Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - Greenpeace: 11 orase pot economisi 4 milioane euro/an prin utilizarea energiei solare
Greenpeace: 11 orase pot economisi 4 milioane euro/an prin utilizarea energiei solare
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 10 Iun 2022 09:02
Greenpeace Romania lanseaza raportul „O resursa nefolosita - Potentialul fotovoltaic al cladirilor publice din Romania”, care analizeaza datele oferite de primarii din 11 orase ale Romaniei privind potentialul solar al cladirilor publice. Studiul este realizat de catre Andrei Ilas, membru fondator al Comunitatii de Energie, la solicitarea si cu aportul Greenpeace.
Intr-o perioada de crize multiple, statele europene se afla in plin proces de tranzitie energetica, efectele careia vor reprezenta o cotitura istorica de proportii majore. Renuntarea la dependenta de combustibili fosili din Rusia in contextul razboiului din Ucraina, cresterea facturilor la energie (care adanceste saracia energetica) si necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esentiale ale contextului care va crea lumea de maine.
REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru aceasta tranzitie verde, propune un viitor in care energia sa fie accesibila, sigura, sustenabila si in care diversificarea surselor de productie sa primeze. Uniunea Europeana vizeaza ca pana in 2027 toate cladirile existente, atat publice sau private sa fie dotate cu panouri solare pe acoperis, cu ajutorul carora sa-si produca propria energie electrica
Anticipand initiativa UE, Greenpeace a vrut sa afle in ce stadiu se afla utilizarea acoperisurilor cladirilor publice din Romania pentru productia de energie curata si regenerabila. In consecinta, a solicitat accesul la datele publice detinute de 22 de primarii din marile orase. Rezultatul nu a fost surprinzator: potentialul fotovoltaic al cladirilor publice administrate de acestea este foarte mare, insa dorinta de a-l exploata si, implicit, de a raspunde solicitarilor Greenpeace, e limitata.
Concluziile raportului privind potentialul fotovoltaic al cladirilor publice din Romania:
- Suprafata totala utilizabila pe acoperisurile publice din cele 11 orase: peste 1 milion mp
- Potentialul energiei fotovoltaice instalate pe cladirile din patrimoniul oraselor analizate depaseste cu pana la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea in intregime a consumului cumulat anual
- 11 orase din Romania pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizand doar potentialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperisurile cladirilor din patrimoniul local
- Costurile de generare a energiei solare pe acoperisurile cladirilor detinute de administratiile locale variaza intre 71 euro/MWh si 79 euro/MWh, cu mult sub preturile actuale ale electricitatii pe piata spot, care graviteaza in jurul valorii de 200 EURO/MW.
Marian Mandru, campaigner pentru clima si energie in cadrul Greenpeace Romania, declara: „Potentialul fotovoltaic al cladirilor publice din Romania este mare si neexploatat. Si e o pierdere, pentru ca energia regenerabila produsa local este benefica atat pentru autoritatile publice, cat si pentru comunitati si mediu. Criza energetica si climatica, dar si conditiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapida a acestei resurse. Este in puterea primarilor sa actioneze, sa evalueze potentialul de energie fotovoltaica si sa inceapa implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambitios, cu tinte clare si imediate, care sa grabeasca acest proces.”
Greenpeace face un apel catre administratiile publice din intreaga Romanie: „Ajutati comunitatea si implicati-o in acest proces vital de tranzitie prin producerea de energie verde! Calculati potentialul fotovoltaic al cladirilor pe care le administrati! Folositi energia ieftina si curata de pe acoperisuri! Oferiti un cadrul legislativ ambitios, care sa vina in sprijinul acestui proces si sa-l grabeasca pentru a atinge cat mai rapid obiectivul de neutralitate climatica.”
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
concelex
CDS
Ubitech
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
rigips
theda mar
ness project
Acvatot 2019
siniat
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
viarom
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander