Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Dorina Iosupescu, Decan: Frica de cutremur sustine calitatea executiei in constructii
Dorina Iosupescu, Decan: Frica de cutremur sustine calitatea executiei in constructii
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 21 Feb 2023 11:45
Decanul Facultatii de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi, prof.univ.dr.ing. Dorina Isopescu, a declarat ca Romania sta bine la capitolul legislatie in ceea ce priveste constructiile, dar a recunoscut ca problemele pot sa apara atunci cand vorbim de partea practica, facand referire la ''lipsa de educatie a factorilor care intervin pe parcursul executiei lucrarilor''.
Ea a venit si cu o serie de recomandari privind comportamentul in caz de cutremur, aratand ca trebuie evitate casa scarilor si zona ferestrelor.
"Din punctul de vedere al legislatiei si al reglementarilor tehnice, sa stiti ca noi avem documentatii sau reglementari care ne protejeaza din punct de vedere al proiectarii constructiilor din Romania. In special dupa cutremurul din 1977 au avut loc o serie de actiuni, au fost refacute standardele. Dupa anii 90 au fost introduse noi reglementari. Suntem si noi cu ele la zi. Deci, din acest punct de vedere, sa spunem, teoretic stam bine. Partea practica este cea care cateodata aduce sau face probleme. Si aici ma refer la lipsa de educatie a factorilor care intervin in parcursul executiei lucrarilor. Ma refer si la investitori, ma refer si la constructori, ma refer si la utilizatori. Sunt aspecte pe care daca acestia nu le cunosc si daca nu colaboreaza foarte strans cu specialistii, - si aici ma refer la investitori sau la utilizatorii cladirilor -, daca nu sunt de specialitate atunci pot sa apara probleme. Si mai precis, este vorba de interventiile asupra structurii de rezistenta, modificarile care se fac pentru schimbarea partiurilor, pentru schimbarea functionalitatii unei cladiri. Atunci cand acestea se fac doar pe baza dorintelor, fara sa fie consultat un expert, fara sa fie consultat un specialist in constructii, pot sa creeze foarte multe probleme", a spus decanul Facultatii de Constructii si Instalatii din cadrul Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iasi.
Aceasta considera ca orice constructor stie ca poarta pe umeri o raspundere imensa si ca actul lui, fie ca este de proiectare sau de constructie, inseamna o investitie care trebuie sa reziste in timp.
"Imi este greu sa va raspund daca in Romania postdecembrista s-a construit foarte bine sau foarte prost. In general stiu ca se urmareste si s-a urmarit, acum unii spun ca poate mai putin decat cu ceva ani in urma, ca intotdeauna la fazele determinante ale lucrarilor inspectorii sa fie prezenti indiferent daca e o cladire inalta, casa sau bloc de locuinte. Prezenta la fazele determinante insemna si intocmirea proceselor verbale de faza. Asta insemna de fapt garantia ca fazele care erau importante in executia unei cladiri sunt conforme din punct de vedere calitativ. Astazi, investitiile au crescut ca numar. Cred ca prezenta inspectorilor nu mai este atat de vizibila in santiere. Insa mizez pe faptul ca orice constructor stie ca poarta pe umeri o raspundere imensa. Actul lui, de proiectare sau de executie, inseamna o investitie pe care o face nu pentru un an, ci o face pentru o generatie si poate si mai mult, o faci pentru peste 50 de ani. Cladirea trebuie sa stea in picioare, cu riscul de a aparea pe durata de intrebuintare un cutremur major. Si atunci trebuie sa respecti proiectul, trebuie sa faci un proiect care sa raspunda tuturor cerintelor din reglementarile tehnice, trebuie sa pui in opera un proiect asa cum a fost gandit de proiectant, nu cum, eu stiu, cateodata solicita investitorii, modificari care par a fi minore, dar care pot sa aduca prejudicii la modul de comportare. Trebuie sa ai grija ca toate materialele sa fie conforme din punct de vedere calitativ. Cred ca s-a construit bine. Poate ca au fost sau sunt si exceptii", a precizat Dorina Isopescu.
Profesorul iesean a spus ca aceste exceptii vin de fapt din lipsa de educatie a investitorilor care cedeaza foarte usor "ispitei de a economisi bani".
"Si atunci isi asuma raspunderea achizitiei. De exemplu, achizitia de materiale. Nu intotdeauna le achizitioneaza pe cele care sunt conforme din punct de vedere calitativ. Sunt situatii cand proiectarea este oprita la faza de proiect pentru autorizarea executiei, fara sa se mai mearga mai departe cu realizarea proiectului tehnic. Tot din dorinta de a face economie de bani. Ori un proiect tehnic inseamna un calcul. Un calcul care ne-ar da garantia ca acea constructie rezista la cutremur. Avand frica cutremurului, pentru ca noi avem epicentrul de la Vrancea, care intotdeauna ne-a si-a aratat 'coltii', cred ca nu s-a facut foarte mult rabat de la calitate", a explicat prof.univ.dr.ing. Dorina Isopescu.
Conform acesteia, modificarile facute asupra unei structuri, ulterior darii sale in folosinta, pot schimba modul de comportare la actiunea seismica.
"Zilele trecute am fost intrebata de foarte multe ori care cladiri sunt mai rezistente: cele vechi sau cele noi? Va dau un raspuns sincer: nu are importanta in momentul in care a fost executata cladirea. Da, poate ca pe cele mai vechi putem sa le suspectam de o degradare aparuta din cauza multiplelor cutremure care au actionat asupra lor. Dar daca au fost proiectate si au rezistat, cu consolidarile si cu reparatiile de rigoare, vor rezista si astazi mai bine decat o cladire noua care chiar in acelasi an a fost pusa in functiune, dar la un timp foarte scurt au fost facute modificari. Modificarile pot schimba modul de comportare la actiunea seismica si pot fi cateodata catastrofale", a atras atentia decanul Facultatii de Constructii.
Intrebata despre "reparatiile" facute in interiorul locuintelor, care implica daramarea unor pereti despartitori, Dorina Isopescu a mentionat ca atat imbunatatirile, cat si modificarile facute in interiorul apartamentelor nu trebuie sa afecteze structurile de rezistenta. Ea a precizat ca atunci cand dorim sa facem modificari in interiorul cladirilor trebuie sa apelam la un expert care sa evalueze intreaga structura.
"Nu trebuie afectate structurile de rezistenta. Vedeti dumneavoastra, aceste compartimentari pot fi de rezistenta sau sunt pereti de compartimentare care, putem sa spunem, ii putem elimina mai usor. Toate modificarile insa trebuie analizate si evaluate de catre un expert. Expertul va face un calcul, va vedea care este influenta acestor modificari asupra intregii structuri. Asa, sa ma exprim simplu, cladirile sunt proiectate sa fie rezistente si in echilibru de la concepere pana la demolare. Daca prin distrugerea unui perete sau prin eliminarea unui stalp, ori prin sectionarea unei grinzi noi schimbam starea de echilibru a intregii structuri, atunci orice actiune seismica, care este de fapt o forta orizontala care vine insotita si cu o accelerograma care duce la vibratii, ca sa ma exprim simplu, poate cauza probleme deosebite unei astfel de structuri. Orice modificare fata de starea initiala poate aduce degradari care pot fi minore, precum caderea tencuielii, dar daca vorbim de interventii asupra elementelor structurii de rezistenta, atunci se poate provoca in final colapsul, nu numai al apartamentului respectiv. E vorba de colapsul cladirii in totalitate", a detaliat decanul Facultatii de Constructii si Instalatii din Iasi.
Conform legislatiei, exista o asa-zisa carte tehnica a constructiei pe care orice cladire trebuie sa o aiba, fie ca sunt imobile rezidentiale sau nerezidentiale. Aceasta ar trebui consultata atunci cand decidem sa cumparam o locuinta.
"In acea carte tehnica sunt patru capitole. Unul este rezervat partii de concepere si proiectare, partea a doua este pentru executie si receptii, urmeaza partea de modificari care apar pe parcurs, deci urmarirea comportarii si interventiile care se fac pe perioada de utilizare, si ultima este partea de dezmembrare, demolare. Daca ne dorim sa cumparam o casa mai noua sau mai veche, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este, daca nu suntem de specialitate, sa solicitam parerea unui specialist in constructii si sa aruncam o privire in cartea tehnica a constructiei. Toate modificarile facute ar trebui sa fie mentionate acolo. Daca sunt modificari care nu sunt autorizate legal, atunci e obligatoriu ca inainte de a face pasul decisiv, adica de a cumpara cladirea, pentru ca e vorba de sume foarte mari de bani, ar trebui sa solicitam parerea unui expert. Acesta ne poate spune daca modificarea respectiva este importanta sau nu, daca poate provoca degradari", a explicat Dorina Isopescu.
In cazul unui cutremur, a aratat ea, trebuie evitate casa scarilor si zona ferestrelor.
"Ceea ce este cert este faptul ca nu trebuie sa intram in panica si sa nu parasim cladirea sarind pe geamuri sau fugind pe scari. Trebuie sa ne adapostim in locuri sau langa piese de mobilier mari, rigide, in acel triunghi de protectie care ne poate salva viata. Si, bineinteles, in situatia unui bloc, un loc inchis, ma refer aici la un hol mic unde sunt elemente structurale foarte multe, adica se intersecteaza mai multe grinzi, stalpi de rezistenta, atunci acea zona poate fi o zona oarecum mai sigura si care sa ne protejeze, sa ne apere viata.
E de stiut ca nu trebuie sa iesim din apartament daca stam in bloc. Casa scarii este cea mai fragila componenta a structurii in cazul unui bloc, pentru ca e o structura subflexibila. Ne pune viata in pericol sau poate sa ne creeze chiar si probleme de stabilitate. La un moment dat imi spunea cineva care a iesit afara pe scari in timpul unui cutremur ca avea impresia ca distanta dintre doua trepte nu mai este cea normala, ci a devenit mai mare cu un metru sau chiar si mai mult.
Adica e o senzatie foarte curioasa. Chiar daca elementul va ramane din punct de vedere structural, modul in care se comporta ne poate pune viata in pericol. In ceea ce priveste baia, acolo sunt acele spatii mici in care exista mai multe elemente structurale si se intersecteaza. Dar, din cate imi amintesc de la cutremurul din 1977, poate fi si periculos daca prin zona se afla instalatii. Se pot sparge conducte, pot avea loc inundatii, si atunci nu stiu, s-ar putea sa nu fie chiar un element foarte sigur sau o zona foarte sigura", a sfatuit Dorina Isopescu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar
EDIT-Structural
CDS
quadratum
rigips
ness project
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
siniat
CONCEPT STRUCTURE
viarom
concelex
strabag nivel 1
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander