Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - IMOTECA: Cumparatorii au inceput sa se intereseze de solutiile constructive
IMOTECA: Cumparatorii au inceput sa se intereseze de solutiile constructive
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2021 11:27
Comportamentul cumparatorilor de locuinte s-a modificat semnificativ in ultimii doi ani, mai ales pe fondul obligativitatii implementarii normelor nZEB in domeniul constructiilor, inclusiv cele rezidentiale, deciziile de cumparare fiind determinate in tot mai multe cazuri de existenta solutiilor sustenabile utilizate la constructia de proiecte, arata un sondaj realizat in randul mai multor dezvoltatori rezidentiali.
Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company: “Cea mai mare provocare in dezvoltarile imobiliare ale companiei a fost sa educam publicul. Am intrat pe o piata imatura si neinformata, unde pretul dicta achizitiile de locuinte. Lucrurile s-au schimbat radical in ultimii 2 ani, iar viitorul in materie de constructii va arata cu totul diferit in anii urmatori”.
Dezvoltatorii subliniaza faptul ca se observa o dorinta tot mai mare a celor care isi cauta o noua casa de a afla informatii detaliate despre constructia proiectului, detalii tehnice, despre garantii, aspecte care in urma cu 5 ani nu existau pe lista de criterii de selectie a unei case.
Astfel, anul acesta au aparut clienti care au apelat chiar la firme specializate si au venit sa faca o inspectie tehnica a apartamentului pe care urmau sa il achizitioneze.
Potrivit normelor nZEB, cladirile noi, pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza autorizatiei de construire emise incepand cu 31 decembrie 21, vor fi cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero.
Acest lucru a fost impus avand in vedere ca la nivel national, consumul de energie in sectorul locuintelor si al celorlalte sectoare imobiliare (birouri, spatii comerciale si alte cladiri nerezidentiale) reprezinta impreuna 45% din consumul total de energie.
Vlas Veaceslav, CEO Ecovillas Company: „In anul 2016 am finalizat primul proiect de case cu pompe de caldura geotermica, iar timp de doi ani am comunicat continuu clientilor despre importanta si viitorul acestor sisteme, explicand mereu principiul de functionare si rentabilitate in ani. Succesul a venit odata cu vanzarea tuturor caselor si cresterea valorii caselor la scurt timp cu peste 35%”.
Casele construite la standard de casa pasiva conserva caldura, avand un sistem de izolare foarte bun, astfel ca daca iarna se intrerupe curentul casa nu se va raci imediat, fiind o locuinta cu sistem inert, astfel, casa se poate mentine calda cateva ore. In plus, apa calda este stocata intr-un puffer de cel putin 180 de litri, fiind mereu mentinuta la o temperatura de 60 de grade, deci este foarte putin probabil sa se raceasca pe parcursul a cateva ore. Practic, acest sistem este chiar mai eficient si mai sigur decat cel conventional.
 
 
In acest context, evolutia cumparatorului este evidenta fata de acum 5 ani, fiecare client care vine acum la vizionare este mult mai informat, are toate detaliile despre proiect colectate deja de pe internet si pune foarte multe intrebari.
Se observa o dorinta tot mai mare a celor care isi cauta o casa noua de a afla informatii detaliate despre constructia proiectului, detalii tehnice, despre garantii, lucruri care in urma cu 5 ani nu erau atat de importante.
Mai mult decat atat, clientii au inceput sa inteleaga ca locuintele care respecta normele nZEB sunt benefice si pentru mediu, prin reducerea poluarii, fiecare proprietar contribuind astfel la lupta impotriva schimbarilor climatice.
Dar si celelalte facilitati care permit un mod de viata sustenabil au urcat pe lista criteriilor de selectie a unei locuinte, precum sisteme de colectare selectiva, statii de incarcare pentru masini electrice etc.
Reprezentantul Imoteca: „Este evidenta schimbarea perceptiei oamenilor vizavi de mediu si implicit vizavi de facilitatile pe care le ofera un proiect de locuinte. Acestia sunt foarte atenti la materialele utilizate la constructie, la eficienta energetica a cladirii, dar din ce in ce mai multi clienti nu concep sa se mute intr-un proiect in care nu exista sistem de colectare selectiva a deseurilor sau care nu ofera statii de incarcare pentru masini electrice. Lipsa acestor tipuri de facilitati, aduce cu sine o scadere a valorii proiectului”.
Reprezentantii EDEN CAPITAL DEVELOPMENT, cu un portofoliu de aproape 4.000 de locuinte premium in Bucuresti, precum Cortina Academy, Cortina North si Cortina Residence, subliniaza disponibilitatea cumparatorilor de a plati mai mult pentru o casa realizata cu materiale de calitate, sustenabile si care le ofera atat confort, cat si costuri mai mici de intretinere.
Reprezentantul EDEN CAPITAL DEVELOPMENT:„Am putut observa in anii de cand suntem prezenti pe piata rezidentiala o evolutie continua a comportamentului cumparatorilor de locuinte. Am trecut treptat de la o piata in care pretul dicta orice decizie de cumparare la o crestere in importanta a zonei in care se afla locuinta respectiva, iar acum pe prim plan sunt puse facilitatile oferite de proiect, experienta pe care dezvoltatorul o are pe piata si din ce in ce mai mult, calitatea constructiei, materialele utilizate, costurile de intretinere, impactul asupra mediului. Piata este in plin proces de maturizare, iar odata cu ea vedem o maturizare si o sofisticare a clientilor”.
 
Chiar daca implica investititii mai mari, locuintele cu consum redus de enegie vor castiga teren, in detrimentul celor construite standard
Dezvoltatorii considera ca vom fi martorii unei competitii din ce in ce mai mare pe piata, care se afla inca la inceput, in conditiile in care cererea este in crestere, iar tot mai multi cumparatori sunt tot mai pregatiti sa investeasca in locuinte de acest gen. Astfel, proiectele care se vor alinia acestor standarde vor avea de castigat.
Legat de costuri, de exemplu, un sistem de incalzire, racire cu pompa de caldura cu tot cu montaj, foraje, poate ajunge si la 200.000 de euro investitie pentru un bloc. De asemenea, izolarea foarte buna a cladirilor pentru un consum redus de energie genereaza costuri mai mari in executie: vorbim de izolatie de ultima generatie cu spuma poliuretanica, tamplarie cu un coeficient ridicat de izolare, termoizolare si hidroizolatie mai buna a teraselor, toate acestea reprezintand cheltuieli mai mari pentru orice dezvoltator. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Ubitech
viarom
Acvatot 2019
SSAB
leviatan
ELECTROGRUP
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
VEGO
BogArt
konsent
concelex
noark
quadratum
rigips
EDIT-Structural
CDS
ERBASU CONSTRUCT
SIGM
DRS
strabag nivel 1
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<