Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - Investitiile in proiectele CCUS din industria cimentului ajung la 500 milioane euro
Investitiile in proiectele CCUS din industria cimentului ajung la 500 milioane euro
Producatori & Furnizori Publicat de AG&F 14 Dec 2023 13:26
Uniunea Europeana si-a reconfirmat angajamentul de atingere a neutralitatii climatice pana in 2050, in cadrul celei de-a 28-a Conferinte a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP28), care a avut loc la inceputul lunii decembrie 2023. Un obiectiv major, asumat la nivel mondial in cadrul conferintei, vizeaza accelerarea tehnologiilor cu emisii zero si cu emisii scazute. Printre acestea se numara tehnologiile de reducere si eliminare a carbonului, cum ar fi captarea, utilizarea si stocarea carbonului, in special in sectoarele in care acesta este greu de redus, asa cum este si industria cimentului si varului.
Aliniata la obiectivele UE, industria europeana a cimentului este pregatita sa accelereze parcursul catre neutralitatea climatica, astfel ca pana in 2030 sa reduca cu 30% emisiile de carbon, iar in 2050 sa obtina net zero carbon pe intregul lant valoric al cimentului si betonului. Este un angajament care contribuie la atingerea tintelor asumate de UE, la care participa activ si companiile din sectorul cimentului din Romania.
Aceste obiective inseamna investitii importante, care pentru a putea fi angajate, presupun o colaborare stransa cu toti factorii de decizie pentru a fixa un cadru legislativ stabil si predictibil, reforme in achizitiile publice, dar si implementarea unei legislatii care sa sustina economia circulara si dezvoltarea de noi tehnologii. 
"Solutiile pentru decarbonizarea industriei cimentului au fost identificate, iar tehnologii inovatoare se afla deja in diferite stadii de implementare. Obiectivul industriei noastre este de a continua investitiile in reducerea amprentei de carbon si atingerea, ca obiectiv intermediar pe drumul spre neutralitatea climatica, a unei scaderi cu 30% a emisiilor pana in 2030. Dar nimeni nu poate atinge obiectivele stabilite prin Pactul Verde European printr-un efort individual. Este nevoie de un efort comun al tuturor factorilor care pot contribui la decarbonizarea societatii romanesti in ansamblul ei”, a declarat Marinela Dracea, Presedinte CIROM.
Captarea, transportul, utilizarea si stocarea carbonului (CCUS) este o tehnologie cheie pentru decarbonizarea productiei de ciment si var, deoarece aproximativ 60% din emisiile de CO2 ale unei fabrici de ciment si de 75% in cazul varului provin din materia prima, nu din arderea combustibililor. Emisiile acestor industrii nu pot fi eliminate total, oricat de mult au avansat tehnologiile actuale, de aceea captarea carbonului este esentiala pentru atingerea neutralitatii climatice.
Investitiile in astfel de proiecte ating costuri intre 300-500 de milioane de euro pentru un proiect, astfel incat este esential sa existe cadrul legal, mecanisme de finantare, precum si infrastructura de transport si stocare necesara care trebuie dezvoltata la nivel national.
Implementarea proiectelor de CCUS este obligatorie pentru ca Romania sa-si mentina in tara productia de ciment, var, chimie etc. si sa-si atinga obiectivul „Romania neutra”, asa cum este acesta definit in cadrul „Strategiei pe termen lung a Romaniei pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera — Romania Neutra in 2050”, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1.215/2023. Printre actiunile-cheie necesare pentru atingerea acestui obiectiv se numara elaborarea Strategiei nationale pe CCUS si a unui cadru legislativ si de reglementare adecvat pentru asigurarea unui acces echitabil la infrastructura de transport si stocare pentru operatorii industriali. De asemenea, este esentiala sustinerea co-finantarii prin fonduri europene (Fondul de Inovare) si nationale (Fondul de Modernizare). Se impune cu prioritate deschiderea unui apel de proiecte din Fondul de Modernizare pentru sustinerea investitiilor in captarea, transportul, utilizarea si stocarea carbonului.
Suntem constienti ca implementarea proiectelor CCUS in Romania necesita o crestere accelerata a intelegerii acestui tip de tehnologii, de catre toti factorii implicati. In acest sens este necesar un efort de crestere a capacitatii tehnice si institutionale, asa cum se intampla in procesul de implementare a oricarei tehnologii inovatoare. Consideram esentiala initierea unor programe nationale dedicate tehnologiilor CCUS, dar si implicarea in programe internationale, pentru asigurarea unui transfer de cunostinte rapid, eficient si simultan pentru toti factorii relevanti.
O serie de proiecte in domeniu au fost lansate in Europa, primele dintre acestea urmand sa devina operationale din 2024. Patru proiecte CCUS pentru ciment si unul pentru var au fost deja finantate din Fondul de Inovare cu o valoare totala de peste 800 milioane de euro, iar alte sase proiecte pre-selectate la apelul din iulie 2023 sunt in curs de semnare a contractelor de finantare. Se estimeaza ca mai bine de 15 proiecte de captare si stocare a CO2 din sectorul cimentului vor fi operationale pana in 2030. 
*Instalatiile CCUS capteaza in prezent peste 45 Mt CO2 anual, la nivel global, prin aproximativ 40 de unitati de captare comerciale.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
viarom
MAKITA
concelex
rigips
theda mar
Acvatot 2019
ness project
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
siniat
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CDS
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander