAKITA
concelex
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander