Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - BT: Investitiile productive in accelerare, consumul privat in scadere, in T3 2019
BT: Investitiile productive in accelerare, consumul privat in scadere, in T3 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 06 Dec 2019 07:30
In buletinul macroeconomic periodic al Bancii Transilvania (BT Macro Focus), cu privire la evolutia PIB, dat publicitatii la 5 decembrie a.c., dr. Andrei Radulescu, directorul departamentului de analiza macroeconomica din cadrul institutiei bancare, subliniaza ca, prin publicarea primei variante a estimarilor provizorii privind dinamica PIB si a componentelor sale in trimestrul al treilea din 2019, Institutul National de Statistica este astfel in masura sa confirme estimarile preliminare (comunicate la jumatatea lunii noiembrie), potrivit carora ritmul de crestere economica a decelerat la 0.6% trimestru/trimestru si la 3.0% an/an (cea mai slaba dinamica anuala din T2 2014).
Chiar si in aceste conditii, dupa cum se arata in raportul BT, „procesul de ameliorare a structurii contributiei componentelor (din perspectiva cererii agregate) la ritmul de crestere economica a continuat sa se manifeste inclusiv in trimestrul trecut. Cererea interna a contribuit cu 4.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din T3, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza accelerarea investitiilor productive la 23.9% an/an (cel mai bun ritm din T2 2008), dinamica influentata de nivelul redus al costurilor reale de finantare, dar si de perspectivele favorabile de crestere si dezvoltare pe termen mediu din economia interna. Totusi, consumul gospodariilor populatiei a decelerat la 4.2% an/an in T3, cea mai slaba dinamica din T4 2013, in pofida climatului pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului. Aceasta evolutie exprima cresterea gradului de prudenta la nivelul populatiei si confirma maturitatea ciclului economic post-criza. Consumul public a avut o contributie de 0.9 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T3, pe fondul politicilor fiscal-bugetare si de venituri relaxate. La polul opus, variatia stocurilor a avut o contributie de -4.8 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB din trimestrul trecut. Totodata, cererea externa neta a avut o contributie nefavorabila la ritmul anual al PIB din T3 (-1.6 puncte procentuale), dat fiind ca importurile au accelerat la 7.5% an/an, ritm superior dinamicii exporturilor (3.7% an/an). Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2019 economia interna a consemnat un avans de 4% an/an, pe fondul contributiei cererii interne (5.7 puncte procentuale), sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza majorarea investitiilor productive cu 18.1% an/an (dupa o dinamica foarte lenta in cadrul ciclului economic post-criza), evolutie influentata de ameliorarea perceptiei de risc si de nivelul redus al costurilor reale de finantare”. Pentru a vizualiza documentul integral, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EDIT-Structural
concelex
noark
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
ness project
viarom
rigips
ERBASU CONSTRUCT
siniat
strabag nivel 1
theda mar
CDS
leviatan

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander