Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - BRASOV: Investitie de 90 milioane lei intr-un parc fotovoltaic de 20 MW, la Stupini
BRASOV: Investitie de 90 milioane lei intr-un parc fotovoltaic de 20 MW, la Stupini
Info-Santiere Publicat de AG&F 21 Aug 2023 10:56
Primaria Brasov continua programul de transformare a orasului in capitala verde a Romaniei, investind in solutii prietenoase cu mediul, cu ajutorul finantarilor nerambursabile. Unul dintre proiectele pe care municipalitatea le implementeaza in aceasta perioada este cel de constructie a unei instalatii de producere a energiei electrice din surse solare (centrala bazata pe panouri fotovoltaice) de 20.00 MW, pe o suprafata de 22 de hectare, in cartierul Stupini. La inceputul acestei saptamani a fost termenul limita pentru depunerea ofertelor pentru elaborarea documentatiei si lucrarile de executie. Trei companii romanesti, cu parteneri din mai multe tari, au depus oferte pentru realizarea acestei investitii. Urmeaza evaluarea ofertelor si stabilirea companiei care va construi parcul fotovoltaic.
„Brasovul este primul oras din Romania care si-a asumat o serie de obiective curajoase pentru a transforma orasul intr-unul prietenos cu mediul, iar in ultimii ani am reusit sa atragem foarte multe fonduri nerambursabile si sa implementam proiecte care au acest scop. Parcul fotovoltaic pe care il construim la Stupini, care va asigura 90% din consumul de energie public, reprezinta un pionierat nu doar pentru Romania, ci si in Europa. Ma bucur ca trei companii puternice din Romania, care au parteneri din mai multe tari, sunt interesate sa implementeze acest proiect. In perioada urmatoare comisia va evalua cele trei oferte si sper ca in cel mai scurt timp sa putem semna si contractul. In 2021 ne-am asumat o tinta ambitioasa: ca, pana in 2030, vom reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55%, iar pana in 2050 vom atinge neutralitatea climatica, si cu siguranta suntem pe drumul cel bun. Fiecare pas pe care il facem inseamna o crestere a calitatii vietii brasovenilor”, a precizat primarul Allen Coliban.
 
Cele trei oferte au fost depuse de:
- Synergy Construct - in calitate de lider, Else Enerji Anonim Sirketi - tert, Graphein Topo - subcontractant; ZOORK - subcontractant; Eds Electric SRL - subcontractant;
- Visual Fan - in calitate de lider; TQM Services - ofertant; Waldevar Energy - ofertant; Optimum Solar Zrt - ofertant;
- Electro-Alfa International - in calitate de lider; Fondator Energy SDN. BHD - tert; General ME.EL Electrico - ofertant.
Punerea in functiune a acestui parc fotovoltaic va acoperi 89,72% din necesarul de energie electrica pentru cele 21 colegii si licee, 16 scolii gimnaziale, 29 gradinite, 8 crese, institutiile de cultura, primarie si serviciile publice din subordinea Consiliului Local, centralele si punctele termice, piete, parcari multietajate, baze sportive, sistemul de iluminat public si sistemul de semaforizare din oras, energia electrica necesara domeniului schiabil (sistemele de producere a zapezii artificiale, cele de pompare etc.).
La acestea se adauga si programul municipalitatii de dotare a 27 de unitati de invatamant cu panouri fotovoltaice, pentru care s-a solicitat finantare.
Cumuland cele doua proiecte, la care se adauga unitatile de invatamant dotate deja cu astfel de panouri, municipalitatea va putea asigura peste 90% din necesarul de consum din surse proprii, regenerabile, ceea ce va insemna o contributie importanta la reducerea poluarii, dar si a costurilor cu energia electrica.
 
Detalii tehnice
Centrala fotovoltaica va avea o putere electrica instalata de 20.00 MWp in curent continuu, la nivelul panourilor fotovoltaice, si de 18.00 MW in curent alternativ, la nivelul invertoarelor. Centrala va fi formata dintr-un numar de 30.770 de panouri fotovoltaice, cu puterea electrica de varf (Pp) de 650 Wp, montate pe structura fixa. De asemenea, pentru realizarea investitiei, vor mai fi folosite 120 invertoare solare on-grid, trifazate, de putere 150 kW, 3 echipamente de management al datelor si un echipament de masurare a energiei.
Ca urmare a realizarii investitiei, se va inregistra o scadere anuala medie estimata a emisiilor gazelor cu efect de sera de 21.002 echivalent tone CO2 in primul an de operare a investitiei. Astfel, de la emisii cu efect de sera de 23.408,18 t CO2 se ajunge la 2.406,18 t CO2.
Detalii achizitie pentru elaborarea proiectului tehnic si detaliilor de executie, asistenta tehnica din partea proiectantului si lucrari executie sistem fotovoltaic pentru obiectivul de investitii „Amenajare parc productie energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul UAT - Municipiul Brasov”:
- durata de realizare a documentatiei necesare si de executie a lucrarilor: 4 luni, din care 30 de zile pentru realizarea serviciilor de proiectare si 90 de zile pentru executia lucrarilor;
- valoarea maxima a achizitiei: 90.007.802,00 lei + TVA;
- criterii de atribuire: cel mai bun raport calitate - pret
- Propunerea financiara - Pondere in cadrul procesului de evaluare - 85%,
- Durata suplimentara a perioadei de garantie: 15%.
Fondurile nerambursabile sunt asigurate prin Programul Operational Infrastructura Mare - POIM 2014-2020, Axa Prioritara 11: „Masuri de imbunatatire a eficientei energetice si stimularea utilizarii energiei regenerabile”, Obiectivul specific 11.2: „Utilizarea energiei din surse regenerabile la nivelul autoritatilor publice locale”.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
EDIT-Structural
quadratum
siniat
ness project
noark
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
viarom
CDS
leviatan
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander