Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PREFBETON: Piata de prefabricate din beton ar putea scadea cu 5% in 2023
PREFBETON: Piata de prefabricate din beton ar putea scadea cu 5% in 2023
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 18 Iul 2023 06:17
Piata prefabricatelor din beton a inregistrat o scadere de 2%, ca volum, in anul 2022 fata de nivelul din 2021, dar o crestere valorica de 20%, ca rezultat al cresterii preturilor de comercializare. Potrivit datelor transmise de Organizatia Patronala a Producatorilor de Prefabricate din Beton din Romania (Prefbeton), cele mai vandute produse au fost cele pentru infrastructura rutiera si feroviara (grinzi de pod, elemente de podet si traverse de cale ferata) cu procente de 25%, respectiv 33%. Reducerea vanzarilor s-a resimtit la stalpi electrici si alte elemente prefabricate. Structurile prefabricate au inregistrat o crestere mica in volume, de doar 1% comparativ cu 2021. Premisele pentru 2023 indica o posibila contractie a pietei de prefabricate de aproximativ 5%. Segmentele cele mai afectate sunt structurile de hale, stalpii electrici, elementele de canalizare si prefabricatele mici, in timp ce vanzarile de elemente pentru infrastructura rutiera si traversele de cale ferata se vor mentine pe un trend ascendent.
Activa din anul 2016, organizatia profesionala Prefbeton are ca obiective principale promovarea produselor din beton prefabricat, reprezentarea, sustinerea si apararea intereselor tehnice, economice si juridice referitoare la comertul si industria produselor din beton prefabricat, dezvoltarea si incurajarea cooperarii in domeniul stiintific, tehnic si de standardizare, precum si stimularea contactelor intre specialistii din tara.
Interviu cu Gabriel Colobatiu, Presedintele Prefbeton si specialist cu o experienta profesionala de 25 de ani pe piata de prefabricate din beton.
 
- Cate companii sunt active, in prezent, pe piata de prefabricate din beton din Romania?
- In acest moment, in Organizatia Patronala Prefbeton activeaza 8 dintre cei mai importanti producatori de prefabricate din beton din Romania: ASA Cons Romania, Bauelemente, Con-A, Ferrobeton, Prefab SA, Somaco Grup Prefabricate, SW Umwelttecknik Romania si Star Trading. In total, toate aceste opt companii au creat pe piata din Romania, potrivit datelor publicate in 2022, aproximativ 3.000 de locuri de munca. Chiar daca o parte dintre muncitorii romani au plecat peste hotare, firmele au acoperit lipsa acestora cu lucratori din afara comunitatii europene (Vietnam, India, Pakistan, Bangladesh etc.).
 
 
- Cum se resimt, pe piata de prefabricate din beton, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare?
- Cresterile de preturi la materiile prime, materiale si energie s-au regasit si in pretul prefabricatelor. Acest pret a fost acceptat de piata, chiar daca volumul de prefabricate a scazut in 2022 fata de 2021, dar ca valoare, acestea au crescut.
 
- Ce alte dificultati intampina in derularea activitatii producatorii de prefabricate, in aceasta perioada?
- Instabilitatea pietei de energie, inflatia ridicata si lipsa fortei de munca calificate sunt elemente importante aflate pe agenda noastra si a fiecarui producator din industria materialelor de constructie in aceasta perioada. Consideram important ca autoritatile sa incurajeze productia autohtona si sa faciliteze dezvoltarea productiei de materiale de constructii in Romania prin asigurarea unui mediu fiscal stabil si predictibil, prin stabilirea unor praguri corecte in politicile de sustinere a consumatorilor industriali si prin definirea unor criterii realiste in schemele de ajutor de stat pentru implementarea noilor tehnologii de productie.
 
 
- Ce impact credeti ca va avea programul ConstructPlus pentru producatorii romani de materiale de constructii?
- In data de 30 iunie am participat la Ministerul Economiei la o intalnire de lucru, prezidata chiar de dl. Ministru Radu Oprea, unde subiectul principal de discutie a fost chiar programul de ajutor de stat ConstructPlus. Pentru a dezvolta in Romania un cadru de concurenta loiala, consideram ca este imperios necesar ca prin acest program sa fie sprijiniti, in primul rand, producatorii de materiale de constructie existenti. Scopul acestui program este de a creste calitatea productiei interne de produse si materiale de constructii, ca premisa pentru cresterea oportunitatilor de export. Toate eforturile de inovare in sectorul materialelor de constructii au ca scop oferirea de produse moderne, performante si accesibile, cu impact pozitiv major in constructia economiei autohtone in ansamblu, iar productia industriala poate sa fie franata de unele decizii arbitrare ale autoritatilor.
 
- Cum vedeti evolutia investitiilor in infrastructura in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta pe termen scurt si mediu?
- Investitiile in infrastructura vor continua pe acelasi trend ascendent. Sunt multe tronsoane de autostrada in lucru, altele in proiectare, altele in licitatie. La fel este si in infrastructura de cale ferata. Speram ca guvernantii nostri vor gestiona cu success finantarea din PNRR, aceasta fiind o sansa de dezvoltare fara precedent a tarii.
 
 
- Ce obiective aveti in perioada urmatoare, la nivelul asociatiei? 
- Membri nostri sunt in permanenta implicati in protejarea naturii, a oamenilor si a comunitatilor prin scaderea amprentei de carbon, pornind de la productie, transport si punere in opera. Astfel au fost dezvoltate retete speciale pentru producerea elementelor prefabricate din beton, retete care sa reduca consumul de beton. Exista acum noi tipuri de ciment care au o reducere de emisie de CO2 cu 40% fata de cimenturile standard. 
Trebuie asigurata o durata de viata satisfacatoare pentru structurile prefabricate din beton, astfel incat interventia asupra acestora pe durata lor de viata sa fie cat mai mica. De asemenea, continuitatea intre elementele prefabricate de beton puse in opera poate ajuta la reducerea consumului de beton si scaderea amprentei de carbon. 
Speram ca si pe partea de rezidential sa avem, in urmatorii ani, o crestere a utilizarii elementelor prefabricate din beton, prefabricate care in alte tari din Europa sunt folosite cu succes.
Prefbeton va organiza si anul acesta cea de a V-a editie a conferintei "Solutii prefabricate din beton", care va avea loc la Iasi in perioada 18-19 octombrie. Vom anunta toate detaliile pe website-ul www.prefbeton.ro. Prin acest eveniment, ne propunem ca in fiecare an, sa reunim principalii parteneri din industria constructiilor - producatori de prefabricate din beton, proiectanti de structuri, arhitecti, profesori si studenti ai universitatilor de profil, antreprenori generali, dezvoltatori imobiliari, furnizori de echipamente si materiale pentru industria constructiilor etc. Dorim sa mobilizam partenerii din industria constructiilor pentru a sustine piata de elemente prefabricate din beton, o piata de peste doua milioane metri cubi anual si care se afla in plina expansiune. Utilizarea prefabricatelor din beton are avantaje majore, printre care calitatea controlata si viteza de montaj, productie continua pe tot parcursul anului, versatilitate. In plus, structurile prefabricate din beton sunt economice, avand pret fix si termen de predare bine definit - parametrii cruciali pentru dezvoltatorii imobiliari.
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Acvatot 2019
CDS
concelex
siniat
viarom
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
ness project
theda mar
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EDIT-Structural
noark
quadratum
leviatan

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander