Agenda Constructiilor
Joi, 18 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL a aprobat OUG ce permite ajustarea valorilor din contractele de investitii
GUVERNUL a aprobat OUG ce permite ajustarea valorilor din contractele de investitii
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 14 Apr 2022 14:32
La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, Ordonanta de Urgenta care prevede ajustarea valorilor din contractele de investitii publice.
"Prin aceasta masura, asiguram continuarea investitiilor publice, astfel incat sa nu fie irositi banii publici pe investitii incepute si care, altfel, ar putea ramane neterminate. De asemenea, evitam cresterea ratei somajului si o lipsa de constructori prin masura care asigura ca firmele de constructii nu vor intra in insolventa", a precizat ministrul Cseke Attila.
Actul normativ era necesar in contextul in care se inregistreaza cresteri globale de preturi la materialele de constructii, manopera, transport, utilaje si la cele din domeniul energetic.
"Decizia de astazi face parte din pachetul de masuri economice si sociale propus de coalitia de guvernare, iar suma totala necesara pentru suplimentare din bugetul de stat, pana la sfarsitul anului 2022, este de aproximativ 1,77 miliarde de lei pentru acoperirea ajustarilor contractelor de investitii finantate din fonduri publice nationale", a mai spus ministrul dezvoltarii.
Un numar total de 1.675 de investitii finantate de MDLPA, inclusiv spitale, scoli si drumuri, au beneficiat deja in urma unei masuri propuse anul trecut de Ministerul Dezvoltarii pentru a contracara cresterea, la nivel mondial, a preturilor materialelor de constructii. Masura avea in vedere lucrarile aflate in executie, iar actul normativ aprobat astazi prevede solutii si pentru contractele aflate in procedura de achizitie si cele aflate in derulare, finantate din fonduri guvernamentale.
Profitul firmelor de constructii nu va fi suplimentat, vor fi acoperite doar costurile crescute, iar solutia ramane valabila si pe viitor, cand, in urma unor eventuale scaderi de preturi, se vor putea economisi bani publici prin ajustarea facturilor, informeaza MDLPA.
Contractantii pot depune, in primele 45 de zile dupa intrarea in vigoare a acestei Ordonante de Urgenta, solicitari catre autoritatile contractante pentru ajustarea valorii contractelor de investitii publice.
Conform actului normativ, ajustarea se realizeaza exclusiv pentru restul ramas de executat din contracte, in baza unui nou act aditional la contract si se va face la fiecare situatie de plata. Formula de ajustare foloseste indicele global in constructii ICC, diseminat de catre Institutul National de Statistica, iar data de referinta va fi luna anterioara datei limita de depunere a ofertei in baza careia a fost incheiat contractul de finantare, dar nu inainte de 1 ianuarie 2019, astfel incat cresterea diferitelor componente din contractele de lucrari publice sa fie acoperit financiar.
 
AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIMTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
leviatan
Ubitech
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Acvatot 2019
viarom
BMI_Icopal
leviatan
CELCO 2020
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
hidroplasto

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere