Agenda Constructiilor
Luni, 03 Iunie 2024
STIHL
Home - Stiri - Info-Santiere - ELECTROMONTAJ avanseaza in ritm alert constructia LEA 400 kV Cernavoda-Stalpu
ELECTROMONTAJ avanseaza in ritm alert constructia LEA 400 kV Cernavoda-Stalpu
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 29 Sep 2022 16:16
Construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Cernavoda-Stalpu, proiect co-finantat prin Mecanismul Connectig Europe Facility, avanseaza in ritm accelerat. In prezent, echipele constructorului, Electromontaj SA, si ale Transelectrica finalizeaza o etapa unica in istoria infrastructurii energetice mari romanesti, de o complexitate tehnica extraordinara, respectiv ridicarea celor mai inalti doi stalpi din Reteaua Electrica de Transport a Romaniei. Amplasati pe cele doua maluri ale Dunarii, acestia au o inaltime de 150 de metri si vor sustine conductoarele liniei electrice aeriene ce vor traversa Dunarea.
Presedintele Directoratului, Gabriel Andronache, si Stefanita Munteanu, membru al Directoratului, au vizitat astazi santierul de la Cernavoda, unde se finalizeaza inaltarea celui de-al doilea stalp, printr-un proces tehnic complex utilizat pentru prima data in Romania intr-o lucrare de infrastructura energetica.
"Felicit echipele de specialisti care s-au implicat si dedicat pentru dezvoltarea acestui proiect esential pentru consolidarea securitatii energetice a Romaniei. Cresterea capacitatii de integrare a energiei regenerabile in reteaua electrica de transport este una dintre axele principale ale planului nostru de dezvoltare, iar contributia liniei Cernavoda-Stalpu la atingerea acestui obiectiv este insemnata. Faptul ca se realizeaza o lucrare de asemenea anvergura in ultimii peste 30 de ani este dovada faptului ca se poate!", a declarat Gabriel Andronache.
Demersurile pentru realizarea acestei faze importante a lucrarii, respectiv traversarea fluviului Dunarea, au implicat pregatiri speciale din partea constructorilor si a echipelor de specialisti ai Transelectrica. Avand o inaltime de 150 de metri si o greutate de aproximativ 320 de tone fiecare, ridicarea stalpilor s-a realizat pe tronsoane, cu o macara de 600 de tone special adusa din Germania, intr-un proces tehnic unic in Romania. Pentru construirea fundatiilor unui singur stalp s-au folosit 1.402 metri cubi de beton si 133 de tone de armatura. Ridicarea unui singur astfel de stalp a necesitat un interval de timp de aproximativ 3 saptamani, in functie de conditiile meteorologice.
 
Urmatoarea etapa a proiectului demareaza in octombrie
Urmatoarea etapa a proiectului va demara la inceputul lunii octombrie si este reprezentata de tragerea conductoarelor pentru fluviul Dunarea, urmand ca in luna decembrie sa fie finalizate lucrarile de construire a liniei electrice aeriene. Ultima lucrare de traversare a Dunarii cu o linie electrica aeriana fost realizata in 1987, fiind vorba despre LEA 400 kV Cernavoda - Gura Ialomitei.
Obiectivul de infrastructura Linia Electrica Aeriana 400 kV Cernavoda-Stalpu, o investitie in valoare totala de circa 75 de milioane de euro, beneficiaza de cofinantare nerambursabila de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - Connecting Europe Facility (CEF). Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrica din Europa Centrala si din Europa de Sud-Est (North-South Interconnection East Electricity) si are rolul de a consolida sectiunea transversala intre coasta de vest a Marii Negre si restul sistemului european, contribuind totodata la intarirea retelei de transport al energiei electrice din Romania, la cresterea capacitatii de interconexiune dintre Romania si Bulgaria si la integrarea energiei eoliene produse in zona Dobrogea.
Traseul liniei proiectate are o lungime de 160 de kilometri si strabate teritoriul a trei judete: Constanta (6 km cu dublu circuit), Ialomita (94 km cu dublu circuit si 5 km cu simplu circuit) si Buzau (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unitati administrativ teritoriale: Cernavoda, Seimeni, Stelnica, Bordusani, Facaeni, Vladeni, Mihail Kogalniceanu, Gura Ialomitei, Tandarei, Valea Ciorii, Scanteia, Grivita, Milosesti, Padina, Pogoanele, Smeeni, Gheraseni, Costesti, Stalpu, Saligny, Fetesti si Luciu.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ness project
rigips
noark
siniat
Ubitech
viarom
leviatan
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
konsent
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
concelex
MAKITA
theda mar
quadratum
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander