Agenda Constructiilor
Marti, 14 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - JLL: La pretul corect exista lichiditate pentru aproape orice produs imobiliar
JLL: La pretul corect exista lichiditate pentru aproape orice produs imobiliar
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2021 16:31
Piata de investitii imobiliare din Romania este estimata la 900 milioane de euro anul trecut, in crestere cu 30% fata de nivelul din 2019 (694 milioane de euro), fiind singura tara din regiune care a inregistrat un trend ascendent. Totodata, numarul tranzactiilor a scazut, prin urmare valoarea medie a tranzactiei a crescut cu aproape 57% la 36 milioane de euro, de la 23 milioane de euro in 2019, potrivit CEE Investment Market January 2021.
Segmentul de birouri a consemnat cel mai mare volum de investitii inregistrat vreodata in Romania, cu tranzactii cumuland aproximativ 770 milioane de euro.
Raportul analizeaza pietele de investitii imobiliare din Polonia, Romania, Cehia, Ungaria si Slovacia.
JLL a fost din nou lider pe piata de investitii, fiind implicat in unele dintre cele mai mari tranzactii realizate anul trecut. Printre clientii reprezentati in aceasta perioada numarandu-se AFI Europe, Skanska si Cromwell.
"Chiar daca mediul economic din Romania a fost afectat semnificativ de criza Covid-19, piata de investitii imobiliare a inregistrat o crestere sanatoasa de la un an la altul, fiind singura piata din Europa Centrala si de Est care a consemnat un avans in 2020. Cresterea a fost favorizata de cateva tranzactii record de pe piata de birouri, Cea mai importanta concluzie a ceea ce s-a intamplat anul trecut este ca, la nivelul de pret corect, exista lichiditate pentru aproape orice produs", a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
Majoritatea tranzactiilor finalizate in 2020 in Romania au fost initiate inainte de luna martie, care a marcat inceputul pandemiei la nivel local, in restul anului numarul de proiecte scoase la vanzare fiind mai redus. 
Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca focusul proprietarilor s-a mutat in ultimele 9 luni spre gestionarea activelor si implementarea de noi reguli pentru adaptarea cladirilor la noile conditii de piata, si mai putin pe vanzare.
Bucurestiul si-a consolidat pozitia de destinatie preferata pentru investitii in Romania si a reprezentat aproximativ 85% din volumul total al tranzactiilor in 2020, urmat de Timisoara, Cluj-Napoca si Pitesti.
Piata de birouri a fost cea mai lichida clasa de active in 2020, reprezentand 85% din volumul total al pietei, in timp ce sectorul industrial a reprezentat peste 8% din piata, iar retailul doar 4%. 
Cea mai mare tranzactie inregistrata in 2020 a fost vanzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle, cuprinzand trei proprietati in Bucuresti - Aviatorilor 8, The Lakeview si Floreasca 169 si una in Timisoara - City Business Center, cu un total de aproximativ 120.000 mp inchiriabili. Cumparatorul a fost AFI Europe, unul dintre principalii dezvoltatori de pe piata romaneasca, care a realizat astfel prima achizitie a unui produs care genereaza venituri.
Alte tranzactii de birouri notabile in Romania in 2020 au fost vanzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC catre Optima, vanzarea Floreasca Park de 37.500 mp din Bucuresti catre Resolution Property Investment Management si Zeus Capital si achizitia de catre grupul local Dedeman celei de-a treia faze a proiectului The Bridge - o cladire de 21.100 mp, parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din zona de centru-vest a Bucurestiului.
Pe piata industriala, cele mai mari tranzactii din 2020 au fost doua achizitii realizate de CTP - Equest Logistic Park si A1 Business Park - ambele situate pe autostrada A1, la Km. 13, cea mai importanta zona logistica din Bucuresti. 
CTP a cumparat si depozitul Mobexpert de pe autostrada A1 intr-o tranzactie de tip sale and lease back, consolidandu-si pozitia de cel mai mare proprietar de spatiu industrial/ logistic din Romania si unul dintre cei doi jucatori dominanti din vestul Bucurestiului. 
Activitatea investitionala limitata din acest segment se datoreaza lipsei de produs, piata fiind dominata de jucatori strategici care foarte rar vand. 
Pe piata de retail, singura tranzactie semnificativa incheiata in 2020 a fost vanzarea centrului comercial Jupiter City, de 41.500 mp din Pitesti, catre Supernova. 
Este important de mentionat ca aceasta tranzactie a fost inchisa spre sfarsitul anului dupa masurile dure cu care retailul s-a confruntat din cauza pandemiei. 
Capitalul romanesc continua sa joace un rol important pe piata romaneasca de investitii
Astfel, cumparatorii romani au reprezentat 28% din volumul tranzactiilor in 2019 si peste 15% in 2020, de la niveluri apropiate de 5% pana in 2017. 
Cei mai activi jucatori locali au fost Dedeman, One United, Lotus Center si Element Industrial. 
Randamentele prime pe birouri sunt de 7%, pe piata de retail de 7,25%, in timp ce randamentele industriale prime sunt de 8%. 
Randamentele pentru birouri si cele industriale sunt la acelasi nivel cu cel de acum 12 luni, in timp ce randamentele pe piata de retail au crescut cu 25 puncte de baza pe parcursul anului. 
”Romania este inca bine pozitionata din perspectiva randamentului, deoarece valorile actuale sunt mult peste cele inregistrate in ultimul varf (2007) si comparativ cu cele cotate in prezent in restul regiunii. Desi continua sa fie dificil sa facem previziuni exacte, intrucat intreaga economie este inca foarte sensibila la evolutia pandemiei, ne asteptam ca volumele tranzactiilor sa scada usor in 2021", se mentioneaza in raport. 
Cu toate acestea, odata cu inceperea procesului de vaccinare si luand in considerare nivelul ridicat al capitalului care se uita la active imobiliare, aceste prognoze pot fi imbunatatite in urmatoarele luni.
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
strabag nivel 1
noark
Ubitech
viarom
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
quadratum
concelex
theda mar
ness project
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander