Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Dezvoltarea proiectului SMR in Romania a obtinut finantare de 4 miliarde dolari
Dezvoltarea proiectului SMR in Romania a obtinut finantare de 4 miliarde dolari
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 22 Mai 2023 09:34
Dezvoltarea proiectului SMR (reactor modular mic) in Romania a obtinut o finantare record de peste patru miliarde dolari, a anuntat, sambata, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"Presedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anuntat astazi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din Romania, de la Doicesti, in valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud si Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a doua scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) si U.S Export-Import Bank (EXIM), in valoare totala de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC si 3 miliarde EXIM Bank", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Finantarea acordata este parte din Parteneriatul pentru infrastructura si investitii globale (PGII) in cadrul caruia va fi acordata suma de 600 de miliarde de dolari, pana in 2027, in investitii in infrastructura in intreaga lume.
Noua finantare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anuntat presedintele american Joe Biden in iunie 2022.
Ulterior, in luna septembrie 2022, Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici in Romania. Dupa care, in decembrie 2022, RoPower si NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrarilor de inginerie si proiectare (FEED) pentru primul SMR din Romania, care include evaluarea impactului asupra mediului si investigatia geotehnica de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrala de la Doicesti si estimareaa costurilor specifice proiectului.
De asemenea, saptamana trecuta a fost lansat, in Romania, primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care gazduieste simulatorul camerei de comanda pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 in cadrul Facultatii de Energetica a Universitatii Politehnica din Bucuresti este o premiera europeana care reconfirma pozitia de lider a Romaniei in sectorul energiei nucleare si in dezvoltarea fortei de munca.
"Tara noastra, prin compania de proiect RoPower, fondata de Nuclearelectrica si Nova Power & Gas, este prima tara din Europa si a doua dupa Statele Unite ale Americii care face primii pasi pentru implementarea in acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module si o putere instalata de 462 MWe. Se estimeaza ca centrala NuScale cu 6 module va asigura circa 200 de locuri de munca permanente, 1.500 de locuri de munca in constructii, 2.300 de locuri de munca in productie si va ajuta Romania sa evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an", a mai scris Virgil Popescu pe reteaua de socializare. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Ubitech
Acvatot 2019
theda mar
siniat
CDS
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
rigips
viarom
noark
MAKITA
quadratum
strabag nivel 1
ness project

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander