Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IASI: Fonduri de 21 milioane de lei pentru reabilitarea Manastirii Frumoasa
IASI: Fonduri de 21 milioane de lei pentru reabilitarea Manastirii Frumoasa
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 27 Apr 2018 06:44
Proiectul de reabilitare a Manastirii Frumoasa poate demara. Primarul Mihai Chirica a anuntat semnarea contractului de lucrari de constructii privind importantul lacas de cult. Documentul a fost parafat la sapte luni de la semnarea contractului de finantare, care a avut loc pe 23 septembrie 2017.
„Este primul proiect major din cadrul Programului Operational Regional de infrastructura culturala pe care il semnam. Zilele urmatoare voi emite ordinul de incepere a lucrarilor. Valoarea contractului depaseste 16 milioane de lei. Lansarea oficiala a proiectului va avea loc la inceputul lunii viitoare. Suntem in derulare si cu proiectul reabilitarii Baii Turcesti, data limita de depunere a ofertelor fiind 23 mai”, a declarat primarul Mihai Chirica, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 25 aprilie, la Palatul Roznovanu.
Valoarea estimata a procedurii a fost de 15.076.880 lei. La licitatie au participat Asocierea SC Constructii UNU SA - SC Iasicon SA (cu o oferta de 14.696.261,82 lei, fara TVA) si SC Conest SA (13.719.199,86 lei, fara TVA). Dupa o intarziere generata de faptul ca SC Constructii UNU SA intentiona sa conteste procedura, contractul a fost incheiat cu SC Conest SA. Proiectul va fi finantat prin Axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitie 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural din cadrul Programului Operational Regional 2014 - 2020. Monumentul istoric Manastirea Frumoasa, situat pe strada Radu Voda, nr. 1, face parte dintr-un proiect care vizeaza valorificarea potentialului turistic si cultural. Valoarea totala a investitiei este estimata la suma de 21.173.512,00 lei (4,61 milioane euro) (inclusiv TVA), din care suma eligibila de 20.698.304,89 lei (inclusiv TVA).
Structura Ansamblului Manastirea Frumoasa
Manastirea Frumoasa a fost construita in anul 1587, fiind refacuta in 1726-1733, si cuprinde cinci corpuri de cladiri: Biserica Sfintii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 - 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotnita (1819-1833) si zidul de incinta (1726 - 1733). Suprafata totala a manastirii este de 14.906 metri patrati.
Conform proiectului tehnic, in urma cutremurelor severe suportate, cladirile manastirii prezinta zone in ruina, demolari partiale, fisuri, crapaturi si alte degradari. Biserica prezinta infilitratii in zona de nord, afectand pictura interioara. Nici turnul clopotnita nu se prezinta intr-o stare buna, avand deteriorate elementele de structura, decoratia fatadei si invelitoarea pe suprafete mari, iar zidul de incinta prezinta deteriorari ale materialelor structurii.
Biserica
La cele trei nivele ale bisericii sunt prevazute lucrari de consolidare si punere in siguranta a obiectivului, care vor include inclusiv protectia picturii pe toata durata desfasurarii acestora, lucrari de injectare in masa cu mortar a zidariei, amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati, restaurarea treptelor, restaurarea sobei plasate in pronaos, tratarea cu solutii privind ignifugarea si antiseptizarea intregului material lemnos, termoizolarea podului, eliminarea igrasiei, restaurarea si repararea tamplariei interioare, inlocuirea tamplariei exterioare, desfacerea pardoselilor din scanduri de rasinoase si inlocuirea cu pardoseala din parchet de stejar. Proiectul include si partea de finisaje exterioare, la acest capitol fiind incluse restaurarea si completarea elementelor lipsa a treptelor de acces, reparatii la soclu, refacerea braului, repararea si reconditionarea fatadei vechi, montarea de invelitoare, jgheaburi si burlane, toate din tabla de cupru, precum si refacerea trotuarelor din piatra.
Palatul de pe ziduri
In cadrul acestui imobil va functiona un muzeu dedicat vesmintelor bisericesti si obiectelor de cult (broderie - veche si noua, dvere, ateliere vivant pentru broderie si vesminte monahale si camere expozitie vesminte arhierei, preoti si diaconi), la etaj urmand a fi redata publicului si sala de audiente a domnitorului. Pentru Palatul de pe ziduri sunt propuse aceleasi tipuri de finisaje, atat interioare, cat si exterioare, ca si in cazul bisericii.
Palatul pentru femei
Prin reconstruirea partiala a demisolului si parterului se propun functiuni care vor pune in valoare statutul de monument istoric. La demisol sunt prevazute mai multe scari de acces, care vor asigura accesul cu spatiile de la nivelele superioare, si pivnita. Parterul va fi partea de acces a publicului catre salile de expozitie din pod, dar va include si un muzeu format din cinci sali. Podul va avea sali de expozitie pentru vesminte vechi (domnite si doamne, diaconi, preoti, arhierei) si ateliere cu vesminte noi preotesti. Si la acest imobil vor fi efectuate lucari de finisare interioara si exterioara.
Turnul clopotnita
Turnul clopotnita va functiona pe trei niveluri, la care vor fi efectuate lucrari de consolidare si restaurare. Astfel, vor fi efectuate lucrari de consolidare a turnului clopotnita, eliminarea igrasiei, restaurarea si repararea tamplariei interioare si exterioare. Printre acestea se numara reparatia soclului, treptelor si pardoselii din stejar, fatadei si elementelor sale decorative, sarpantei si tencuialii driscuite, precum si trotuarelor din piatra.
Zidul de incinta
In cazul zidului de incinta, proiectul include consolidarea partiala, refacerea coronametului din piatra (cu asigurarea scurgerii apelor pluviale), precum si lucrari pentru eliminarea igrasiei partiale din elevatii si pereti. Pe langa lucrarile la imobile, proiectul Primariei include realizarea sau refacerea trotuarelor, aleilor pietonale si scarilor exterioare in zona de circulatie pietonala (inclusiv rigole), alei carosabile (inclusiv parcaje) in incinta cu pavele de piatra, platforma PG, PSI si grup electrogen, spatii verzi (7.657 metri patrati), mobilier urban (25 stalpi de iluminat, 19 banci de odihna si 12 cosuri de gunoi).
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
siniat
rigips
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
concelex
ness project
MAKITA
theda mar
Ubitech
noark
Acvatot 2019
viarom
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander