Agenda Constructiilor
Marti, 10 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - INSTITUTII, PATRONATE, ASOCIATII si ORGANISME de CERTIFICARE - Institutii publice - Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP
PAGINA PERSONALIZATA


Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare  pentru Fizica Pământului - INCDFP

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - INCDFP

Adresa: Str. Călugăreni nr. 12, Magurele, Judet Ilfov
Telefon: 021-405.06.70
Fax: 021-405.06.65
E-mail: office@infp.ro
Web site: www.infp.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului
Prezentare companie/institutie
INCDFP: Noi capabilitati de cercetare in domeniul Fizicii Pamantului
 
 
 
 
 
Constantin Ionescu
Functia/Institutia: Director General al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului;
Experienta profesionala: 30 de ani in seismologie.
 
INCDFP este un institut national specializat in cercetarea stiintifica fundamentala in domeniul fizicii pamantului si seismologiei, abordand aspecte precum fizica sursei seismice, seismicitatea si seismotectonica, structura si dinamica interiorului scoartei terestre, hazardul si riscul seismic, seismologia inginereasca. Reteaua Seismica Nationala (IOSIN RSN), gestionata de INCDFP, este in continua dezvoltare, numarand, pana in prezent, 175 de statii seismice permanente si mobile. Totodata, INCDFP administreaza si o retea de 35 de statii GPS/GNSS pentru a monitoriza deformarile crustale si impactul cutremurelor locale. In cele ce urmeaza, directorul general al INCDFP, Constantin Ionescu, face precizari legate de proiectele curente si perspectivele de consolidare a activitatii.
 
- Care sunt principalele directii de dezvoltare a Institutului, in conditiile in care Romania este o zona de risc seismic pronuntat?
- Cele mai importane zone seismice din tara noastra sunt Vrancea, Banat, Fagaras-Campulung, Crisana-Maramures, Dobrogea, Gorj. Insa Vrancea, situata in sistemul colinar al muntilor Carpati, reprezinta cea mai mare sursa de risc seismic din Europa, generand cutremure distrugatoare, asemenea celor din 1940 si 1977, care pot afecta intreg teritoriul Romaniei. In cadrul celor cinci laboratoare ale institutului (Seismologie si Structura Litosferei, Seismologie Inginereasca, Geofizica aplicata, Prevenire si Educare, la care se adauga laboratorul Retea Seismica Nationala si laboratorul Centrul National de Date), se efectueaza cercetari fundamentale si aplicative cu scopul de a oferi solutii, furniza servicii si produse comunitatii stiintifice si societatii (civile), referitoare la: hazardul seismic la nivel local si regional (microzonare), efectele locale ale seismelor (studii in domeniul mecanicii si dinamicii neliniare a rocilor, experimente pe coloane rezonante etc.), determinarea raspunsului seismic si evaluarea riscului seismic pentru zone urbane, structuri industriale si retele de transport, seismicitate si macroseismicitate, fizica sursei seismice, geofizica de explorare, de mediu si ingineria mediului, monitorizarea si modelarea subsolului etc. De asemenea, organizam campanii de informare a populatiei cu privire la geo-hazarde si efectele acestora si imbunatatim sistemele de alarmare seismica in timp real a obiectivelor industriale si a altor instalatii de interes national la cutremure puternice. In laboratoarele INCDFP se mai desfasoara cercetari privind tomografia seismica a unor baraje pentru evitarea unor catastrofe si referitoare la realizarea hartilor de distributie a miscarii solului in timpul cutremurelor puternice (Shake/Quake Map).
- Ce zone ale activitatii specifice au fost dezvoltate preponderent in ultima perioada?
- Institutul nostru a reusit sa atraga fonduri care au contribuit semnificativ la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii. Proiectul CRESCENTO ("Cresterea capacitatii de cercetare din domeniul seismologiei si seismologiei ingineresti la Observatoarele si Statiile Seismologice din cadrul Retelei Seismice Nationale"), de exemplu, a facilitat achizitionarea de echipamente performante de ultima generatie pentru institut, cu scopul de a extinde cercetarea in domeniul geofizicii aplicate. In urma cutremurelor crustale din luna februarie 2023, institutul a suplimentat numarul de statii seismice si GPS in judetul Gorj, crescand astfel capabilitatile de detectare a seismelor in aceasta zona. Reteaua Seismica Nationala este un alt sector in care se fac in permanenta imbunatatiri. Prin intermediul unei initiative inter-nationale din care si INCDFP face parte, reteaua seismica va fi extinsa cu inca 41 de statii seismice mobile in banda larga, asigurand o acoperire densa a teritoriului Romaniei. De asemenea, am pus un accent deosebit pe cercetarea seismologiei ingineresti, o componenta importanta in evaluarea comportamentului structurilor si infrastructurilor in timpul cutremurelor. Cercetarile desfasurate in cadrul Laboratorului de Seismologie Inginereasca sunt esentiale pentru intelegerea hazardului seismic la nivel regional si local, precum si pentru evaluarea efectelor locale ale cutremurelor.
- Care sunt cele mai mari dificultati pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Nu suntem singura institutie care se confrunta cu provocari in activitatea curenta, iar acestea pot varia in functie de domeniul de activitate, resursele disponibile, infrastructura institutiei, si indeosebi de contextul social si politic. Pentru a reusi sa trecem peste toate aceste dificultati este important sa dezvoltam strategii de gestionare a resurselor si de a lega parteneriate si colaborari eficiente. Dintre cele mai mari probleme se remarca subfinantarea cercetarii, deficitul de personal si resurse umane, "exportul creierelor", respectiv exodul intelectualilor, instabilitatea politica si dificultatile in ceea ce priveste transferul rezultatelor cercetarii catre mediul de afaceri.
- Ati realizat investitii care sa vizeze modernizarea sau actualizarea echipamentelor din dotarea laboratoarelor?
- Au fost facute investitii in modernizarea infrastructurii de calcul si stocarea datelor, asigurandu-se astfel o prelucrare mai eficienta si precisa a informatiilor seismice si geofizice colectate de laboratoare. Dupa cum am mentionat anterior, Geofizica Aplicata, Prevenire si Educare a fost dotat cu aparatura performanta necesara cercetarii aplicative in domeniul geofizicii. Astfel se analizeaza structura de mica adancime a Pamantului (pana la 5 km) pentru a estima caracteristicile fizice ale subsolului, pentru a evidentia anomaliile acestor proprietati, detectarea faliilor si stabilirea unor proceduri de optimizare integrata, privind achizitia si procesarea datelor, precum si modelarea geofizica. In cadrul proiectelor POC SETTING si CRESCENTO, aflate in faza de derulare, sunt prevazute achizitii de echipamente de cercetare-dezvoltare (CD). Facem eforturi pentru identificarea surselor de finantare pentru modernizarea echipamentelor experimentale, a infrastructurii de cercetare, in special prin participarea la proiecte nationale si internationale. In 2022 am reusit sa realizam investitii in echipamente, dotari, mijloace fixe de CD de peste 9 milioane de lei, 96,8% din fonduri provenind din proiecte de cercetare castigate prin competitie.
- Oferiti detalii despre programele majore de cercetare pe care le urmariti in acest moment.
- Unul din proiectele majore este EPOS - European Plate Observing System. In anul 2020, Romania s-a alaturat oficial ca membru Consortiului European de Infrastructura de Cercetare pentru Sistemul European de Observare a Placilor Tectonice (EPOS ERIC), alaturi de alte 14 tari. Desemnat ca reprezentant tehnic, institutul nostru contribuie activ prin furnizarea de date si servicii tematice (TCS - Tematic Core Services), sprijinind obiectivele EPOS de a dezvolta o infrastructura eficienta pentru o intelegere mai buna a fenomenelor geofizice si geologice. Din 2013, facem parte din reteaua EIDA (European Integrated Data Archive) ca nod principal cu numele NIEP, activitate pe care o imbunatateste constant serviciul de achizitie, prelucrare si vizualizare date in zona de est a Europei. Un alt proiect este ARISTOTLE - ENHSP Project (European Natural Hazards Scientific Partnership), care are ca scop crearea unui sistem integrat pentru gestionarea si reducerea riscurilor asociate dezastrelor naturale.
- Cum colaborati cu autoritatile in domeniul preventiei, mai ales in ceea ce priveste necesitatea evaluarii riscurilor pentru constructii si accelerarea procedurilor de consolidare a cladirilor cu risc mare de prabusire sau avariere?
- Participam activ la consultarile initializate de autoritati pentru definirea sau dezvoltarea de strategii si planuri de actiune specifice, dedicate cresterii rezilientei seismice a Romaniei, de exemplu Proiectul Strategiei Nationale pentru Reducerea Riscului Seismic (SNRRS) recent aprobat prin HG1442/2022. Consolidarea capacitatii autoritatilor si cetatenilor de a utiliza datele privind riscul seismic in luarea deciziilor privind politicile si investitiile publice sau private este una din principalele noastre responsabilitati. INCDFP a participat, de asemenea, la modificarile sectiunii privitoare la riscul seismic din cadrul "Planului National de Management al Riscurilor de Dezastre", elaborat de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia August 2023)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
Acvatot 2019
rigips
konsent
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
Arduro
CDS
siniat
Ubitech
theda mar
noark
MAKITA
leviatan
SIGM
quadratum
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
concelex
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander