Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR Bucuresti: Capitala are un fond construit care trebuie reabilitat cu prioritate
OAR Bucuresti: Capitala are un fond construit care trebuie reabilitat cu prioritate
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 07 Mar 2022 12:03
Capitala are un fond construit care trebuie reabilitat cu prioritate, context in care reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) considera ca intensificarea programelor de preventie este vitala. Este vorba de informarea si educarea populatiei pentru situatiile neprevazute cand este necesar si obligatoriu ca oamenii simpli sa stie unde se pot adaposti in siguranta in propria locuinta.
OAR Bucuresti colaboreaza cu organizatiile care sunt preocupate de problematica unui posibil seism in Capitala. Arhitectii bucuresteni s-au implicat mereu in problematica riscului organizand conferinte si mese rotunde pe tema riscului seismic. Proiectul URBASRISK - «Urban Blocks in Central Protected Area in Multiple Hazard Aproach - Assessments, Mapping and Strategies for Risk Mitigation - Case Study Bucharest Destructured Zone by Razing Occurring in the Communist Period (2012-2016)» - dezvoltat de UAUIM si INCERC este o contributie la o noua paradigma a reducerii riscului la multi-hazard care sa faca fata amenintarilor cu care se confrunta Europa la scara urbana, in special in zonele de patrimoniu. URBASRISK a propus pe baza unei diagnoze multidisciplinare exploratorii extinse dezvoltarea unei metodologii de scalare a tuturor componentelor ce contribuie la escaladarea riscului - hazard, elemente expuse, vulnerabilitate.
De asemenea, proiectul Bucurestiul Pregatit, https://bucurestiulpregatit.ro/, al Fundatiei Comunitare Bucuresti, este o platforma pentru publicul larg, cu masuri si initiative practice de pregatire in caz de cutremur. Programul Bucurestiul Pregatit pune oamenii impreuna si le canalizeaza energiile catre cauza pregatirii individuale pentru cutremur.
"Va invitam la sediul OAR Bucuresti, in cadrul EXPOhubOARB, unde va fi vernisata expozitia «APARTAMENT 50+», aceasta fiind un pretext de a aduce in fata publicului larg subiectul blocurilor construite preponderent in perioada comunista care incep sa depaseasca 50 de ani vechime, durata de viata proiectata si au nevoie de atentie. Siguranta acestor blocuri, inclusiv cea legata de seism, este esentiala pentru calitatea vietii", spun rerpezentantii OAR Bucuresti.
OAR Bucuresti are in derulare un parteneriat cu Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) pentru dialog pe diferite probleme de consolidare si reabilitare. AMCCRS deruleaza Programul Municipal de Restaurare dezvoltat de PMB prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic.
"Atragem atentia asupra necesitatii consolidarii a tot ceea ce inseamna fondul construit vechi. Credem ca atunci cand discutam despre calitatea si siguranta vietii trebuie sa fim cat se poate de responsabili. Dincolo de declaratii si statistici, este primordial sa actionam si sa existe o coerenta in tot ceea ce inseamna politicile publice in caz de calamitate: de la informarea corecta a populatiei despre ce trebuie si poate sa faca fiecare la nivel individual, pana la consolidari prioritare ale cladirilor vulnerabile, respectiv responsabilitate maxima din partea tuturor celor implicati in procesul care vizeaza siguranta fondului nou construit", subliniaza reprezentantii OAR Bucuresti.
 
4 martie 1977 - istoria care nu trebuie sa se repete
In urma cu 55 de ani, in 56 de secunde, in Bucuresti au fost 1.391 de victime. La nivelul intregii tari au fost 11.300 de raniti. Peste 35.000 de locuinte s-au prabusit. Pierderile materiale au fost de doua miliarde de dolari, 70% din aceste pierderi fiind in Capitala. Cutremurul din 4 martie a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter si a fost simtit in aproape toata zona Balcani.
"Ziua de 4 martie ne va obliga mereu sa ne gandim la riscurile cladirilor care nu respecta standardele in domeniul constructiilor si al proiectarii. Este important sa intelegem pericolul real pe care il reprezinta cladirile astfel construite, risc pe care il lasam mostenire. De asemenea, este prioritar sa tinem cont de vulnerabilitatile care apar la cladiri odata cu trecerea timpului. Reabilitarea ar trebui sa fie cuvantul care sa guverneze discursul pe care il avem atunci cand se discuta despre constructiile vulnerabile", mai spun reprezentantii arhitectilor din Bucuresti.

* Foto: Biserica Enei - 1977, fotografie facuta din Institutul de Arhitectura „Ion Mincu”
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
viarom
Ubitech
ness project
rigips
concelex
leviatan
siniat
Acvatot 2019
theda mar
noark
strabag nivel 1
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander