Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MTI: Acordul de mediu pentru DX Salonta-Frontiera va fi emis in vara 2023
MTI: Acordul de mediu pentru DX Salonta-Frontiera va fi emis in vara 2023
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 05 Apr 2023 09:48
Acordul de mediu pentru Drumul Expres Salonta - Frontiera, care va face conexiunea cu reteaua rutiera din Ungaria, va fi emis in vara acestui an, iar in octombrie se va finaliza proiectul tehnic, astfel incat sa putem lansa in licitatie executia sa pana la finele acestui an, a declarat, marti, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Declaratia a fost facuta la semnarea, impreuna cu ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ungariei privind stabilirea conexiunii Drumului Expres Salonta (RO) si Bekescsaba - Mehkerek (HU).
"Legat de acordul de astazi, face legatura pe partea romaneasca la Salonta, din Drum Expres Arad-Oradea se merge spre granita la Salonta - este o lungime de aproape 10 km, de 9,8 km - dar acest drum expres de 10 km este parte a proiectului mare Arad - Oradea, nu sunt separate. Iarasi, cum bine stiti, s-au descentralizat multe din proiectele de acest tip catre autoritatile locale, iar acest proiect de Drum Expres Arad-Oradea, cu varianta aceasta de Salonta, de trecere a granitei, se afla in gestiunea autoritatilor locale - Consiliul Judetean Bihor si Consiliul Judetean Arad.
Noi suntem doar pe post de a finanta aceste proiecte, ei le implementeaza. Undeva in vara acestui an vom avea acordul de mediu, din informatiile pe care le avem, ceea ce-i un lucru dificil in Romania - si cred ca nu doar in Romania - si, pe termenele pe care colegii din Bihor si din Arad mi le-au transmis, undeva in octombrie se va finalizat proiectul tehnic, astfel incat sa putem lansa in licitatie executia pana la sfarsitul acestui an. Termenul de finalizare a intregului proiect este 2026, deci mai repede de 2030, asa ca trebuie sa ne gandim si la urmatorul", a afirmat Grindeanu.
Un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost legat de Punctul de Trecere a Frontierei de la Beba Veche, unde se intalnesc trei state: Serbia, Ungaria si Romania.
"Un alt lucru pe care am tinut astazi sa il discut cu domnul ministru este cel legat de punctul de trecere de la Beba Veche, acolo sunt trei state - Serbia, Ungaria si Romania -, si cel putin din partea autoritatilor locale din Timis este un proiect pentru care se insista foarte mult in a se face, pentru ca este si un loc deosebit - asa cum am spus sunt trei state acolo in jurul localitatii Beba Veche si sigur prietenii din Ungaria au facut deja pasi si sunt inaintati in ceea ce inseamna relatia cu Serbia acolo. Sper ca vom recupera timpul pierdut si am promisiunea domnului ministru ca lucrurile vor merge rapid din acest punct de vedere", a spus seful de la Transporturi.
Grindeanu a facut referire si la sustinerea acordata de Ungaria Romaniei in problema Schengen.
"Am multumit in numele Guvernului Romaniei pentru sprjinul pe care Ungaria l-a dat Romaniei in problema Schengen. Pentru noi este o problema extrem de importanta, iar sprjinul Ungariei a fost unul puternic, pe care noi l-am simtit", a sustinut el.
La randul sau, ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto, a subliniat ca, pentru Ungaria, dezvoltarea continua a colaborarii cu Romania reprezinta o prioritate strategica foarte importanta prin prisma a doua aspecte. Primul este comunitatea maghiara care traieste in Romania, iar al doilea schimburile comerciale, care au ajuns la 12 miliarde de euro, anul trecut.
"Pentru noi, dezvoltarea continua a colaborarii cu Romania reprezinta o prioritate strategica foarte importanta. Acest lucru are multe motive. In primul rand, comunitatea maghiara care traieste in tara, care ne leaga, si suntem mandri de faptul ca comunitatea maghiara din Romania, prin reprezentarea politica, poate contribui la performanta Romaniei. Al doilea aspect este colaborarea economica romano-maghiara in continua dezvoltare. Anul trecut, am batut recordul de schimburi comerciale, cand acestea au depasit 12 miliarde de euro si, astfel, a treia cea mai importanta piata de export pentru Ungaria este Romania", a transmis Peter Szijjarto.
In opinia acestuia, dezvoltarea colaborarii intre cele doua tari este imposibil de imaginat fara dezvoltarea legaturilor fizice dintre acestea.
"In trecut, am avut un obiectiv si anume ca la fiecare cinci ani vom asigura cate o conexiune de drum expres intre cele doua tari. Am reusit acest lucru in 2015, la fel si in 2020. Succesul din 2025 este in etapa de pregatire si anume momentul in care vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din jurul orasului Satu Mare. Astazi, insa, am asigurat succesul pentru anul 2030, deoarece am incheiat acordul cu privire la conexiunea nr. 4 de drum expres. Cheia acestui succes este faptul ca noi, pe partea ungara, o sa ducem drumul expres Budapesta - Bekescsaba pana la granita cu Romania si atunci va exista posibilitatea ca acest drum sa se interconecteze cu drumurile expres din tara dumneavoastra. Am convenit si asupra punctului de trecere a frontierei. (...) Prin acordul incheiat cu domnul vicepremier ne-am asigurat ca in anul 2030 vom preda si a patra conexiune de drum expres dintre cele doua tari. Dorim sa va multumim pentru sustinerea continua si pentru partinirea pozitiva in privinta dezvoltarii relatiilor dintre cele doua tari. Dumneavoastra, provenind din judetul Timis, intelegeti cu claritate ca granita ne leaga daca e circulabila", a adaugat ministrul maghiar. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
CDS
MAKITA
EDIT-Structural
theda mar
Acvatot 2019
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
viarom
concelex
siniat
rigips
noark
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
Ubitech
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander