RIELLO RO: Extindere in domeniul centralelor eficiente energetic |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 19 Mar 2013 08:23 |
Riello Romania, subsidiara locala a producatorului italian de echipamente pentru industria termotehnica, estimeaza o crestere cuprinsa intre 5% si 10% a cifrei de afaceri in 2013, fata de nivelul anului anterior, cand s-au raportat circa 3,5 milioane de euro. Aproximativ 65% din vanzarile locale ale companiei provin din comercializarea centralelor termice murale Beretta, diferenta fiind asigurata de arzatoarele marca Riello. De-a lungul prezentei pe piata autohtona, compania s-a implicat in proiecte de incalzire urbana in mai multe localitati cum ar fi: Onesti, Piatra Neamt, Cluj-Napoca, Brasov, Arad etc. De asemenea, societatea a participat la proiecte mari ale Capitalei, cum ar fi Sky Tower sau stadionul National Arena.
Interviu cu Alexandru Calin, directorul general al Riello Romania.
- Cum credeti ca va evolua piata autohtona de centrale si echipamente termice in 2013?
- Pentru anul in curs anticipam o stabilizare pe piata centralelor termice murale ce functioneaza pe baza gazelor naturale si o usoara crestere pentru echipamentele pe combustibil solid. La nivelul lui 2012 estimam un nivel de circa 145.000 de centrale murale standard cu functionare pe gaz si alte aproximativ 12.000 de echipamente cu tehnologie prin condensare. Este deja vizibila pe piata o tendinta de modificare a raportului dintre tipurile de sisteme comercializate in Romania, ce in prezent indica faptul ca una din zece centrale existente este in condensare, acest raport urmand a ajunge, in curand, la doua din zece unitati, deoarece au scazut foarte mult preturile la centralele eficiente energetic, acestea apropiindu-se din punct de vedere al costurilor de cele standard. Astfel, cea mai ieftina centrala in condensare este doar cu putin mai scumpa decat una traditionala din segmentul «high-end». In momentul in care resursele se vor scumpi foarte mult in tara noastra, vom inregistra o crestere semnificativa a cererii pentru centralele in condensare.
- Care sunt planurile companiei pentru acest an?
- Principalul obiectiv de dezvoltare prevazut pentru anul in curs se refera la diversificarea ofertei de produse. Ne dorim sa accesam piata panourilor solare, insa acest segment depinde inca foarte mult de fondurile disponibile prin programul «Casa Verde». Vom importa panouri solare produse in fabricile noastre din Italia si, cel mai probabil, centrale pe peleti. Pana acum am avut in oferta numai echipamente pe baza de combustibil solid standard. De asemenea, vom mai adauga in portofoliu si alte modele de centrale murale, deja comercializate pe alte piete. Societatea noastra comercializeaza doar centrale termice marca Beretta si arzatoare Riello. Centralele murale sunt livrate, preponderent, in regiunea de vest a tarii (in judetele Arad si Timis), insa si zona centrala a tarii, respectiv in Brasov si Mures. Gradul de dispersie a distributiei arzatoarelor Riello a fost dat de modul in care s-au realizat investitiile industriale si cele din zona constructiilor de locuinte.
- Ce oportunitati exista pe segmentul energiilor regenerabile din Romania si cum se vor adapta firmele din domeniu la noile cerinte specifice?
- Consider ca sectorul energiilor regenerabile se va situa pe un trend crescator indiferent de contributia si subventiile statului pentru investitori. Pentru acest an estimez o crestere de peste 10% a domeniului in comparatie cu nivelul anului anterior. In conditiile in care costurile energiei conventionale sunt tot mai mari, cresterea cererii pentru aceste sisteme va fi substantiala. Daca luam in considerare si centralele pe baza de lemn, dezvoltarea segmentului va fi mult mai mare.
|