Agenda Constructiilor
Joi, 27 Aprilie 2017
Home - Stiri - Info-Santiere - BUCURESTI: Vor fi reconstruite doua mari hale istorice ale Capitalei
BUCURESTI: Vor fi reconstruite doua mari hale istorice ale Capitalei
Info-Santiere Scris de Elena Icleanu 20 Apr 2017 16:27
Reconstructia Halei Matache si reconfigurarea Halei Laminorul pentru reincluderea acestora in patrimoniul istoric activ al Capitalei au intrat in interesul autoritatilor locale. Dupa ce in urma cu cateva saptamani Primaria sectorului (PS) 3 a organizat concurs de idei pentru reconfigurarea Halei Laminorul, recent, Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si-a anuntat intentia de a reconstrui Hala Matache dupa modelul original, dupa ce aceasta a fost daramata in anul 2013 pentru constructia soselei diametrale Buzesti-Berzei.
Astfel, prin directiile de specialitate, PMB a demarat procedurile privind organizarea unui concurs de solutii pentru reconstruirea Halei Matache, a Pietei Matache si pentru realizarea Planului de Urbanism pentru reconstruirea frontului strazii Buzesti. Concursul este organizat impreuna cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si urmareste reconstruirea monumentului, respectand modelul halei demolate in anul 2013.
"Ne dorim sa reconstruim aceasta hala, care a reprezentat timp de multi ani unul din simbolurile Bucurestiului. Hala Matache va fi refacuta asa cum a fost, dupa planuri realizate de cei mai buni specialisti. Vom organiza un concurs de solutii la care colaboram si cu OAR", a declarat Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.
In prezent, specialistii celor doua institutii pregatesc caietul de sarcini necesar organizarii concursului, in conformitate cu normele europene specifice in vigoare. In bugetul pentru anul 2017, PMB a prevazut suma de 800.000 de lei pentru organizarea acestui concurs.
Conform datelor primariei, suma totala necesara intregului proiect va fi stabilita in functie de devizul proiectului de executie, respectiv intr-o etapa ulterioara.
(* in imagine este redata o propunere mai veche a unor arhitecti voluntari, pentru restaurarea Halei Matache).
 
Jumatate din Hala Laminor va fi transformata in centru comercial
Dupa ce a organizat, recent, un concurs de idei pentru reconfigurarea Halei Laminor (unde au functionat Uzinele Malaxa), Societatea Administrare Active Sector 3 va demara, in perioada urmatoare, procedura de selectie a unui partener comercial pentru reconfigurarea acestui obiectiv. Parteneriatul va fi incheiat pe o perioada de 50 de ani, in vederea dezvoltarii proiectului pentru zona comerciala, respectiv 35.000 mp. Pretul de pornire pentru intreaga perioada este 174 euro/mp.
Astfel, conform proiectului, aproximativ 50% din suprafata halei (circa 35.000 mp) va fi destinata zonei de agrement (cultura, sport, parc stiintific, zona de cercetare si administratie etc.) si cealalta jumatate (35.000 mp) va fi recreata ca zona comerciala, dupa incheierea parteneriatului cu un investitor privat (alimentatie publica si alte activitati comerciale).
Conform datelor PS 3, zona culturala va include o sala de concerte cu 2.000 de locuri, trei sali de teatru cu aproximativ 500 de locuri si alte cinci sali mai mici, gen atelier, pentru teatru sau evenimente de anvergura redusa, precum si mai multe terenuri sportive (de tenis, fotbal, ping-pong etc.) si bazine de inot.
In luna februarie 2017, PS 3 a primit avizul Ministerului Culturii pentru punerea in siguranta a cladirii-monument, precum si pentru aprobarea PUZ in vederea schimbarii destinatiei ansamblului, care avea functiuni exclusiv industriale.
Ansamblul Halei Laminor este alcatuit dintr-o hala principala, cu o suprafata de 7 hectare, una mai mica, de 1 hectar, si o alta de dimensiuni si mai reduse, plus un teren cu o arie totala de 14 hectare.
 
Total stiri publicate: 21653 / Ultima postare: 26-04-2017 11:23
21653 de articole in baza de date / 1494 stiri noi publicate in ultimul an
HILTI

Autentificare

Agenda Constructiilor - editia nr. 125 (Martie-Aprilie 2017)
ROCKWOOL 196
hospice 2%
EURO-Constructii 2017
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2016-2017 & Perspective 2018-2020
Carpatcement 196
Piata de Tamplarie 2015