Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home
RAIFFEISEN BANK: Firmele din constructii au nevoie de o cerere solvabila Imprimare Email
Producatori & Furnizori Publicat de Cornel Dinu 16 Iul 2010 09:47
raiffeisen_van_groningen.jpgRaspunzand unor intrebari referitoare la activitatea de creditare si la implicatiile pe care le are aceasta asupra domeniului constructiilor, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, semnaleaza nivelul redus al cererii de imprumuturi din partea populatiei si a companiilor. De asemenea, sustine ca situatia are putine sanse sa se schimbe in acest an, avand in vedere impactul negativ indirect masurilor guvernamentale de limitare a deficitului bugetar.
 
- Care sunt principalele probleme ce pun intr-un con de umbra eligibilitatea firmelor, atunci cand vine vorba de contractarea unui credit?
- Daca un sector merge mai incet sau are probleme in ansamblu, nu inseamna ca toate firmele din acel sector au probleme. Important este ca o companie sa controleze un flux de numerar optim si, in general, sa aiba o situatie financiara rezonabila, respectiv comenzi. Atunci este clar ca poate fi finantata.
- Care este expunerea Raiffeisen Bank pe segmentul proiectelor imobiliare si cum considerati ca va evolua domeniul de profil?
- Politica noastra de risc este in concordanta cu strategia de banca universala - respectiv cu o dispersie a expunerii pe industrii si segmente. In consecinta, expunerea pe oricare industrie nu poate depasi 10%-15%.
-Ce implicatii va avea evolutia pietei de constructii asupra activitatii bancilor?
- Pe termen lung, nevoia de investitii in constructii, mai ales in infrastructura, este foarte clara. Problema este cat dureaza pana ajungem acolo. La nivel de sistem bancar nu vad un impact major; pentru fiecare banca depinde de propriul portofoliul.
- Ce masuriar fi necesare pentru revitalizarea activitatii firmelor specializate?
- Este nevoie, in principal, de o cerere solvabila pentru produsul lor - respectiv investitii in infrastructura, locuinte si birouri. Acest aspect reprezinta o premisa fundamentala pe termen scurt, mediu si lung, fara de care piata nu se poate relansa.
- Cum au fost primele 6 luni din 2010 pentru sistemul bancar romanesc, in general, si pentru Raiffeisen Bank, in particular?
- Pentru semestrul I, este dificil de facut o apreciere la nivel de sistem, dar impresia mea este ca provizioanele nu mai cresc si sper ca au atins un plafon. In schimb este clar ca nivelul cererii de credite se afla la un prag minim si ca multe banci se lupta pentru aceiasi clienti. La acestea s-au adaugat si incertitudinile cu privire la masurile care urmau sa fie luate de Guvern. Pentru semestrul al doilea nu cred ca putem sa ne asteptam la o imbunatatire semnificativa. Cererea de imprumuturi ramane, in continuare, redusa pe segmentul de persoane fizice, in timp ce pentru sectorul de companii sunt sperante de activitate mai dinamica. Totusi, ramane de vazut care va fi impactul masurilor recent luate de Guvern pe ansamblul activitatii de creditare.
- Ce influente vor avea asupra activitatiibancilormasurile guvernamentale de limitare a deficitului bugetar?
- Acestea ar putea avea un impact negativ indirect, prin mentinerea unei cereri reduse de credite si de asemenea un impact negativ pe provizioane, daca persoanele carora li s-au redus salariile vor avea dificultati de plata. In cazul in care masurile vor avea succes, pe termen lung, impactul va fi pozitiv.
-Cum evolueaza activitatea Raiffeisen Bank in domeniul creditarii?
- Pozitia noastra este stabila din punctul de vedere al cotei de piata pe credite; iar in ceea ce priveste rata creditelor neperformante suntem, in continuare, sub media pietei.
 
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
EDIT-Structural
MAKITA
leviatan
Ubitech
concelex
Acvatot 2019
CDS
CONCEPT STRUCTURE
siniat
theda mar
quadratum
rigips
noark
viarom
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander