Agenda Constructiilor
Marti, 14 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - COFACE: Sectorul de constructii, afectat de protectionism si risc valutar
COFACE: Sectorul de constructii, afectat de protectionism si risc valutar
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 03 Iul 2018 16:03
Evaluari retrogradate in majoritatea acestui trimestru
Numarul ridicat de semnale de risc din trimestru al II-lea al anului 2018 aminteste de situatia anilor 2012-2013: cresterea datoriei suverane in Zona Euro, protectionismul crescut, preturile mai mari la petrol, iesirile de capital din principalele tari emergente, comertul global in scadere. Chiar daca amploarea impactului nu este aceeasi, luand in considerare un pret mult mai mic al barilului petrolului (75 USD la inceputul lunii iunie 2018, comparativ cu aproximativ 110 USD in 2012) si randamentul unei obligatiuni guvernamentale italiene pe 10 ani aproape de doua ori mai mare, se confirma faptul ca punctul culminant al cresterii mondiale a trecut. Riscul de credit este tot mai mare in economiile avansate, unde, dupa inceputul anului, care a fost macat de o pierdere a increderii, asociata cu evolutia protectionismului, se observa o incetinire a cresterii (previziuni de 2,2% in 2018 si 2% in 2019 pentru economiile avansate, previziuni de 2,1% pentru 2018 si 1,8% in 2019 pentru Zona Euro). Prin urmare, Coface a retrogradat evaluarea pentru Italia la A4, astfel ca societatile deosebit de indatorate vor fi vulnerabile in cazul unei inaspriri a conditiilor bancare pentru acordarea imprumuturilor. Statele Unite se diferentiaza ca fiind o exceptie, scutita in faza actuala de aceasta incetinire (previziune de crestere de 2,7% in 2018, in continuare de la 2,3% in 2017).
Desi cresterea recenta a preturilor petrolului profita de exportatorii emergenti, cum ar fi Omanul, care a inregistrat o imbunatatire a evaluarii sale la B si Malaezia (A3), natiunile importatoare se confrunta cu deteriorarea balantei comerciale si cu un apetit redus din partea investitorilor internationali pentru activele financiare ale acestora, situatie asemanatoare cu cea observata in 2013. Aceste tari includ Argentina (in prezent C), Turcia (C), Sri Lanka (C) si India (B), pe care Coface le retrogradeaza ca urmare a confruntarii cu cererea interna dinamica ce favorizeaza importurile si a tensiunilor politice interne. In alte economii emergente, riscul valutar submineaza sectoarele in care procesul de productie necesita importul de materii prime, in timp ce pietele de desfacere se afla, in esenta, pe piata interna. Constructiile in Argentina (retrogradate la „risc ridicat”) si comertul cu amanuntul in Argentina si Turcia („risc foarte ridicat”) sunt deja afectate.
Situatia petrolului, care este favorabila dezvoltarii sectorului energetic (pentru care productia este puternic revigorata), a determinat compania Coface sa-si revizuiasca previziunea privind pretul la 70-75 USD pentru 2018, ceea ce corespunde unei cresteri cu 30% fata de pretul mediu din 2017. In cinci tari, evaluarea pentru acest sector s-a imbunatatit: Statele Unite („risc scazut”), Canada („risc mediu”), Emiratele Arabe Unite („risc mediu”), Arabia Saudita („risc mediu”) si Franta („risc mediu”).
Razboiul comercial afecteaza deja sectorul IT&C in China si industria metalelor in Canada
Premisele razboiului comercial care au fost anuntate la inceputul anului au fost confirmate. Politica protectionista a Statelor Unite a fost intensificata, vizand exporturile din China, incluzand numeroase produse IT&C, ceea ce explica retrogradarea sectorului IT&C la categoria „risc ridicat”.
Printre tarile afectate recent de intrarea in vigoare a masurilor protectioniste ale Statelor Unite care vizeaza otelul si aluminiul, Canada va fi cea mai afectata, de unde si retrogradarea sectorului canadian al metalelor la „risc foarte ridicat” (87% din exporturile sale de otel sunt pentru Statele Unite). Sectorul metalelor se dezvolta in mod favorabil in SUA, determinand Coface sa promoveze evaluarea la „risc mediu”.
Evaluarile la nivel de tara realizate de Coface (160 de tari) sunt clasate pe o scara de opt niveluri, in ordinea ascendenta a riscului: A1 (risc foarte scazut), A2 (risc scazut), A3 (risc destul de acceptabil), A4 (risc acceptabil), B (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) si E (risc extrem). Evaluarile sectoriale realizate de Coface (13 sectoare in 6 regiuni geografice, 24 de tari reprezentand aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasate pe o scara de patru niveluri: risc scazut, risc mediu, risc ridicat si risc foarte ridicat.
 
ALLBIMSISECAMhiltiRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
Ubitech
Acvatot 2019
noark
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
leviatan
ness project
viarom
quadratum
EDIT-Structural
siniat
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
concelex
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander