Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - FIC cere autoritatilor transparenta si predictibilitate
FIC cere autoritatilor transparenta si predictibilitate
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2018 16:04
Consiliul Investitorilor Straini - FIC a remarcat in ultima perioada o schimbare de abordare a modului in care factorii de decizie, dar mai ales Guvernul, trateaza luarea deciziilor care afecteaza mediul de afaceri si societatea romaneasca in general. Guvernul isi creeaza siesi, dar si cetatenilor si mediului de afaceri sentimentul gresit ca economia se afla in fata unor probleme insurmontabile si ca in orice clipa trebuie adoptat un act normativ cu celeritate exceptionala pentru a indrepta lucrurile.
Datele oficiale arata un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar daca exista ingrijorari legitime legate de disponibilitatea fortei de munca, inflatie sau nivelul deficitului, economia Romaniei opereaza deocamdata la parametri normali si trebuie tratata ca atare. De aceea, credem ca pentru buna functionare a economiei, Guvernul Romaniei nu ar trebui sa continue sa adopte sau sa modifice legislatie fundamentala prin Ordonante de Urgenta (OuG) si mai ales fara o consultare reala si structurata cu mediul de afaceri si partile relevante.
Faptul ca unele schimbari legislative au fost anuntate la inceputul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifica adoptarea lor prin OuG-uri. Simplul anunt al acestora nu constituie o consultare. Similar, Guvernul nu poate folosi argumentul ca aceste modificari sunt utile mediului de afaceri pentru ca ele nu indeplinesc doua elemente cheie: transparenta si predictibilitate.
OuG-urile, ca orice initiativa legislativa, au nevoie de o perioada de consultare, de intelegere a mecanismelor ce trebuie adaptate si de o minima evaluare a efortului pentru implementare. De aceea, conform reglementarilor in vigoare se acorda consultarii publice timpul necesar (intre 10-30 de zile), dar si un anumit parcurs institutional de avizare pe care constatam, cu regret, ca Guvernul incearca si din ce in ce mai des reuseste sa il parcurga in 24-72 ore.
Doar in ultimele 12 luni au facut obiectul unor OuG-uri subiecte de o importanta covarsitoare: transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, parteneriatele public-private, salarizarea personalului platit din fonduri publice, rectificarea bugetara, achizitiile publice, absorbtia fondurilor europene, legea insolventei, Fondul Suveran pentru Investitii si Dezvoltare, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala etc.
FIC considera ca majoritatea masurilor adoptate de Guvern trebuie sa ia forma unor proiecte de lege care mai apoi sa fie dezbatute in Parlamentul Romaniei. Un astfel de proces de legiferare, folosind rolul de drept al Parlamentului, va produce legi mai bine adaptate economiei reale si mai stabile in timp. Aceasta abordare ar oferi mai multe ocazii de consultare a partilor relevante, fie in clipa cand este promovat de Guvern, fie in cadrul dezbaterilor parlamentare.
Invitam Guvernul si Prim-ministrul la o dezbatere ampla despre calitatea legiferarii in Romania si despre dialogul cu mediul de afaceri, la care FIC este pregatit sa contribuie cu profesionalism. Consideram ca ar fi in beneficiul Romaniei ca acest dialog sa fie purtat intr-un cadru formal, cu argumente tehnice, in mod transparent iar rezultatul se va reflecta in calitatea actelor normative adoptate. Membrii FIC isi exprima deplina disponibilitate de a dialoga constructiv pe oricare dintre masurile din programul de guvernare sau politicile economice pe care Guvernul le considera necesare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Acvatot 2019
MAKITA
EDIT-Structural
leviatan
CDS
viarom
concelex
strabag nivel 1
quadratum
noark
Ubitech
ness project
rigips
ERBASU CONSTRUCT
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander