Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - TRANSELECTRICA: Grant de la CE in valoare de peste 27 milioane de euro
TRANSELECTRICA: Grant de la CE in valoare de peste 27 milioane de euro
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 26 Ian 2018 16:43
Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” SA informeaza ca, la data de 25 ianuarie 2018, Comisia Europeana (CE) a aprobat un grant in valoare de 27.085.000 de euro pentru construirea liniei electrice de 400 kV Cernavoda - Stalpu. Acesta este primul dintre cele sase proiecte de interes comun ale Transelectrica, incluse pe lista revizuita in noiembrie 2017, care primeste finantare de la Comisia Europeana, informeaza un comunicat al companiei.
Linia electrica aeriana (LEA) Cernavoda - Stalpu va contribui la cresterea capacitatii de interconexiune dintre Romania si Bulgaria si la integrarea energiei eoliene din zona Dobrogei.
„Am reusit in ultimele luni sa acceleram procesele in ceea ce priveste linia Cernavoda-Stalpu si pentru asta am avut un important sprijin din partea Guvernului, prin promovarea Hotararii de Guvern pentru declansarea procedurilor de expropriere in toamna anului trecut. Tot atunci, am promovat si hotararea pentru declansarea procedurilor de expropriere pentru linia Smardan - Gutinas, linie care a fost deja preselectata in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si pentru care ne-am propus sa depunem cererea de finantare in luna iunie 2018”, a declarat Georgeta-Corina Popescu, director general executiv al Transelectrica SA si presedinte al directoratului companiei.
Proiectul liniei Cernavoda-Stalpu, parte a Clusterului Black Sea Corridor, este unul dintre cele sase obiective de investitii majore derulate de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, care se regasesc pe lista a treia a proiectelor de interes comun (PCI) privind infrastructura energetica, adoptata in luna noiembrie a anului trecut de Comisia Europeana. Valoarea totala a celor sase investitii este de circa un miliard de lei. Toate aceste proiecte contribuie la realizarea inelului national de 400kV, obiectiv inclus in programul de guvernare, care duce la o crestere a sigurantei in functionare a Sistemului Energetic National (SEN) si la realizarea unui regim economic de functionare a RET.
Construirea acestei linii este necesara, tinand cont de perspectivele de dezvoltare a parcului de productie din zona Dobrogei. Linia de 400 kV Cernavoda - Stalpu va avea o lungime de circa 160 de kilometri, iar pentru punerea ei in functiune, este necesara construirea statiei de 400 kV Stalpu si extinderea statiilor Cernavoda si Gura Ialomitei. Conform planului de dezvoltare pe zece ani elaborat de CNTEE Transelectrica SA, LEA de 400kV Cernavoda-Stalpu va fi definitivata in anul 2020.
***
Statele membre ale Uniunii Europene au cazut, joi, 25 ianuarie a.c., de acord asupra propunerii Comisiei Europene de a investi 873 de milioane de euro in 17 proiecte-cheie de infrastructuri energetice europene, printre care se afla si proiectul din Romania, ce va fi gestionat de Transelectrica, dupa cum se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Tranzitia Europei catre o economie moderna, nepoluanta este obiectivul uniunii energetice, o prioritate a Comisiei Juncker. Liniile electrice si conductele de gaz interconectate in mod corespunzator reprezinta componenta de baza a unei piete europene integrate a energiei, care se bazeaza la randul sau pe principiul solidaritatii.
Astfel, sprijinirea acestor 17 proiecte de energie electrica si gaze selectate semnaleaza dorinta Europei de a moderniza si de a transforma sistemul nostru energetic intr-un sistem mai competitiv, ceea ce va avea ca rezultat furnizarea unei energii mai ieftine si mai sigure pentru toti consumatorii europeni.
Dintre cele 17 proiecte selectate pentru finantare, opt sunt in sectorul energiei electrice (cu un sprijin din partea UE in valoare de 680 de milioane euro) si noua in sectorul gazelor naturale (sprijin din partea UE in valoare de 193 de milioane euro). De asemenea, patru se refera la lucrari de constructii (sprijin din partea UE in valoare de 723 de milioane euro) si 13 la studii (sprijin din partea UE in valoare de 150 de milioane euro). Finantarea UE pentru proiectele selectate este asigurata de Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE), ce reprezinta programul european de sprijin financiar pentru infrastructura transeuropeana. Acest mecanism a acordat deja 647 de milioane euro pentru 34 de proiecte in 2014, 366 de milioane euro pentru 35 de proiecte in 2015 si 707 milioane euro pentru 27 de proiecte in 2016.
Pentru a fi eligibila pentru un grant, o propunere trebuie sa fie desemnata ca „proiect de interes comun (PIC)”. Dupa finalizare, asa cum explica oficialii CE, aceste proiecte vor aduce fiecare beneficii semnificative pentru cel putin doua state membre, vor creste securitatea aprovizionarii cu energie, vor contribui la integrarea pietei, la intensificarea concurentei, precum si la reducerea emisiilor de bioxid de carbon. Lista este actualizata la fiecare doi ani, dupa cum se precizeaza in comunicat, iar cea mai recenta lista PIC a fost publicata de CE in noiembrie 2017. Pentru informatii suplimentare, www.transelectrica.ro sau click aici!
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
leviatan
concelex
CONCEPT STRUCTURE
viarom
MAKITA
rigips
CDS
Ubitech
noark
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
siniat
theda mar

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander