Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - INDEX COMPANII - FURNIZORI DE SERVICII - Patronate si asociatii profesionale - ASOCIATIA ROMANA A ANTREPRENORILOR DE CONSTRUCTII (ARACO)
PAGINA PERSONALIZATA


ASOCIATIA ROMANA A ANTREPRENORILOR DE CONSTRUCTII (ARACO)

ASOCIATIA ROMANA A ANTREPRENORILOR DE CONSTRUCTII (ARACO)

Adresa: Str. Alexandru Papiu Ilarian nr. 17, et. 2, Bucuresti, S3
Telefon: 021/316.78.96
Fax: 021/312.96.26
E-mail: contact@araco.org
Web site: www.araco.org
Domenii: Patronate si asociatii profesionale
Descriere activitate
Asociatie patronala ce cuprinde peste 1300 societati din industria constructiilor si patronate afiliate sau asociate.
Prezentare companie/institutie
ARACO: Ponderea sectorului de constructii in PIB a scazut sub 4%
 
 
 
 
 
 
Laurentiu Plosceanu
Functia/Institutia: Presedinte, ARACO;
Experienta profesionala: 25 de ani in sectorul de constructii.
 
Anul 2017 a fost unul critic pentru piata autohtona de constructii, cifrele - pentru multi parametri de performanta a sectorului - fiind afectate profund de politicile guvernamentale din ultimii 2 ani. Valoarea totala a pietei de profil este in scadere cu mai mult de 15% fata de exercitiul financiar precedent, relansarea investitionala a fost abandonata (in contextul celui mai slab an din perspectiva investitiilor publice din ultimul deceniu), iar reforma achizitiilor publice nu a fost finalizata cu un model de contract national pentru achizitii publice care se negociaza de 3 ani. In primul semestru din acest an nu au fost atrase din fondurile structurale disponibile, sectorul a ramas in recesiune tehnica - confirmata de Eurostat inca de anul trecut -, in timp ce ponderea sa in PIB a scazut sub 4%.
 
- Cat valoreaza piata de constructii din Romania in 2017?
- In pofida unei dinamici pozitive in sectorul privat, acesta nu a reusit sa contrabalanseze lipsa investitiilor publice, astfel ca in 2017 asistam la o noua scadere a valorii totale a pietei de constructii. Aceasta nu va permite depasirea a 9 miliarde euro in 2017, in contextul in care anul trecut sectorul de profil a insumat 9,64 miliarde euro. Si defalcat cifrele sunt in scadere, intrucat in luna august 2017 contractia fata de 2016 a fost de -7,04%, in timp ce in primul semestru a.c. s-a situat la -17% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior.
- Care este situatia actuala pe piata fortei de munca din constructii?
- Criza de personal a trecut de la faza calitativa la cea calitativ-cantitativa. In continuare, din aceasta perspectiva, ne confruntam cu o lipsa accentuata de personal calificat si necalificat. In luna august 2017 s-a inregistrat o scadere infima totusi, de -1,1% fata de acelasi interval din 2016, in pofida deprecierii valorice mai insemnate a pietei si a recesiunii tehnice. Este nevoie in continuare de personal de executie (ingineri, maistri, tehnicieni), dar si de muncitori (executanti de structuri metalice, dulgheri, zidari, finisori, sudori), iar in instalatii, de electricieni, automatisti si instalatori.
- Care sunt asteptarile si provocarile viitoare ale companiilor de constructii?
- Asteptarile sunt cu siguranta cele de creare a unui climat economic predictibil, functional si de colaborare cu autoritatile de resort. Amprenta politica in alocarile de proiecte publice trebuie sa fie estompata; trebuie sa ne dumirim daca traim in capitalism si piata concurentiala libera sau revenim etatist intr-o zona profund dirijata! Fara un sector de constructii performant economia nationala nu va putea creste sustenabil mizand doar pe consumerism. Noi credem ca sectorul nu se regaseste in zona de responsabilitate a niciunui minister, iar acest aspect trebuie corectat si reglementat in viitorul apropiat. Este nevoie de revizuirea unor reglementari si legi, printre care se afla cele ce stabilesc modelele de contract si documentatiile tehnice pentru achizitiile publice, directiva CE privind detasarea fortei de munca, certificarea obligatorie a operatorilor din constructii, legea insolventei care trebuie corelata cu codul de procedura fiscala, proiectul de Cod al constructiilor, legislatia fiscala modificata recent si, nu in ultimul rand, Ordinul 600/2017.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2017)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulAUTODESKTERAPLASTALLBIMgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
cv water 2021
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
hilti
rigips
Acvatot 2019
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere