Agenda Constructiilor
Joi, 09 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - EPG: Romania ar trebui sa instaleze eoliene offshore de 3 GW pana in 2035
EPG: Romania ar trebui sa instaleze eoliene offshore de 3 GW pana in 2035
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Stelian DINCA 25 Aug 2023 11:19
Asociatia Energy Policy Group (EPG) apreciaza faptul ca Ministerului Energiei a publicat spre consultare Proiectul de Lege privind masurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore in intervalul de timp asumat. Guvernul dovedeste astfel angajamentul privind dezvoltarea productiei de energie eoliana offshore in Romania si atingerea obiectivelor de decarbonizare.
De asemenea, EPG considera benefic faptul ca dezvoltarea capacitatilor eoliene offshore este stimulata prin intermediul unei scheme de sprijin de ajutor de stat de tipul CfD.
Totusi, expertii EPG au propus o serie de sugestii de revizuire in cadrul consultarii publice, pentru o mai buna corelare a proiectului cu obiectivele de decarbonizare. In primul rand, asociatia propune o revizuire in sus a tintei asumate privind capacitatile eoliene offshore instalate, respectiv 3GW pana in anul 2035. Consideram ca, in contextul cresterii tintelor de decarbonizare asumate la nivelul UE pana in 2030, Romania ar trebui sa isi asume o tinta de cel putin 3GW capacitati eoliene offshore instalate inca din anul 2032.
Asociatia mai atrage atentia si asupra procedurii anevoioase de obtinere a avizelor necesare pentru proiectele de exploatare a energiei eoliene offshore si propune infiintarea unui one-stop-shop. De asemenea, EPG considera ca proiectul inaintat trebuie sa ia in calcul cooperarea transfrontaliera cu Bulgaria pentru dezvoltarea noilor capacitati.
EPG va continua sa se implice in procesul de consultare al Proiectului de Lege privind masurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore, prelungit de curand pana la 1 septembrie 2023.
Radu Dudau - EPG President: “Este laudabil efortul Ministerului Energiei de a pune in consultare publica Proiectul de Lege privind exploatarea energiei eoliene offshore. Proiectul prezinta un calendar al etapelor dezvoltarii energiei eoliene offshore, ceea ce asigura claritate si predictibilitate. Totusi, anul 2035 reprezinta un termen mult prea extins pentru o capacitate offshore de 3GW. Consideram ca etapele prezentate pot fi scurtate, pentru a se fixa ca tinta anul 2032. De asemenea, tinta de capacitate ar trebui sa fie mai ambitioasa.
Dupa cum arata studiul EPG, Offshore wind - the enabler of Romania’s decarbonization (2023), Romania va trebui sa dezvolte 15GW de capacitati eoliene offshore in Marea Neagra pentru a atinge neutralitatea climatica in anul 2050, din care 5GW ar trebui instalati pana in anul 2030.
In competitia de a oferi investitorilor energie electrica verde si accesibila ca pret, Romania trebuie sa sustina accelerarea investitiilor in surse regenerabile. Electrificarea economiei, trecerea la electro-mobilitate, dezvoltarea sectorul hidrogenului fara emisii - toate au nevoie de surse regenerabile de energie. Acestea sunt argumente pentru a trata eolianul offshore drept o sansa economica si o prioritate a sectorului energetic national.“
Mihnea Catuti - EPG Head of Research: “Propunerea legislativa este bine structurata, iar atributiile autoritatilor competente au fost identificate cu atentia cuvenita, totusi consideram esentiala simplificarea procesului de obtinere a avizelor pentru construirea centralelor eoliene offshore. Acesta este anevoios si greu de manevrat, avand in vedere numarul mare de institutii diferite care trebuie contactate de potentialii dezvoltatori. Pentru a asigura o parcurgere mai facila a proceselor administrative, recomandam infiintarea unui one-stop-shop in cadrul ACROPO sau al Ministerului Energiei care sa ghideze dezvoltatorii in procesul birocratic si sa mentina legaturi institutionale cu toate autoritatile de la care trebuie obtinute avize.
De asemenea, un aspect important asupra caruia dorim sa atragem atentia este prevederea referitoare la punerea in functiune a centralei eoliene offshore, care daca nu va avea loc in cel mult 7 ani de la data incheierii contractului de concesiune, acesta din urma va fi reziliat. O astfel de prevedere ar pune o presiune majora asupra dezvoltatorilor de proiecte, fara a-i asista sau stimula in dezvoltarea centralelor eoliene offshore. Intelegem obiectivul decidentilor privind tinta de dezvoltare a 3GW de capacitati eoliene offshore, insa autoritatile trebuie sa ia in considerare cel putin doua aspecte esentiale: (i) timpul necesar obtinerii documentatiei obligatorii privind aprobarea de dezvoltare pentru construirea centralei electrice eoliene offshore, respectiv birocratia asociata in cazul in care nu este diminuata si (ii) potentiale socuri pe partea ofertei, respectiv lantul valoric, asa cum economia globala le-a suferit in perioada pandemiei Covid-19. Prin urmare, rezilierea contractului de concesiune trebuie sa fie o optiune de ultima instanta, luata abia dupa epuizarea tuturor celorlalte mecanisme legale de mediere.“
Alina Chirita (Arsani) - EPG Head of Energy Systems: “Publicarea Proiectului de Lege privind exploatarea energiei eoliene offshore reprezinta un pas important in dezvoltarea productiei de energie eoliana offshore in Romania si in atingerea obiectivelor de decarbonizare. Totusi, documentul nu include nicio referire la colaborarea transfrontaliera dintre Romania si Bulgaria, respectiv a licitatiilor coordonate, in vederea dezvoltarii capacitatilor eoliene offshore in Marea Neagra.
Conform studiului EPG, Offshore wind - the enabler of Romania’s decarbonization (2023), dezvoltarea unui proiect comun Romania-Bulgaria, pe baza de insula energetica (energy island), cu o capacitate de 3GW de pentru fiecare dintre cele doua state (6GW in total), ar reprezenta o varianta optima pana in anul 2030, atat din punct de vedere al securitatii energetice, cat si al costurilor asociate. Investitiile Romaniei intr-un astfel de proiect sunt estimate la 8,4 miliarde euro, iar productia anuala de energie electrica la 9,8TWh.
Mai mult, EPG in parteneriat cu Center for the Study of Democracy (CSD) din Bulgaria au pus bazele Black Sea Renewable Energy Coalition in luna iunie 2023. Obiectivul Coalitiei este acela de a reuni actori relevanti in sectorul energiei eoliene offshore din Romania, Bulgaria, Ucraina si Turcia, cu precadere din randul dezvoltatorilor de proiecte si asociatiilor relevante din domeniul mediului, in vederea armonizarii pozitiilor acestora si implicit accelerarii dezvoltarii proiectelor. Astfel, consideram necesara includerea referirilor cu privire la colaborarea dintre Romania-Bulgaria, cu atat mai mult cu cat planificarea si cooperarea regionala dintre cele doua state poate stimula dezvoltarea energiei eoliene offshore din Marea Neagra si, implicit, economiile de scara.“
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
theda mar
noark
leviatan
Ubitech
quadratum
ness project
CONCEPT STRUCTURE
rigips
EDIT-Structural
viarom
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
CDS
siniat
MAKITA
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander