Agenda Constructiilor
Marti, 30 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - BM: Romania este la inceputul tranzitiei de la o economie liniara la una circulara
BM: Romania este la inceputul tranzitiei de la o economie liniara la una circulara
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 19 Dec 2022 13:30
Banca Mondiala impreuna cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei si Ambasada Sustenabilitatii in Romania au reunit reprezentanti ai sectorului public si privat si ai societatii civile pentru a discuta despre stadiul economiei circulare in Uniunea Europeana (UE) si Romania si pasii necesari pentru o tranzitie alerta si de succes.
Participantii, gazduiti de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila la Guvernul Romaniei, si-au exprimat opinia cu privire la constrangerile si oportunitatile pentru avansarea economiei circulare in tara, in urma prezentarii Diagnosticului Rapid despre Economie Circulara in Romania de expertii Bancii Mondiale, ca parte a unui exercitiu de consultare. Diagnosticul urmeaza sa fie lansat in urmatoarele saptamani. Conform acestuia:
- Romania inregistreaza o performanta scazuta in ceea ce priveste majoritatea indicatorilor relevanti, cum ar fi (1) Puterea de cumparare scazuta care influenteaza modelele de consum, (2) Lipsa unui sistem complet de management al deseurilor in anumite parti ale tarii, (3) Calitatea slaba a datelor si sistemul de raportare deficitar.
- Tehnologia de reciclare este disponibila, dar gradul scazut de colectare a deseurilor municipale impiedica recuperarea mai multor materii prime. Printre exemplele pozitive la nivel local se numara (1) Centrul municipal de colectare din Municipiul Iasi, (2) Statia de compostare din judetul Bihor, (3) Strategia pentru economie circulara Buzau 2020-2030.
- Intreprinderile din Romania demonstreaza o intelegere si un interes in crestere fata de modelele de afaceri ce includ aspecte de economie circulara, in special in sectorul managementului deseurilor si al productiei.
- Pentru a incuraja tranzitia la economie circulara in Romania, Guvernul va trebui sa imbunatateasca implementarea strategiilor si a legislatiei prin consolidarea monitorizarii, raportarii si aplicarii. Alte masuri propuse de Banca Mondiala fac referie la incurajarea unor modele de afaceri care permit adoptarea unei economii circulare, imbunatatirea fluxului de informatii despre economie circulara si dezvoltarea legislatiei secundare pentru a imbunatati alinierea legislatiei nationale la cea din UE.
„Romania este abia la inceputul tranzitiei de la o economie liniara la una circulara. In prezent, economia romaneasca este circulara in proportie de doar 1,3%. In acelasi timp, Romania este angajata in promovarea si adoptarea economiei circulare, inclusiv prin strategia nationala recent adoptata de Guvern pentru a stimula aceasta tranzitie. Incurajam Guvernul Romaniei sa continue sprijinirea acestei agendei, inclusiv printr-un sprijin mai mare acordat intregului ecosistem”, a declarat Anna Akhalkatsi, Manager de Tara al Bancii Mondiale pentru Romania si Ungaria.
„Avem decalaje semnificative de recuperat, dar oportunitatile de dezvoltare sunt reale si acestea se bazeaza in mare masura pe Strategia de economie circulara si cadrul institutional pe care l-am creat. Detinem secretariatul tehnic al Comitetului de Coordonare pentru economie circulara acolo unde vom dezvolta si Planul de actiune necesar. De asemenea, vom avea oportunitati de finantare fara precedent de la nivel UE dar si alte surse. Se estimeaza ca aplicarea principiilor economiei circulare ar produce pana in 2030 la nivel european aproximativ 700.000 de noi locuri de munca si o crestere a PIB-ului cu 0,5%.
Este important ca societatea civila si mediul de afaceri au avut o buna reprezentare la evenimentul de lansare a raportului intrucat provocarile sunt diverse si avem nevoie de toti actorii ca sa gasim cele mai bune solutii tehnice.” a declarat Laszló Borbély, Consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila.
“Misiunea noastra la Ambasada Sustenabilitatii in Romania este aceea de a promova sustenabilitatea in mediul de afaceri si de a sustine tranzitia catre modelul enonomic in care companiile pot rezolva probleme de mediu si sociale, fara a sacrifica eficienta economica si profitul. Apreciem invitatia de a participa la discutia privind economia circulara. Aceasta este o oportunitate insemnata in demersurile de a combate emisiile si gazele de sera, de a promova inovatia, de a crea noi locuri de munca si de a rezolva in maniera profitabila criza planetara tripla prin care omenirea trece: schimbarile climatice, pierderea biodiversitatii si poluarea. Credem cu tarie ca economia circulara poate contribui la o societate romaneasca mai sanatoasa, echitabila si prospera,” a declarat Dragos Tuta Mihaylov, Presedinte si Fondator Ambasada Sustenabilitatii in Romania.
Evenimentul a avut loc cu ocazia lansarii pe 6 decembrie a primului raport privind economia circulara in UE lansat de Banca Mondiala. Raportul denumit „Squaring the Circle: Policies from Europe's Circular Economy Transition” trage un semnal de alarma asupra faptului ca, la nivel global, extractia de materii prime se ridica la peste 100 de miliarde de tone anual, cauzata de nivelurile persistent ridicate ale consumului de materiale in tarile cu venituri mari, cat si de nevoile in crestere rapida din economiile emergente. In acelasi timp, informeaza ca Europa isi poate decupla cresterea economica de la utilizarea resurselor pe parcursul unui deceniu, iar tarile din UE sunt lideri mondiali in promovarea tranzitiei la economia circulara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
EDIT-Structural
noark
CDS
strabag nivel 1
viarom
Acvatot 2019
ness project
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
siniat
rigips
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander