Agenda Constructiilor
Vineri, 07 Mai 2021
 
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: Markit Economics anunta ca economia Zonei Euro a revenit pe crestere in iulie
BT: Markit Economics anunta ca economia Zonei Euro a revenit pe crestere in iulie
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Iul 2020 15:26
Markit Economics a publicat primele estimari cu privire la dinamica indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucratoare si sectorul de servicii din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna iulie.
Indicatorii comensureaza evolutia productiei, comenzilor noi, stocurilor, locurilor de munca si preturilor in principalele ramuri ale economiei, cu mentiunea ca pragul de 50 de puncte separa cresterea de scadere.
Statisticile indica revenirea pe crestere a economiei regiunii in iulie, dupa declinul pe parcursul a patru luni consecutiv, determinat de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent in perioada postbelica.
Astfel, indicatorul PMI din industria prelucratoare din Zona Euro a crescut cu un ritm lunar de 3.7 puncte la 51.1 puncte in iulie (cel mai ridicat nivel din decembrie 2018). Ramura secundara a economiei a revenit pe crestere (dupa ajustarea pe parcursul a 17 luni consecutiv), evolutie determinata de redinamizarea economiei mondiale, eliminarea graduala a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.
Ameliorarea componentei perspective de evolutie pe termen scurt (spre cel mai ridicat nivel din februarie) exprima premise pozitive pentru dinamica industriei prelucratoare din regiune in perioada urmatoare. De asemenea, sectorul de servicii din Zona Euro a crescut in iulie, dupa patru luni de declin: indicatorul PMI a urcat cu 6.8 puncte fata de iunie la 55.1 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018.
Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si servicii) s-a majorat cu un ritm lunar de 6.3 puncte la 54.8 puncte in iulie, maximul din iunie 2018.
Se evidentiaza ameliorarea componentelor perspective de evolutie si comenzi noi, precum si temperarea ritmului de reducere pentru locurile de munca, in contextul reluarii activitatilor si perspectivelor de intrare in ciclul economic postpandemie, scenariu sustinut si de implementarea de masuri monetare, fiscalbugetare si de venituri relaxate fara precedent.
Astfel, in primele sapte luni ale anului curent indicatorul PMI din industria prelucratoare a inregistrat un nivel de 44.7 puncte, in scadere cu 7.2% an/an. Indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a situat la 39.6 puncte, in diminuare cu 25% an/an, data fiind ponderea ridicata in PIB a ramurii tertiare, puternic afectata de incidenta crizei sanitare. Indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 40.2 puncte in perioada ianuarie-iulie, in atenuare cu 22.2% an/an.
Consideram ca economia Zonei Euro se pozitioneaza la inceputul ciclului economic post-pandemie in prezent si ne asteptam la crestere cu ritmuri trimestriale ridicate in perioada urmatoare, perspectiva sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare. Acest scenariu este reflectat si de ameliorarea increderii investitorilor din regiune pe parcursul ultimelor luni, aspect evidentiat in ultimul grafic alaturat.
 
gamma_2021VideoConfAC-iulAUTODESKTERAPLASTALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
Acvatot 2019
rigips
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
ERBASU CONSTRUCT
cv water 2021
hilti
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere