Agenda Constructiilor
Sambata, 11 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INS & BT: Perspective de continuare a climatului pozitiv in industrie pe termen scurt
INS & BT: Perspective de continuare a climatului pozitiv in industrie pe termen scurt
Oportunitati & Comunicate Publicat de DTP 16 Ian 2018 07:00
Astazi Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare in noiembrie si 11 luni din 2017. Statisticile confirma tendinta ascendenta, ceea ce exprima premise de continuare a ciclului investitional in industria prelucratoare pe termen scurt, pe fondul climatului pozitiv din Zona Euro (principalul partener economic) si evolutiei consumului intern la un ritm peste potential.
Astfel, comenzile noi in industria prelucratoare au consemnat un avans de 17.4% an/an in noiembrie, ritm in decelerare de la 19.8% an/an in octombrie. Se evidentiaza insa accelerarea comenzilor noi de bunuri de capital la 20.1% an/an (cel mai bun ritm din mai), evolutie care exprima premise pozitive pentru dinamica investitiilor in industrie pe termen scurt.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au decelerat de la 29.3% an/an in octombrie la 17.6% an/an in noiembrie (cel mai redus ritm din iunie), evolutie care poate fi interpretata sub forma unui proces de normalizare, in contextul perspectivelor de rebalansare a politicii economice pe plan intern si a premiselor de maturitate pentru ciclul economic post-criza in sfera globala.
De asemenea, dinamica anuala a comenzilor de bunuri intermediare s-a temperat de la 22.5% in octombrie la 15.6% in noiembrie.
Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent au accelerat la 8% an/an in noiembrie, cel mai ridicat ritm din luna mai 2017.
Prin urmare, in perioada ianuarie-noiembrie 2017 comenzile noi in industria prelucratoare au consemnat un avans de 12.7% an/an, evidentiindu-se majorarea componentei bunuri de folosinta indelungata cu 26.8% an/an, evolutie determinata de climatul pozitiv din sfera consumului privat din Romania si celelalte tari ale Uniunii Europene.
Totodata, comenzile de bunuri de capital si cele de bunuri intermediare au crescut cu 11.2% an/an, respectiv 16.4% an/an la 11 luni din 2017, pe fondul ameliorarii climatului investitional, evolutie sustinuta de accelerarea fluxurilor comerciale internationale si de nivelul redus al costurilor reale de finantare.
Nu in ultimul rand, comenzile noi de bunuri de uz curent au crescut cu 4.2% an/an in intervalul ianuarie-noiembrie 2017.
Din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-noiembrie 2017 cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare au fost: echipamente electrice (14.8% an/an), autovehicule de transport rutier, remorci, semiremorci (15.4% an/an), chimica (17.6% an/an), masini, utilaje, echipamente (18.1% an/an) si metalurgica (26% an/an).
Pe de alta parte, comenzile noi au scazut in ramurile fabricarea altor mijloace de transport (cu 17.7% an/an) si fabricarea articolelor de imbracaminte (cu 2.7% an/an).
In ultimele trimestre s-a inregistrat o ameliorare a componentei structurale a comenzilor noi in industria prelucratoare, in convergenta spre nivelurile din 2011, conform estimarile econometrice elaborate si prezentate in al treilea grafic din partea dreapta.
Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea economica din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei traverseaza cea mai buna perioada din 2007), dar si de mix-ul relaxat de politici economice pe plan intern.
Evolutia recenta a comenzilor noi exprima premise favorabile pentru dinamica productiei in ramura prelucratoare (principala componenta a industriei) pe termen scurt.
Conform scenariului macroeconomic central BT investitiile productive ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 3.2% in 2017 si 2018, 2.5% an/an in 2019, respectiv 1.3% an/an in 2020.
Cu alte cuvinte, ne asteptam la maturitatea ciclului investitional post-criza (inclusiv in sfera industriei) in trimestrele urmatoare, pe fondul perspectivelor macro-financiare globale si europene si a semnalelor de rebalansare a politicii economice pe plan intern, cu impact asupra costurilor de finantare.
 
ABONARE REVISTEhiltiSISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
EDIT-Structural
noark
Ubitech
viarom
MAKITA
concelex
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
leviatan
rigips
strabag nivel 1
CDS
siniat

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander