Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: Dezavantajele utilizarii spumei poliutetanice cu celula inchisa /deschisa
ISOTERM: Dezavantajele utilizarii spumei poliutetanice cu celula inchisa /deschisa
Produse & Tehnologii Publicat de Stelian DINCA 26 Iul 2022 12:22
Izolarea termica a locuintelor aduce intotdeauna in discutie alegerea materialelor folosite in acest sens, costurile si desigur, eficienta energetica. De-a lungul timpului s-a discutat destul de mult despre avantajele pe care le ofera fiecare material de izolare, de la polistiren, la spuma poliuretanica.
In acelasi timp insa, pe langa multitudinea de avantaje a materialelor de izolare au aparut si discutii despre dezavantajele acestora, drept pentru care astazi vom discuta despre dezavantajele spumei poliuretanice, atat pentru spuma poliuretanica cu celula inchisa, cat si pentru spuma poliuretanica cu celula deschisa.
 
Spuma poliuretanica - scurta trecere in revista a materialului izolator
Inainte de a trece la dezavantaje, facem si o scurta caracterizare a materialului, care ne va ajuta sa discutam mai usor despre dezavantaje, factual, pe proprietatile a acestuia.
Asadar spuma poliuretanica este un material termoizolant, cu un factor de transfer termic λ = 0.021 - 0.036 W/m*K, care este folosit pentru izolarea termica a cladirilor, in scopul reducerii puntilor termice si implicit in vedere reducerii pierederilor de temperaturi, de la interior la exterior.
Spuma poliuretanica se aplica cu presiune pe suprafetele de izolat, iar grosimea de strat se stabileste intotdeauna in functie de tipul elementelor constructive si de tipul spumei folosite: spuma poliuretanica cu celula inchisa- grosime minima de strat de 5 cm, spuma poliuretanica cu celula deschisa- grosime minima de strat 10 cm.
 
Dezavantaje spuma poliuretanica - cauze, solutii
Ca orice material de constructii, chiar si spuma poliuretanica poate avea mici dezavantaje, de-a lungul timpului in spatiul media fiind publicate tot felul de materiale despre acestea. Majoritatea acestor materiale insa nu au fundament tehnic fiind bazate pe mituri, sau fiind articole platite de catre firmle producatoare de materiale de izolatii alternative.
Vom incerca in cele ce urmeaza sa analizam fiecare dezavantaj al spumei poliuretanice.
 
Spuma poliuretanica nu rezista bine la raze ultraviolete
Ca orice poliuretan spuma poliuretanica nu rezista foarte mult in timp la radiatia UV. Insa majoritatea izolatiilor cu spuma se realizeaza in interiorul casei, sub astereala, pe peretii interiori, pe planseu. De asemenea, in cele mai multe cazuri, spuma va fi acoperita de rigips, lambriu, OSB, tencuiala, etc.
Ce se intampla insa in cazul in care spuma se aplica la exterior sau pe terase. Nu trebuie sa va speriati, ea poate ramane expusa la soare cateva saptamani bune. Va suferi o degradare de suprafata, ce se poate observa prin schimbarea culorii, insa spuma va ramane intacta sub acest strat superficial. Daca se vor taia cativa mm de spuma de la suprafata vei observa ca spuma va fi intacta si neafectata. Ea nu se va macina sau suferi alte modificari de structura sau compozitie.
 
Materialul izolator crapa in timp
Acesta este unul din dezavantajele spumei poliuretanice pe care le intalnim in foarte rare cazuri si doar in cazul spumei poliuretanice cu celula inchisa. Crapaturile apar in general la scurt timp dupa aplicare deci se pot remedia foarte usor.
Printre cauzele pentru care apar aceste crapaturi mentionam:
- Umiditate in suport - Umiditatea este unul din factorii principali pentru craparea spumei. Daca suportul pe care este aplicat spuma are umiditate mare, in timpul aplicarii apa se poate evapora, iar vaporii de apa pot ajunge in spuma. Dupa un timp vor fi eliberati, dar spuma isi va micsora volumul.
- Grosimea stratului nu respecta recomandarea producatorului - Nu exista o grosime minima sau maxima pentru aplicarea fiecarui strat de spuma. In fisa tehnica a produsului, producatorul recomanda grosimea optima de aplicare. Este total eronat ceea ce este prezentat in clip de catre Enciclopedia Constructiilor, referitor la grosimea maxima a fiecarui strat ca fiind 1-2cm.
In cazul anumitor spume cu celula inchisa producatorul recomanda sa se aplice 3-5cm sau chiar 10cm dintr-un singur strat. Un numar mare de straturi cu grosimi mici poate exercita tensiuni diferite asupra stratului total de spuma, ducand la craparea acesteia.
- Suport contaminat - Suportul peste care se aplica spuma poliuretanica trebuie sa fie cat mai curat posibil, fara prezenta altor chimicale.
- Chimicale neconforme - Daca solutiile care formeaza spuma poliuretanica nu sunt tinute in conditii optime sau sunt contaminate cu alte chimicale, spuma rezultata nu va fi conforma.
Toate aceste probleme pot fi usor evitate alegand sa lucrati cu o firma care in prealabil face o vizita a spatiului ce se va izola, va masura umiditatea lemnului, va avea aplicatori certificati si aparatura de ultima generatie, asa cum este Isoterm®.
 
Spuma poliuretanica este impermeabila
Acest “dezavantaj” al spumei poliuretanice pleaca de la premisa ca spuma poliuretanica cu celula inchisa este impermeabila, ceea ce nu este adevarat. Spuma poliuretanica, chiar si cea cu celula inchisa este permite umezelii sa treaca de ea, dar difuzia este lenta, precum o bariera de vapori.
Cauza pentru aparitia condensului si a mucegaiului este exact opusa. Acestea pot aparea doar in cazul materialelor permeabile, precum celula deschisa sau vata, celuloza, etc, daca aceste materiale sunt folosite in spatii locuite si incalzite in lipsa unei bariere de difuzie vapori.
 
Comportamentul la foc si la temperaturi mari
Exista un mit legat de spuma poliuretanica si foc, cum ca spuma ar arde foarte puternic. Acest mic este partial adevarat si poate fi considerat un dezavantaj al spumei poliuretanice. Exista pe piata intr-adevar spume poliuretanice la un pret mai mic, care ard puternic, ele fiind incadrate in clasa Euroclass F de reactie la foc. Recomandarea noastra este sa cereti o fisa tehnica si sa va feriti de aceste materiale.
Spuma folosita de catre Isoterm® este incadrata in clasa Euroclass E, sau B2/d0 dupa standardul DIN. Aceste tipuri de spuma nu propaga si nu intretine arderea, existand multe situatii in care spuma poliuretanica a protejat acoperisul de foc. Mai multe detalii despre clasa de reactie la foc in acest articol.
De asemenea, spuma poliuretanica poate degaja substante nocive, atunci cand temperatura ei depaseste 500 de grade Celsius, insa aceste temperaturi pot fi atinse doar in cazul incendiilor.
 
Toxicitate in timpul aplicarii
Toxicitatea spumei din timpul aplicarii este iar un dezavantaj al spumei poliuretanice discutabil. In primul rand, gazele emanate in timpul aplicarii sunt mai mult iritante decat toxice. De asemenea se recomanda ca aplicarea materialului sa se faca de catre personal autorizat, protejat cu echipamente speciale. Se recomanda chiar ca ulterior aplicarii, pentru 24 de ore, sa se aeriseasca suprafetele, pentru a permite ventilarea corecta a spatiului.
Dupa aceste 24 de ore, spuma poliuretanica devine un material inert, incadrat in clasa A+ pentru compusi organici volatili, fiind mai sigur pentru sanatate decat orice alt material izolator existent.
Gandeste-te ca spuma poliuretanica este folosita la salteaua pe care dormi, la frigiderul in care tii mancarea si la adidasii cu care te incalti
Spuma poliuretanica are un pret mai mare decat alte materiale izolatoare
Izolarea termica a cladirilor costa, dar este una dintre imbunatatirile care te ajuta sa economisesti. Desi pare a fi o ambiguitate lexicala, in realitate desi izolarea cu spuma poliuretanica poate costa mai mult, aceste costuri sunt amortizate chiar din primii ani dupa izolare. Acest lucru se intampla deoarece spuma poliuretanica va limita pierderile de temperatura si iti va oferi caldura dorita in timpul sezonului rece si racoarea necesara in timpul sezonului cald.
Coeficientul foarte bun de transfer termic, densitatea si grosimea de strat, calculata in functie de tipul elementelor constructive, fiecare dintre aceste elemente sunt menite sa te ajute sa te bucuri de case eficiente din punct de vedere energetic.
 
Comparativ cu alte tipuri de izolatii s-ar putea insa sa para ca spuma poliuretanica este mai scumpa. Insa, datorita coeficientului de conductivitate mult mai bun fata de alte materiale, a etansarii perfecte, a duratei de executie scazuta si a eliminarii necesitatii de a pune o bariera de difuzie vapori(in cazul celulei inchise), costurile totale vor fi chiar mai mici decat la celelalte materiale.
 
Dezavantaje spuma poliuretanica - concluzii
Orice material de constructii, indiferent de specificul acestuia, are avantaje si dezavantaje. Spuma poliuretanica este un material care in mod cert ridica semne de intrebare, atat ca produs in sine, cat si la nivel de eficienta si performante.
Este important ca in momentul alegerii materialului izolator sa ai in vedere toate caracteristicile, pretul, avantajele si dezavantajele, manopera si aplicarea, adica tot ceea ce tine o izolatie completa. Consultantii nostri iti stau la dispozitie cu toate aceste detalii, pentru ca alegerea ta sa fie una bazata pe date concrete.
 
*** Articol realizat de Isoterm Romania, companie specializata in executia de termoizolatii cu spuma poliuretanica. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
MAKITA
viarom
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
siniat
ness project
CDS
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
noark
concelex

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander