Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERN: Modificare a regulamentului de receptie a constructiilor
GUVERN: Modificare a regulamentului de receptie a constructiilor
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 18 Mai 2017 16:16
In sedinta Guvernului din data de 18 mai 2017, membrii Executivului au aprobat proiectul de hotarare pentru modificarea Hotararii Guvernului nr.273/1994 privind aprobarea regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora.
Potrivit actului normativ adoptat cu acest prilej, receptia constructiilor constituie o componenta a sistemului calitatii si reprezinta un proces complex prin care se certifica, in conditiile legii, finalizarea lucrarilor pentru realizarea unor constructii noi sau a unor interventii la constructii existente, cu respectarea cerintelor fundamentale aplicabile si in conformitate cu prevederile autorizatiei de construire/desfiintare, precum si ale documentelor prevazute in cartea tehnica a constructiei. „Prevederile noii hotarari, ce modifica regulamentul privind receptia constructiilor, intra in vigoare la 60 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar nu se aplica constructiilor pentru care receptia la terminarea lucrarilor, respectiv receptia finala se afla in desfasurare la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Totusi, in cazul in care receptia la terminarea lucrarilor a fost efectuata conform prevederilor regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, aprobat prin HG nr. 273/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, iar comisia de receptie a recomandat admiterea receptiei cu obiectii, sunt considerate neconformitati in sensul regulamentului prevazut in anexa la prezenta hotarare acele obiectii neremediate in termenele convenite. In acest caz, prin exceptie, receptia finala se realizeaza potrivit prevederilor regulamentului prevazut in anexa la prezenta hotarare, iar neconformitatile neremediate determina suspendarea procesului de receptie finala, dispozitiile art. 28 din acelasi regulament aplicandu-se in mod corespunzator”, informeaza oficialii Guvernului.
Legea preventiei, de asemenea, a fost adoptata
Pe agenda sedintei de Guvern a figurat si Legea preventiei, care, dupa o prima lectura intr-o intrunire anterioara a ministrilor, a fost, de asemenea, adoptata de Executiv. „Scopul noii legi este de a reglementa o serie de instrumente care sa asigure prevenirea savarsirii de contraventii, iar in acest sens toate autoritatile/institutiile publice cu atributii de control, constatare si sanctionare a contraventiilor au obligatia, corespunzator domeniilor aflate in responsabilitatea acestora, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a legii, sa elaboreze si sa difuzeze materiale documentare si ghiduri si/sau sa aloce pe pagina de internet sectiuni special dedicate informarii publice. In cadrul acestora, se vor preciza in mod clar urmatoarele: drepturile si obligatiile acestor autoritati/institutii publice in desfasurarea activitatilor de constatare a contraventiilor si aplicare a sanctiunilor contraventionale, precum si privind drepturile si obligatiile persoanelor care sunt supuse acestor activitati; legislatia in vigoare referitoare la constatarea si sanctionarea contraventiilor; legislatia in vigoare ce reglementeaza faptele contraventionale pentru care autoritatea/institutia publica are competente de constatare si aplicare a sanctiunilor contraventionale, cu indicarea, distinct, a faptelor contraventionale, a sanctiunilor si/sau a altor masuri aplicabile. Totodata, autoritatile/institutiile publice cu atributii de control, potrivit domeniilor de competenta, au obligatia sa indrume persoanele interesate in vederea unei aplicari corecte si unitare a prevederilor legale”, se arata, printre altele, in textul noii Legi a preventiei.
Potrivit Executivului, crearea legislatiei necesare pentru educarea si informarea operatorilor economici si identificarea zonei de rezonabilitate in actul de control sunt cei doi piloni ai proiectului de act normativ.
"Adoptarea Legii preventiei este un prim pas in emanciparea actului de control, urmand ca al doilea pas sa fie conformarea voluntara, prin participare, a mediului de business, care va imbunatati gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra in procedura parlamentara de urgenta si speram sa ajunga cat mai repede pe masa Administratiei Prezidentiale pentru promulgare", a declarat ministrul de resort pentru mediul de afaceri, Alexandru Petrescu, la finalul sedintei de Guvern.
„Cele 267 de contraventii ce vor fi supuse mecanismului preventiei sunt fapte care nu prezinta un grad de pericol social ridicat. Aceste contraventii sunt din domeniile fiscal, legislatia muncii, agricultura, turism, ape si paduri, protectia mediului, comunicatii, educatie, protectia consumatorului, al administratiei locale si afacerilor interne. Amintim faptul ca prin acest act normativ operatorii economici vor avea posibilitatea sa remedieze o abatere constatata la primul control, intr-un termen de maximum trei luni. Facilitatea introdusa pentru antreprenori consta in faptul ca, spre deosebire de legislatia aflata acum in vigoare, in urma actului de control se da doar un avertisment, fara aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru contraventia inregistrata, urmand, dupa expirarea termenului acordat, in urma unui nou control, fie sa se constate remedierea acesteia, fie sa se aplice sanctionarea pentru neconformare. Totodata, operatorul care a fost identificat ca neconform, beneficiaza de preventie o singura data pentru oricare dintre contraventii, in termen de trei ani de la data aplicarii sanctiunii avertismentului”, informeaza un comunicat al autoritatilor centrale, potrivit carora „legea preventiei reprezinta o etapa in strategia de imbunatatire a relatiei statului cu mediul de afaceri”. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro, iar pentru vizualizarea regulamentului de receptie a constructiilor (cu anexe) si a Legii preventiei, click aici si aici!
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
noark
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
rigips
theda mar
MAKITA
Ubitech
FRONTALE
leviatan
strabag nivel 1
viarom
ness project
concelex
CDS
quadratum

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
econet
top 500
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander