Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Prognoze rezervate pentru pietele de ciment, betoane si prefabricate
ANALIZA: Prognoze rezervate pentru pietele de ciment, betoane si prefabricate
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2023 06:05
Productia de ciment din 2022 a fost de aproximativ 10,2 milioane de tone, in scadere cu 4,4% fata de anul 2021, iar in primul trimestru din 2023 piata a inregistrat o noua contractie, de 7,5%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS), analizate de CIROM - Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania. "Pentru 2023, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o tendinta generala de crestere a economiei, ritmul acesteia fiind sustinut in continuare de un aport semnificativ al sectorului constructiilor. Comisia estimeaza o crestere de 7% in acest an in sector, sustinuta in special de componenta constructiilor ingineresti, stimulata de absorbtia de fonduri europene. Totusi, conform aceluiasi raport al Comisiei Nationale de Prognoza, activitatea din industrie se va restrange sub impactul preturilor inca ridicate la energie electrica si gaze, sectoarele energointensive inregistrand si in acest an contractii de activitate", a declarat Marinela Dracea, presedinta CIROM. In prezent, in industria cimentului activeaza peste 10.000 de persoane, daca luam in calcul intregul lant valoric (inclusiv personalul din vanzari, transport, mentenanta etc.), din care in productia propriu-zisa sunt implicati aproximativ 3.000 de oameni.
Pentru 2023, estimarile reprezentantilor pietelor de ciment, betoane si elemente prefabricate din beton sunt eterogene, majoritatea mizand pe stabilizare a nivelului de activitate, dar pe o crestere a vanzarilor, generata mai ales de inflatie. Utilizatorii de ciment de pe piata spun ca pretul cimentului a continuat sa creasca, in pofida stabilizarii preturilor la energie, insa in aceasta industrie este nevoie de investitii masive in tehnologii noi pentru reducerea emisiilor de CO2, precum cele de captare, transport si stocare a carbonului (CCS). Conform estimarilor CIROM, acestea pot atinge costuri intre 300 si 500 de milioane de euro.
Analiza include date privind afacerile principalilor producatori de ciment in 2022 si in primele luni din 2023, despre importurile de ciment si clincher, precum si perspectivele de evolutie ale pietelor de ciment si prefabricate din beton (mici si mari). Datele statistice sunt intarite de opinii ale reprezentantilor pietelor de ciment si elemente prefabricate din beton, precum:
  • Marinela Dracea, presedintele CIROM;
  • Anca Alexandru, Director Divizia Betoane Holcim Romania;
  • Klaus Einfalt, membru al Consiliului de Administratie al SW Umwelttechnik;
  • Emil Gota, directorul general al Elis Pavaje;
  • Sebastian Bobu, directorul executiv al Symmetrica.
 
Editia Iunie-Iulie 2023 a revistei Agenda Constructiilor este disponibila pentru abonati click aici
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
noark
viarom
Ubitech
siniat
CDS
strabag nivel 1
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
quadratum
rigips
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander