Agenda Constructiilor
Miercuri, 01 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Actualitatea interna - CFA: Exista posibilitatea ca rata inflatiei sa coboare sub 10%, din octombrie 2023
CFA: Exista posibilitatea ca rata inflatiei sa coboare sub 10%, din octombrie 2023
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 26 Oct 2022 11:27
Analistii membri ai Asociatiei CFA Romania estimeaza ca rata inflatiei ar putea scadea sub nivelul de 10%, incepand din octombrie 2023, in timp ce cresterea PIB real pentru acest an este estimata la 4%, iar deficitul bugetar la 6,1%.
Conform unui comunicat remis, marti, AGERPRES, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut semnificativ in septembrie, la valoarea de 34,7 puncte. Aceasta situatie s-a datorat reducerii, cu 12,5 puncte a componentei de anticipatii si cu 8 puncte a componentei de conditii curente. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a coborat, ajungand la o valoare medie de 9,59%.
"Pe fondul anticipatiilor de incetinire puternica a economiei globale, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o scadere semnificativa, evolutie in concordanta cu scaderea la minime istorice a indicatorilor de incredere la nivel global. Anticipatiile inflationiste au continuat sa scada indicand posibilitatea ca rata inflatiei sa scada sub 10% incepand cu luna octombrie 2023", a declarat Adrian Codirlasu, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 81% dintre participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0117 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0797 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate inregistreaza o majorare fata de estimarile din luna august.
Totodata, in jur de 72% dintre participantii la sondaj anticipeaza diminuarea preturilor proprietatilor rezidentiale din marile orase, in timp ce 78% dintre participanti (valoare maxima de la initierea sondajului) considera aceste preturi supraevaluate.
Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022, valoarea medie a anticipatiilor a scazut la 6,1%. Evolutia anticipata, in termeni reali, a PIB in anul 2022 s-a redus usor la 4%.
Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, este estimat la 7,39%.
Sondajul este realizat lunar de Asociatia CFA Romania, de peste 11 ani, si reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai Asociatiei CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii; Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.
Asociatia CFA Romania este organizatia profesionistilor in investitii din Romania, detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrata de CFA Institute (USA). Asociatia CFA Romania este una dintre cele peste 160 de societati membre ale CFA Institute, si are misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, Asociatia CFA Romania are peste 260 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 150 de candidati la unul din nivelurile de examinare. Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
Ubitech
siniat
leviatan
EDIT-Structural
noark
theda mar
viarom
CDS
Acvatot 2019
rigips
ness project
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MAKITA

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander