Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - UTILBEN: Parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul Leica Geosystems in Romania
UTILBEN: Parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul Leica Geosystems in Romania
Utilaje & Echipamente Publicat de AG&F 28 Mar 2024 12:04
Producatorii de utilaje mizeaza pe apetitul europenilor pentru dezvoltarea urbana si ies pe piata cu o gama tot mai larga de echipamente compacte. Daca ne raportam la situatia din Romania, vedem sate si chiar comune abandonate pentru ca tinerii fie s-au mutat la oras, fie au plecat peste hotare pentru un trai mai bun. Pe de alta parte, orasele mari se extind si absorb localitatile din jurul lor, intr-un proces incet, dar sigur de urbanizare.
Daca ne uitam la un santier din Cluj-Napoca, de exemplu, vedem acolo utilaje mari de constructii si oameni care misuna in jurul lor. Pare ca un accident de munca se poate petrece dintr-o clipa intr-alta. Cu cat echipamentele de constructii sunt mai mici, cu atat riscul producerii unor accidente este diminuat. Asta pentru ca utilajele compacte ii confera operatorului vizibilitate si usurinta in operare.
Concret, un miniexcavator sau un miniincarcator este rapid, agil in miscari si usor de transportat de pe un santier pe altul. Daca luam in calcul ca astfel de utilaje polueaza putin sau deloc, atunci e din ce in ce mai clar de ce balanta se inclina in favoarea lor. Compania Wacker Neuson este apreciata pentru solutiile pe care le ofera in domeniul echipamentelor electrice care se pliaza pe rigorile mediului citadin. Principalul avantaj al producatorului german este tocmai nivelul ridicat de eficacitate pe care il asigura produsele sale. 
Ruben Marian, fondator si CEO Utilben, dezvaluie cum contribuie compania sa la un viitor sustenabil prin furnizarea de utilaje electrice.
 
 
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon este un proiect planetar care nu mai suporta amanare. Incalzirea globala este doar unul dintre efectele poluarii, iar schimbarea sta in mainile noastre. Utilben contribuie la eliminarea gazelor cu efect de sera prin incurajarea achizitionarii de utilaje electrice, nepoluante. Ca urmare, am inclus in portofoliul nostru o gama larga de echipamente electrice: excavatoare, incarcatoare telescopice, minidumpere, electrostivuitoare, nacele foarfeca, pompe de beton si pompe de sapa.
Profit de ocazie pentru a le prezenta constructorilor si operatorilor din Romania doua utilaje electrice care se ridica la nivelul omologilor diesel: miniexcavatorul electric Sunward SWE 20FED si excavatorul electric Sunward SWE 240FED. Primul face parte din gama 2 tone, deci este perfect pentru zonele urbane. Atat pentru lucrari la exterior, cat si pentru lucrari la interior, datorita dimensiunilor sale reduse si alimentarii electrice. Fratele sau mai mare are peste 23 de tone, asa ca se preteaza la constructii civile si industriale, lucrari de infrastructura rutiera si demolari. 
Tehnologii care in trecut erau prezente doar pe utilajele de categorie grea au fost transferate catre fratii lor mai mici, ceea ce a dus la o crestere a productivitatii. Un exemplu in acest sens este tiltrotatorul, un atasament polivalent care le usureaza munca operatorilor, acum disponibil si pentru excavatoarele din clasa 6 tone. Prin simplul fapt ca un tiltrotator este acum compatibil cu un midiexcavator, utilajele compacte castiga teren.
 
 
Si nu e de mirare ca echipamentele mai mici de constructii sunt preferate, mai ales daca luam in calcul si pretul de achizitie. De ce sa nu optezi pentru un utilaj mai ieftin, care e usor de manevrat si agil, deci care iti ofera un nivel similar de productivitate cu un echipament din categoria grea? Revenind la Wacker Neuson, producatorul german a lansat in anul 2018 modelul DV60, un dumper care permite rotirea scaunului operatorului. Astfel, utilizatorul priveste inainte atunci cand conduce utilajul, apoi se intoarce cu scaunul la 180 de grade pentru operatiunile de incarcare-descarcare.
Si alti producatori de utilaje impartasesc ideile celor de la Wacker Neuson si considera ca Europa va deveni o piata tot mai atractiva pentru producatorii de echipamente compacte. Mai ales daca luam in calcul ca Uniunea Europeana a facut din urbanizarea sustenabila o prioritate. Nevoia de a stopa schimbarile climatice, calitatea aerului, tranzitia catre energia verde, destinatia terenurilor, toate acestea pot deveni realitate mai ales cu aportul utilajelor electrice. 
Ruben Marian, fondator si CEO Utilben, vede un viitor in care tehnologia va juca un rol crucial pentru domeniul constructiilor.
 
 
Traim in era inovatiei si depasirea de noi bariere este la ordinea zilei, asa ca e normal ca tehnologia sa isi faca tot mai mult loc in industria constructiilor. Pentru ca rezonam cu aceasta stare de fapt, Utilben a incheiat un parteneriat cu Guide Tech, reprezentantul exclusiv al Leica Geosystems in tara noastra. Guide Tech le ofera constructorilor si operatorilor sisteme de ghidare, de semiautomatizare si de automatizare a utilajelor de constructii.
Guide Tech le propune clientilor din Romania solutii inovatoare pentru realizarea de drumuri, constructii rezidentiale si comerciale, precum si solutii pentru proiecte de infrastructura. Principalele beneficii ale folosirii tehnologiei Leica Geosystems sunt reducerea costurilor operationale, cresterea productivitatii si imbunatatirea acuratetei in executie.
Tehnologia Leica Geosystems este impartita in doua categorii. Prima, sisteme avansate de control 2D si 3D care asigura o executie precisa a lucrarilor si le garanteaza clientilor o productivitate peste ceea ce poate face un operator de unul singur. A doua categorie este reprezentata de tehnologia GPS care asigura navigatia exacta pe orice tip de santier. 
Caterpillar vede din schimbarea de paradigma o oportunitate, asa ca lansarea primului miniexcavator electric din istoria producatorului american, Caterpillar 301.9, vine la timpul potrivit. Daca, in trecut, echipamentele compacte erau trecute in plan secund cand vine vorba de inovatie si tehnologie de varf, acum situatia sta diferit. Odata cu numarul tot mai mare de santiere din mediul citadin, atentia s-a mutat pe utilajele mici de constructii.
La capitolul inovatie, putem nota miniexcavatorul Caterpillar 306 CR, care vine echipat cu un sistem care ii permite operatorului sa creeze garduri virtuale. Asa-numitul gard virtual are rolul de a crea un perimetru de lucru clar definit, pe care utilajul nu il depaseste. Astfel, se pot evita o varietate de pericole, de la trafic rutier, la cabluri de inalta tensiune si ramuri de copaci. Ca rezultat, munca pe un santier urban este mai sigura si mai eficienta, deopotriva. 
Doosan Bobcat este un alt producator care este de parere ca cererea de echipamente compacte va creste exponential in urmatoarea perioada. Sud-coreenii considera ca accentul va cadea pe implementarea celor mai noi tehnologii si pe crearea unui mediu confortabil si sigur pentru operator. Reprezentantii Doosan Bobcat merg chiar mai departe de asta si mizeaza pe dezvoltarea utilajelor autonome.
 
 
In ceea ce priveste electrificarea echipamentelor de constructii, producatorul sud-coreean vede oportunitati de crestere, insa crede ca schimbarea de directie  este dependenta de reglementarile legislative, ajutoarele financiare acordate de autoritati si dezvoltarea infrastructurii de incarcare. In absenta acestor directii, majoritatea clientilor de utilaje se vor indrepta tot catre motorizari electrice. 
JCB nu lipseste de pe lista sustinatorilor echipamentelor compacte electrice. Producatorul britanic vede potentialul acestor utilaje, iar un exemplu in acest sens este dumperul electric 1TE, alimentat de o baterie litiu-ion. Cu toate ca reprezentantii JCB sunt constienti de reticenta de a cumpara un utilaj electric in detrimentul unuia diesel, ei sunt de parere ca mentalitatea actorilor din industrie poate fi schimbata daca avantajele sunt evidente.
Ati putea spune ca rezultatul folosirii unor echipamente mai mici este o scadere a productivitatii pentru ca utilajele compacte sufera la capitolul putere si capacitate de incarcare. Acest lucru nu mai este insa un adevar general valabil pentru ca avansul tehnologic a facut ca diferenta intre mare si mic sa devina aproape irelevanta. Beneficiile folosirii unor echipamente compacte in detrimentul unor giganti depasesc astazi neajunsurile.
***
Articol publicat de specialistii de la UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si echipamente pentru constructii. Pentru informatii suplimentare click aici.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
MAKITA
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
quadratum
CDS
concelex
noark
rigips
Ubitech
Acvatot 2019
viarom
strabag nivel 1
leviatan
EDIT-Structural

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander