Agenda Constructiilor
Miercuri, 19 Iunie 2024
RAWLPLUG
PAGINA PERSONALIZATA


URBANPROIECT

URBANPROIECT

Adresa: Str. Nicolae Filipescu nr. 53-55, Bucuresti, S2
Telefon: 021/316.32.31, 021/316.78.43
Fax: 021/316.49.06
E-mail: secretariaturban@incd.ro
Web site: https://www.incd.ro/despre/sucursale/sucursala-urbanproiect-bucuresti/
Domenii: Proiectare si inginerie
Descriere activitate
Arhitectura, urbanism si amenajarea teritoriului.
Prezentare companie/institutie
URBANPROIECT: Modul de organizare a licitatiilor, neproductiv
 
 
 
 
 
 
Marius Voica (44 de ani)
Functia/Firma: director, Urbanproiect;
Experienta profesionala: 18 ani in domeniul arhitecturii.
 
Dr. arh. Marius Voica, director al sucursalei Urbanproiect din cadrul Institutului National de Cercetare - Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala "Urban-Incerc", din Bucuresti, considera ca modul de organizare a licitatiilor publice pentru proiectele de urbanism este neproductiv. Specialistul atrage atentia ca o parte dintre aceste proceduri de atribuire a contractelor sunt castigate de firme "de apartament" care promoveaza oferte nerealiste, ale caror costuri sunt si sub 30% din valoarea estimata a licitatiei. In alta ordine de idei, dr. arh. Marius Voica este de parere ca, in perioada 2013-2014, vom asista la continuarea trendului descendent al pietei constructiilor si domeniului proiectarii.
 
- Specificati trasaturile distincte ale proiectelor pe care le elaborati si ce planuri aveti in lucru in prezent.
- Urbanproiect realizeaza proiecte la scara urbana si teritoriala, mai putin la nivel de obiect de arhitectura. Fiind adaptate unui oras sau unei regiuni, nu se poate vorbi de o trasatura comuna, fiecare avand un specific particular. In ordinea importantei, as enumera cateva proiecte la care lucram: Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona centrala a municipiului Galati, PUZ Ludus, PUZ Satu Mare, PUZ Turnu Magurele, PUZ Sulina, Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal (PATZIC) Paltinis - Cindrel - Domeniu Schiabil si cateva lucrari de cercetare in care colectivul nostru este implicat.
- Care sunt cele mai stringente probleme intampinate de birourile de proiectare si cum s-ar putea rezolva acestea?
- Suntem afectati, in primul rand, de modul in care se organizeaza licitatiile publice in domeniu. Urbanismul este, prin specificul sau, un segment interdisciplinar, care necesita conlucrarea activa a specialistilor in diferite profesii, respectiv arhitecti, urbanisti, sociologi, geografi, economisti, ingineri etc. Imaginativa ca majoritatea licitatiilor au drept unic criteriu de departajare pretul. Chiar si explicand cu argumente aceste deficiente autoritatilor responsabile de aprobarea lansarii unor astfel de proceduri de atribuire a contractelor, acestea refuza sa ia in considerare oferta tehnica sau lucrari similare abordate in ultimii ani ca fiind criterii cuantificabile in stabilirea castigatorilor licitatiilor. Reprezentantii statului trebuie sa inteleaga ca nu este vorba de un obiect banal caruia ii poti determina valoarea doar prin pret, pentru ca se ajunge la situatiile in care sunt castigate astfel de licitatii de firme “de apartament”, a caror oferta se situeaza chiar si sub 30% din valoarea estimata initial de catre beneficiarul serviciilor.
- Ce proiecte ar fi necesare in mediul urban si cel rural pentru ca acestea sa poata fi aduse la un nivel european de dezvoltare?
- Sunt sanse ca macar pentru zonele centrale sa inceapa sa se aseze lucrurile. Au devenit tot mai respectate proiecte realizate in mod profesionist pentru unele zone protejate, in special in cazul oraselor mari din Transilvania. Una din problemele grave ramane, in continuare, disciplina in constructii. Este insuficient sa avem reglementari urbane corecte cand acestea sunt mereu fortate sau incalcate cu acordul tacit al autoritatilor. In mediul rural lucrurile sunt relativ simple, pentru ca aici sunt necesare cu precadere investitiile in infrastructura, pentru ca oamenii sa se poata racorda civilizat la utilitati. De asemenea, este necesara respectarea normelor de construire si incurajare a dezvoltarii de cladiri eficiente energetic.
(articol aparut in Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2013)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
noark
viarom
concelex
Ubitech
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
konsent
ness project
theda mar
quadratum
Acvatot 2019
rigips
siniat

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
top 500
AICPS_30
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander