Agenda Constructiilor
Joi, 24 Octombrie 2024
PAGINA PERSONALIZATA


CRIOMEC SA

CRIOMEC SA

Adresa: Str. Drumul de Centura nr.63, Galati, Judet Galati
Telefon: +40.236.312437
Fax: +40.236.463059
E-mail: office@criomecsa.ro
Web site: www.criomecsa.ro
Persoana de contact: Adriana Enescu, Director Marketing
Domenii: Instalatii de apa si HVAC | Instalatii electrice si automatizari
Descriere activitate
Asigura servicii integrate de proiectare, executie si montaj, punere in functiune si mentenanta pentru orice instalatie industriala, din domeniul criogeniei, gazelor tehnice, petrochimiei, metalurgiei, termoenergetic si turboagregate.
Prezentare companie/institutie
CRIOMEC SA: Proiecte de 61 milioane euro, in Germania, Belgia si Romania
 
 
 
 
 
Dr. ing. Alexandru Serban
Functia/Firma: director general, Criomec SA;
Experienta profesionala: 31 de ani in domeniul constructiilor industriale si 16 ani de activitate didactica universitara.
 
Pentru Criomec SA, un competitor redutabil in productia si serviciile industriale aferente domeniilor de petrochimie, gaze tehnice, criogenie metalurgie, termoenergetica si echipamente dinamice, anul 2023 a fost plin de provocari, pe care le-a depasit prin decizii de management reactive, capabile sa asigure o eficienta optima de functionare, in contextul multiplelor schimbari fiscale pentru firmele care activeaza in domeniul constructiilor. Compania a incheiat, astfel, anul 2023 cu o cifra de afaceri de 25,6 milioane de euro, cu 25% mai mare fata de cea din 2022. Activitatea Criomec este orientata, in proportie de 60%, catre export, in afara tarii avand un portofoliu variat de proiecte, printre care se afla executia de lucrari instalatii, mecanice si montaj de echipamente derulate pe platformele metalurgice Arcelor Mittal Gent - Belgia si Salzgitter - Germania. Pe plan intern, Criomec lucreaza pentru mari producatori industriali, precum Otelinox Targoviste, Autoliv sau Romcim, pentru care a executat lucrari de constructii civile si modernizari de instalatii de gaze, electrice si automatizari. In perspectiva anilor 2024-2025, dr. ing. Alexandru Serban, directorul general al Criomec, spune ca se va mentine trendul de crestere bazat pe proiecte de investitii majore angajate de companie, cu aplicatii in tehnologii inovative din domeniul metalurgiei, precum si proiecte de modernizari de instalatii, reamenajari de constructii industriale si constructii de utilitate publica (spitale, scoli etc.).
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2024 si in anii urmatori?
- Sectorul constructiilor in 2023 a fost marcat de o serie de factori, precum inflatia crescuta, cresterea costurilor materialelor, perturbarile in lanturile de aprovizionare, dar si de o cerere inca robusta, sustinuta de programele guvernamentale de investitii si de nevoia de locuinte. In ciuda acestor provocari, multe piete au inregistrat o crestere, desi cu un ritm mai lent decat in anii precedenti. Perspectivele pentru 2024 si urmatorii ani sunt influentate de o serie de factori care se interconecteaza. Dintre acestea, in ceea ce priveste politicile economice si fiscale, masurile guvernamentale, precum programele de stimulare economica, ratele dobanzilor si reglementarile privind constructiile, vor avea un rol major in modelarea cererii si a costurilor. De asemenea, daca ne referim la inflatie si costuri, evolutia acestora in ceea ce priveste materialele va influenta direct profitabilitatea proiectelor si deciziile de investitii. In ceea ce priveste disponibilitatea fortei calificate de munca, precum si suspendarea facilitatilor fiscale acordate angajatilor din domeniul constructiilor, ele vor duce, inevitabil, la cresterea costurilor si incetinirea ritmului de executie a proiectelor. In planul sustenabilitatii si eficientei energetice, cererea pentru astfel de cladiri va creste, ceea ce va impune noi standarde si va stimula dezvoltarea de noi tehnologii si materiale. In fine, trebuie amintit contextul geopolitic, creat de proximitatea conflictelor armate, ce pot influenta negativ lanturile de aprovizionare si afecta increderea investitorilor in zona limitrofa de est a Europei. In general, se estimeaza ca sectorul constructiilor va continua sa creasca in urmatorii ani, dar intr-un ritm mai moderat decat in trecut. Accentul se va muta catre proiecte mai mici si mai flexibile, cu o concentrare pe calitate si eficienta energetica.
- Ce impact au avut asupra companiei masurile fiscale adoptate de Guvern la finalul anului trecut?
- Sectorul constructiilor se confrunta cu o presiune fiscala tot mai mare, determinata de eliminarea treptata a facilitatilor, in special pentru companiile implicate in proiecte internationale. O analiza financiara a companiei Criomec reflecta cresteri semnificative ale costurilor salariale, cu 7% in 2023 fata de 2022. Perspectivele pentru 2024 sunt si mai pesimiste, intrucat suspendarea totala a scutirilor de taxe va duce la o majorare suplimentara a costurilor salariale cu aproximativ 15%, reducand semnificativ marja de profit, pana la pragul de rentabilitate.
- Ce alte provocari intampinati in desfasurarea activitatii?
- Fiecare an reprezinta o borna de referinta in activitatea noastra, cu provocari si decizii care ne-au facut mai puternici si rezistenti, prin eficienta cu care am depasit situatiile dificile. Ne-am bazat intotdeauna pe cea mai valoroasa resursa a companiei, cea umana, reprezentata de specialisti in domeniul instalatiilor, in permanenta perfectionare. Chiar si in aceste conditii, avem o nevoie continua de atragere a unor forte tinere, capabile si dornice sa se califice in meserii de viitor. Cu o experienta de 30 de ani in domeniul instalatiilor, Criomec priveste cu incredere spre viitor. Investitiile constante in tehnologie si dezvoltarea profesionala a echipei ne permit sa ramanem un brand recunoscut pe plan national si international, in ceea ce priveste solutiile inovatoare si eficiente in domeniul instalatiilor industriale.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Dintre cele mai importante proiecte in desfasurare in perioada 2024-2025, cu o valoare totala contractata de aproximativ 61 milioane de euro, putem evidetia proiectul Salcos DRI Flachstahl Salzgitter - Germania, care vizeaza obtinerea otelului prin reducerea emisiilor de CO2 in proportie de 95% si producerea de hidrogen cu o capacitate de 100 MW, utilizabil in tehnologiile de proces in locul carbunelui poluant. Sarcina companiei noastre este de a realiza montajul echipamentelor si instalatiilor, executia si montajul structurilor metalice. Tot in Germania, pe platforma Thyssenkrupp Duisburg, implementam un proiect de uzinare si montaj teava. De asemenea, in afara granitelor, mai exact in Belgia, lucram la fabricatia si montajul instalatiilor aferente echipamentelor adiacente furnalului de pe platforma ArcelorMittal din Gent.
La nivel national, unul dintre proiectele majore la care lucram vizeaza modernizarea sectiei laminor de tabla din inox din cadrul fabricii Otelinox - Targoviste, ce include lucrari civile si montaj mecanic echipamente. De asemenea, mai lucram la modernizarea si reamenajarea Spitalului Judetean Galati "Sf. Apostol Andrei", proiect in cadrul caruia executam lucrari de constructii civile, instalatii termice si electrice, precum si montajul echipamentelor medicale.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Strategia ambitioasa prin care Criomec isi consolideaza pozitia de lider pe piata si isi asigura un viitor sustenabil prin resurse proprii, are in vedere atingerea mai multor obiective. Primul este constituit de dezvoltarea departamentului de fabricatie, prin extinderea capacitatilor de productie a tevilor, pentru a raspunde cerintelor personalizate ale proiectelor complexe, prin investitii in echipamente de ultima generatie si implementarea de procese de productie flexibile. Cel de-al doilea se refera la modernizarea departamentului de proiectare, prin transformarea sa intr-un centru de excelenta digitala, realizand conexiunea intre departamentele de proiectare, fabricatie si montaj, pentru o executie eficienta si de inalta calitate a proiectelor. De asemenea, avem in plan dezvoltarea scolii tehnice acreditate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, respectiv cel al Educatiei, pentru calificarea absolventilor de unitati de invatamant profesional, prin adaptarea continua a programelor de studiu la cerintele actuale ale pietei muncii, asigurand necesarul propriu de angajati specializati in meserii precum cele de electrician constructor, sudor electric, instalator si lacatus constructor. In fine, un alt obiectiv major este legat de realizarea de parteneriate cu licee tehnice de profil mecanic si dezvoltarea de proiecte comune, care sa le permita elevilor sa aplice cunostintele teoretice in practica si sa-si dezvolte abilitati de lucru in echipa, alaturi de tutori - angajati cu experienta din Criomec.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2024)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
noark
ELECTROGRUP
DRS
SSAB
rigips
leviatan
strabag nivel 1
EDIT-Structural
konsent
Acvatot 2019
Arduro
theda mar
concelex
viarom
quadratum
CDS
ness project
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<