Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home
PwC: 50% dintre companii au probleme in a angaja personal de vanzari si ingineri Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 09 Iul 2019 14:50
Peste jumatate dintre antreprenorii romani (52%) spun ca lipsa personalului calificat le genereaza pierderi financiare, care, estimate pentru intreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, releva studiul PwC European Private Business Survey. Majoritatea antreprenorilor se confrunta cu lipsa candidatilor mai ales atunci cand vor sa recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experti in vanzari.
”Dificultatea de a gasi angajati cu abilitatile necesare pentru anumite ocupatii limiteaza potentialul de crestere al companiilor antreprenoriale si, implicit, al economiei tarii. Estimarile antreprenorilor arata ca pierderile lor totale cauzate de lipsa fortei de munca se situeaza la 3,7% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei. Migratia masiva a lucratorilor romani catre statele din Vestul Europei, imbatranirea populatiei si programa educationala inadecvata sunt principalele motive care au condus la actuala situatie de pe piata muncii”, declara Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.
Peste o treime dintre antreprenorii romani (36%) arata ca deficitul de talente le genereaza pierderi de pana la 5% din cifra de afaceri, 10% indica pierderi intre 5-10%, iar 6% spun ca depasesc 10% din cifra de afaceri. Totusi, 48% arata ca nu au pierderi din acest motiv.
Masurile pe care le iau antreprenorii romani pentru a atrage specialisti sau pentru a dezvolta abilitatile digitale ale angajatilor sunt formarea interna si externa, recrutarea de specialisti in domeniu, respectiv de absolventi, si calificarea fortei de munca prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.
"Calitatea fortei de munca este esentiala pentru succesul oricarei companii astfel ca, in contextul transformarii digitale a economiei, va creste presiunea asupra angajatorilor de a gasi oameni cu abilitatile potrivite sau cu potentialul de a invata. De aceea va fi nevoie tot mai mare de investitii in educatie si formare profesionala atat din partea companiilor, cat si a guvernului”, spune Ionut Simion.
Principalele concluzii privind deficitul de specialisti in Romania
- 68% dintre antreprenori spun ca gasesc greu personal tehnic, respectiv administrativ/de suport. Cu aceste procente, Romania se plaseaza pe primul loc printre tarile din Europa Centrala si de Est, avand cel mai mari deficit de specialisti pentru aceste doua categorii de ocupatii.
- 50% au probleme sa angajeze personal de vanzari, 46% - ingineri, 40% - traineri si 22% - management superior. Pentru fiecare dintre aceste ocupatii, Romania se afla pe locul al doilea in regiune din punct de vedere al lipsei de personal, asa cum este perceput de antreprenori.
- 22% mentioneaza ca dificila angajarea specialistilor in domeniul financiar- contabil, procent care situeaza Romania pe locul al treilea in Europa Centrala si de Est, iar 18% expertii digitali unde tara noastra coboara pe locul al saptelea in regiune.
La nivelul Europei Centrale si de Est, pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competente ajunge la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decat PIB-urile adunate ale Croatiei, Ungariei si Slovaciei.
 
RAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
Ubitech
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
concelex
Acvatot 2019
rigips
CDS
noark
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
ness project
quadratum
strabag nivel 1
FRONTALE

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander