Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - CASSA: Lucrari in derulare la aproape toate contractele finantate prin POIM
CASSA: Lucrari in derulare la aproape toate contractele finantate prin POIM
Infrastructura Publicat de Elena Icleanu 21 Apr 2023 06:15
Compania de Apa Somes SA (CASSA) va continua si in perioada urmatoare investitiile incepute inca din 1997, cu sprijinul Consiliului Judetean (CJ) Cluj ca actionar majoritar si al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Somes-Tisa. Reprezentantii companiei mentioneaza ca investitiile pentru perioada urmatoare au fost stabilite si ierarhizate dupa actualizarea in 2022 a Master Planului Companiei, strategia de investitii pe termen scurt mediu si lung pana in 2050.
Programul derulat in prezent prin POIM - Programul Operational Infrastructura Mare, cu o valoare de peste 400 milioane de euro, va continua si in 2023, iar cateva contracte de lucrari care s-au putut atribui doar in a doua jumatate a anului 2022, vor fi fazate si implementate in cadrul proiectului major urmator - Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027.
"POIM este un program foarte complex, structurat pe 34 de contracte, din care 32 au fost semnate deja si se afla in diverse stadii de derulare, inclusiv toate cele 26 de contracte de lucrari la retele. In cursul anului 2022 s-au semnat ultimele sase contracte de lucrari, dintre care ultimele doua (retele in zona metropolitana a Clujului si reabilitarea retelelor in Cluj-Napoca) in decembrie 2022. De asemenea, in cursul anului 2022 am reusit si finalizarea primelor sapte contracte de lucrari, in zonele Dej - Bobalna - Recea Cristur; Gherla si rural; Huedin si rural; Simleul Silvaniei; Cehu Silvaniei; Mica-Unguras si Varsolt-Crasna-Ban-Cizer. Progresul fizic in cadrul contractelor de lucrari in acest moment este de 72,8% la apa (1.118 km din 1.535 km contractati) si 52% la canalizari (183 km din 352 contractati). O mica parte din contractele de lucrari, cele de o complexitate mare si adjudecate in a doua parte a anului 2022, vor fi fazate cu decontare din PODD, urmatorul program pe care vrem sa il accesam", a declarat dr. ing. Calin Vasile Neamtu, directorul general al CASSA.
 
Proiecte de complexitate majora, in implementare
Potrivit datelor CASSA, unul dintre cele mai importante contracte de lucrari va fi construirea aductiunii de apa potabila Cluj-Salaj, in lungime de 168 de km, cu 150 de km de ramificatii aditionale. "Dupa finalizare, aceasta va fi cea mai lunga aductiune de apa potabila din Romania si va permite, pe de-o parte, inlocuirea alimentarii cu apa din sursele existente in prezent, de exemplu pentru toate cele patru municipii si orase din judetul Salaj – Zalau, Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou, cu apa potabila de excelenta calitate provenita din sursa Tarnita, tratata la Statia de tratare Gilau. Pe de alta parte, aductiunea va permite conectarea unui numar semnificativ de localitati rurale din judetele Cluj si Salaj, renuntand la sursele locale existente vulnerabile la seceta. Asadar, noi speram finalizarea in bune conditii a tuturor contractelor pe POIM pana la mijlocul anului 2024", a precizat reprezentantul CASSA.
Concomitent, compania de apa va derula, in continuare, investitii de anvergura mai mica in principal din asa-numitul Fond IID (Intretinere, Inlocuire, Dezvoltare), constituit din redeventa si impozitul pe profit, varsate CJ Cluj si returnate apoi in acest fond destinat exclusiv unor investitii si rambursarii ratelor de credit asumate de Companie pentru cofinantarea programelor Europene.
Un proiect important pe care CASSA spera sa il demareze in 2023 si sa il continue in perioada urmatoare prin IID, la initiativa presedintelui CJ Cluj, este alimentarea cu apa a unei parti importante a zonei montane a judetului, respectiv a comunelor Calatele, Rasca, Manastireni, Belis si Sancraiu. 
 
 
Noi proiecte in pregatire, prin PODD si PNRR
In aceasta perioada, CASSA continua intocmirea aplicatiei de finantare pentru Programul Dezvoltare Durabila (PDD) 2021-2027, concomitent cu pregatirile pentru alte proiecte. In ultima parte a anului 2022 si la inceputul anului 2023, compania a depus cateva aplicatii de finantare si in cadrul PNRR, respectiv fonduri de 45,7 milioane de lei (inclusiv TVA) pentru retele in Dej, Gherla, Huedin, Aghiresu Facrici, Bontida, Cojocna si Cluj-Napoca, precum si 44,3 milioane de lei pentru aglomerarea Caianu. Nu in ultimul rand au fost depuse aplicatii de finantare pentru digitalizarea infrastructurii de apa si apa uzata a operatorului regional - contorizare inteligenta in valoare de 11,8 milioane de lei, aprobata in cursul lunii Martie 2023, respectiv pentru instalarea de parcuri/ centrale fotovoltaice la Compania de Apa Somes SA pentru sase obiective de investitii, in valoare de 23,4 milioane de lei, in linie cu politica operatorului de a sprijini minimizarea efectelor schimbarilor climatice si reducerea amprentei de carbon prin utilizarea de energii regenerabile, verzi.
"De mentionat este faptul ca in cadrul POIM, in prezent, avem in derulare si un contract de lucrari care vizeaza construirea unei noi microhidrocentrale care se va adauga la cea existenta, realizata prin programul ISPA si care va completa productia noastra de energie verde, alaturi de utilizarea panourilor solare si producerea de energie electrica si termica din biogazul rezultat din namolurile de epurare la cateva din statiile noastre de epurare din mediul urban din cele doua judete", a precizat dr. ing. Calin Vasile Neamtu.
 
Cifra de afaceri de 350 milioane lei, estimata pentru 2023
Compania de Apa Somes SA a realizat, in 2022, o cifra de afaceri de 290,43 milioane de lei, in crestere cu 13% fata de cea de 255,9 milioane de lei raportata in 2021. Pentru 2023, conducerea companiei estimeaza un rulaj de 350 milioane de lei.
CASSA deruleaza de mult timp planuri de actiune privind reducerea pierderilor de apa si a NRW - a apei care nu aduce venituri, privind automatizarea si digitizarea proceselor, respectiv privind contorizarea inteligenta. "Programul de reducere a pierderilor este unul permanent si a implicat proiecte de detectare a pierderilor de apa din satelit asistat de radar, instituirea de DMA-uri, adica de zone de contorizare districtuala prin care se sectorizeaza reteaua in scopul unei mai bune monitorizari. Am continuat montarea de contoare inteligente cu transmitere la distanta in Cluj-Napoca, am initiat un program de contorizare inteligenta in zona Dej prin inlocuirea a 1.000 de contoare mecanice cu unele cu transmitere a datelor direct in sistemul informatic, iar in cadrul POIM continuam achizitia si montarea a circa 10.000 de contoare inteligente concomitent cu extinderea SCADA si GIS. Derulam un contract de realizare a unui sistem informatic integrat si dezvoltam, in continuare, si digitalizarea proceselor de Relatii Clienti", a adaugat dr. ing. Calin Vasile Neamtu.
 
Solutii pentru combaterea efectelor inundatiilor si secetei
Provocarile prezente si anticipate ale operatorilor de apa-canal sunt efectele produse de schimbarile climatice. Fie ca este vorba de canicula asociata cu seceta, sau de ploi torentiale - a caror frecventa si amplitudine cresc in fiecare an sau perioade de temperaturi foarte scazute, toate au efecte asupra infrastructurii.
"O parte importanta a problemei noastre, cu care cred ca s-au confruntat si alte companii, mai ales anul trecut, a fost vulnerabilitatea localitatilor rurale alimentate din surse locale de apa. Nu doar seceta afecteaza debitul puturilor dar, oricat de ciudat ar parea, si ploile torentiale, care, pe de-o parte, nu permit infiltrarea apei in stratul freatic din cauza vitezei foarte mari de curgeri pe teren, iar pe de alta parte, antreneaza de pe terenurile din jur agenti poluanti, de regula dejectii animale, contaminand astfel sursele", a explicat managerul CASSA.
In ceea ce priveste canalizarea, desi compania deruleaza de mai multi ani o campanie de constientizare privind faptul ca apele pluviale este interzis sa fie legate in sistemul de canalizare menajera, aceasta se intampla totusi, iar rezultatul este suprasolicitarea sistemului de canalizare menajera si refularea pe trama stradala sau pe proprietati.
Solutia cea mai importanta la fenomenul de seceta va fi realizata, prin POIM, pentru o buna parte a sistemului regional administrat de companie in judetele Cluj si Salaj, respectiv extinderea semnificativa a osaturii sistemului integrat de alimentare cu apa la nivel regional prin construirea aductiunii Cluj-Salaj.
 
 
"Evident, in paralel derulam si investitii de optimizare a sistemului public de alimentare cu apa, dar daca luam exemplul anului trecut si vedem si masurile luate de alte tari europene in conditiile caniculei si secetei severe si prelungite, solutia cea mai eficienta ar fi tot constientizarea in continuare a populatiei ca utilizarea apei potabile in astfel de perioade in alte scopuri decat pentru satisfacerea nevoilor strict casnice, adica pentru gradinarit, mica agricultura, ferme de animale, piscine etc., va suprasolicita orice sistem public de alimentare cu apa, iar rezultatul va fi ca o parte din concetatenii nostri, in particular cei dinspre capetele de retea, vor fi private de apa pentru nevoile elementare. Cred ca solidaritatea sociala este sentimentul la care trebuie sa apelam in astfel de perioade. In ceea ce priveste gestionarea ploilor torentiale, predictibil a se inrautati in perioada urmatoare, solutiile sunt cele acceptate si implementate deja la nivel international in cadrul conceptului de management integrat si durabil al apelor urbane, care vizeaza extinderea semnificativa a spatiilor verzi, inclusiv pe terasele cladirilor, limitarea ocuparii urbane la maxim 65% fata de aproape 90% in prezent, inlocuirea oriunde se poate a marilor suprafete betonate sau asfaltate cu pavimente poroase, permeabile, adoptarea unor reglementari legale sau normative locale care sa oblige la proiectarea si realizarea tuturor constructiilor noi, astfel incat sa asigure gestionarea la fata locului pe fiecare proprietate a varfului de debit al ploilor, inclusiv a celor catastrofice si mai ales realizarea unor zone inundabile intinse, cu bazine sau lacuri de retentie, care sa retina apele pluviale drenate in aceste zone. Dupa astfel de ploi, apa din aceste bazine va putea fi reutilizata pentru udat sau alte scopuri. Ceea ce operatorul de apa poate face, iar Compania de Apa o si face de mult timp, este interzicerea prin avizele emise de noi a legarii scurgerilor de ape pluviale in sistemul public de canalizare menajera. In acest sens, derulam si campanii de constientizare, conex campaniilor noastre privind utilizarea corecta a canalizarii, adica de aruncare a diverse materii si materiale care nu au ce cauta in canalizare, in chiuvete sau toaleta din gospodarie, deoarece o blocheaza", a explicat dr. ing. Calin Vasile Neamtu.
***
Compania de Apa Somes SA, infiintata in 1892 cu numele de Uzinele de Apa si Canalizare Cluj, este din 2006 operator regional de alimentare cu apa si colectare-epurare ape uzate pentru judetele Cluj, Salaj si o parte din judetul Mures. La finalul anului 2022, aria deservita de CASSA cuprindea 298 de localitati, respectiv 8 municipii si orase si 313 localitati rurale din judetele Cluj, Salaj si Mures (localitatea Valea Larga). La finele anului 2022, infrastructura administrata de CASSA masura o lungime totala de peste 4.000 km aductiuni si retele de alimentare cu apa, cu un numar de 136.602 bransamente si peste 2.079 km de colectoare si retele de canalizare cu 79.360 de racorduri, 48 de surse de apa (zonale si locale) si 69 de statii de epurare, ce deserveau circa 850.000 de locuitori.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
noark
siniat
EDIT-Structural
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
CDS
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
theda mar
quadratum
concelex
rigips
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander